dinsdag 17 oktober 2006

Geen TV op het web voorlopig

Ik heb regelmatig discussies over hoe we in de nabije toekomst allemaal TV 'op het web' gaan kijken. Kijk maar naar YouTube zeggen mensen dan. En ondanks het feit dat dit model heel erg logisch klinkt snapt men vaak niet hoeveel moeite, tijd en geld het gaat kosten om dit allemaal mogelijk te maken. Robert Arn probeert het op VentureBeat uit te leggen. En nee, P2P is niet het antwoord...

"Let’s look at the real data volumes and associated costs behind the belief network. Some 111 million U.S. households have their TV sets on an average of 8.5 hours a day, according to the Television Bureau of Advertising and Nielsen Media Research. This represents a data volume of about 318,000 TeraBytes per day, or 1590 times the data volume of YouTube. Who is going to deliver it? Akamai? No, and here’s why: Akamai has roughly 300 Gb/s bandwidth in its network today. Building that network cost about $329 Million in raw asset and facility purchases, let’s say about $1Million per Gb/s of bandwidth. To deliver the volume of data just described would take about 83,000 Gb/s bandwidth. That’s $83 billion of capital cost in the Akamai model."

13 opmerkingen:

  1. Vraag is of er bij individueel TV kijken nog zo veel TV gekeken zal worden. Volgens mij is het hele concept van VOD juist dat je niet de hele tijd maar wat kijkt, maar juist alleen wanneer het jou interesseert en als het je interesseert. Voor het audiovisuele behang kan je de analoge TV wel aan laten staan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Helemaal mee eens Gijsbregt. Als marketeer interesseer ik me zeer voor de mogelijkheden van VOD maar als we in NL al niet klaar zijn (last mile/bandbreedte) zal het overall nog lang duren voordat eea voor alle consumenten een reeele overweging wordt. Daarnaast vermoed ik dat de UPC, KPN's van deze wereld ook met argusogen volgen wat er gebeurt en het netwerk ownership uitspelen wanneer dat nodig is.. Of ben ik nu te paranoide?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. [...] Gijsbregt verwees in z’n stuk over Joost (The Venice Project) al naar mijn eerdere stelling dat techniek, en niet de consument, de remmende factor gaat zijn in de adoptie van video kijken via het web. Er is simpelweg niet genoeg bandbreedte om iedereen TV te laten kijken via Joost, YouTube of gelijksoortige diensten. Veel mensen (zoals Albert) denken dat P2P een oplossing is voor dit probleem, maar dat is niet zo. Het lost hoogstens een deel van het probleem op. Het is verbazend om te zien hoe moeilijk sommige mensen het vinden om te snappen dat bandbreedte echt een serieus probleem is dat niet zomaar opgelost gaat worden. De feiten zijn namelijk overduidelijk. Robert Cringely maak een mooie analyse en presenteert tevens een scenario waarbij Google de grote machtsfactor gaat worden. Op z’n minst interessant om over na te denken. Hieronder de kern van zijn probleemstelling, lees voor de mogelijke oplossing zijn artikel… [...]

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Yme,

    TV op het web komt dichterbij, maar er wordt eerst nog even geknokt tussen ISP's en broadcasters. Mooi die vergelijking met de kabel van 10 jaar geleden (vooral in de VS dan). Zie Mashable.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ja, had het gelezen. Maar hier blijkt dus uit dat het nog wel even gaat duren. De investeringen in het netwerk zijn wel nodig en worden niet van de een op de andere dag gedaan... Maar wel belachelijk dat wij als consumenten er wel al voor betalen...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Voordeel van 120.000 consumenten in beta is wel dat het duidelijk wordt, dat de consument dit wil. Het is geen gril van de technogeeks, maar gewoon een brede consumentenwens. Dat zal beide partijen dwingen om tot oplossingen te komen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dat er een duidelijke consumentvraag is waren we het ook al over eens. De hobbel ligt bij de infrastructuur en dat probleem is voorlopig niet opgelost..

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Opvallend hoe het de blogsfeer oversuist: TechCrunch, GigaOm, PaidContent, .... Maar zelf de gerespecteerde blogs gooien bandwidth en streaming capaciteit nog door elkaar. Hoe dan ook de investeringen zijn nodig.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Het viel mij ook al op ja, iedereen babbelt erover zonder precies te snappen waar het om gaat. Maar goed, duurt dus nog wel wat jaartjes;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Nu komt Cisco met zijn analyse.



    "Internet video streaming and downloads will grow from 9 percent of all consumer Internet traffic in 2006 to 30 percent in 2011. Internet video-to-TV will increase by more than a factor of 10 from 2007 to 2011. Internet video-to-PC will increase by a factor of four. Internet video-to-TV will exceed Internet video-to-PC by 2009."

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Dat zou best allemaal kunnen kloppen, maar volgens mij kijken we dan nog steeds vooral TV op de huidige manier... 10x meer video op het web komt nog lang niet in de buurt van hoeveel TV we op de 'normale' manier vandaag kijken.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. [...] de capaciteitsgrenzen van het internet gaan aanlopen. Met name omdat we allemaal TV op het web willen kijken. En dan is 40% van de Europeanen nog niet eens [...]

    BeantwoordenVerwijderen
  13. [...] bandbreedte is de grote uitdaging van internet-TV op grote schaal. Ymerce gaat zelfs zover om te zeggen dat bandbreedte voorlopig de redder is van traditionele broadcasting. [...]

    BeantwoordenVerwijderen