maandag 23 oktober 2006

Digitale pioniers?

Via Marketingfacts, Boris en Bright lees ik over een wedstrijd (digitale pioniers) waarbij 25 duizend euro aan subsidie gewonnen kan worden. Wanneer het om echt pionierswerk gaat dan kan ik me voorstellen dat een dergelijke subsidie nuttig kan zijn vanuit een maatschappelijk perspectief. Maar is dat ook zo in dit geval? Whoopy bijvoorbeeld is een hele leuke dienst, maar waarom is dit 'pionierswerk'? Het makkelijk maken om foto's op een kaart te plaatsen is heel handig, maar ik kan geen enkele reden bedenken waarom zo'n dienst subsidie zou moeten krijgen. Het is een gesloten systeem voor zover ik kan zien, wat betekent, om maar eens iets Web 2.0-achtigs te noemen;-), dat er geen APIs zijn om content (vanuit bijvoorbeeld Flickr) toe te voegen of eruit te halen (voor andere mash-ups, RSS feeds voor een locatie, etc). Anders gezegd, hoe vernieuwend is zo'n dienst wanneer het ook gewoon een bestaande feature van Flickr is....?

Zelfde vraag heb ik bij Bliin. Ook (voor mij) een leuke dienst, maar was het pionierswerk niet al gedaan (met de nodige subsidie) door de Waag en Just? Bliin maakt er gebruik van, net als anderen, maar waarom dan deze prijs...? (UPDATE: Tonie mailt net dat Just bij Bliin werkt)

Begrijp me niet verkeerd, ik denk dat het goed is om dit soort wedstrijden te houden en te subsidieren. Maar ik heb liever dat er geen prijs wordt uitgereikt dan dat de prijzen maar naar de beste deelnemers gaan die eigenlijk niet 'pionieren'.

(UPDATE: in zijn email geeft Tonie ook aan dat subsidieregeling er niet alleen is om te 'pionieren' (gerechtvaardigt wat mij betreft), maar ook om dergelijke projecten levensvatbaar te krijgen. Persoonlijk ken ik voldoende investeerders die hard op zoek zijn naar veelbelovende initiatieven, subsidies hebben daar wat mij betreft geen functie)

7 opmerkingen:

 1. Hi Yme,
  Even over Woophy. Klopt dat Flickr al ongeveer 35 dagen een soortgelijke dienst aanbiedt maar wij doen het al bijna 600 dagen. Verder daag ik je uit een kaarttoepassing op het internet te vinden die ook op ieder zoom nivo binnen fracties van seconden 2000 stipjes (foto locaties)toont. Leuk wel dat je een stukje over de DPA hebt geschreven.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Boris,

  Met je eens dat er weinig VC's instappen bij zo'n bedrag. Maar voldoende Angels. Dus als je ze nodig hebt, let me know;-)

  En begrijp me niet verkeerd. Ik vind die kleine subsidies prima, maar dan wel voor vernieuwende diensten. Pionierswerk dus. En ik betwijfel of deze bedrijven daaraan voldoen. Maar misschien zie ik dat verkeerd?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Beste Yme,

  Ik begrijp je terughoudendheid. Ik heb over het algemeen een enorme hekel aan subsidies. De digitale pioniersregeling echter is een soort anti-subsidie. Het is een klein bedrag wat het net mogelijk maakt dat een entrepreneur een begin kaan maken met zijn project. Hij hoeft geen administratieve molen door en de subsidie aanvragen duurt geen maanden. Daarna wordt hij begeleid door echte ondernemers met ervaring die in prettige sessies in discussie gaan. Geen saaie lezingen dus.

  Ik ken niet een VC in Nederland die bereid is om een ondernemer 20.000 euro te geven. De meeste investeerders praten pas vanaf 500.000 euro en dan moet je wel al een bijna af product hebben.

  Al met al ben ik blij dat deze subsidie bestaat en vindt ik het jammer dat hij niet al bestond toen ik met mijn eerste bedrijf mee deed. Dan had ik me namelijk zeker ingeschreven.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bjorn,

  Er zijn, naar mijn mening, echt voldoende 'engelen' actief. Dat ze jou niet benaderen betekent natuurlijk niet dat je ze zelf niet kunt benaderen...

  Het voordeel van subsidie vanuit een ondernemersperspectief is waarschijnlijk dat het geen risicokapitaal is welke je verkrijgt in ruil voor een aandelenbelang. Dus als de subsidie er is, waarom zou je dan nog op zoek gaan naar een engel?

  Een reden die subsidiesprogramma's als DP kan rechtvaardigen is dat de markt voor 'engelenkapitaal' niet aanwezig is of niet goed werkt. Subsidies kunnen die markt stimuleren door bijvoorbeeld aan te tonen dat er voldoende interessante investeringen zijn voor engelen. En het hebben van een goed functionerende engelenkapitaalmarkt is van maatschappelijk belang om innovatieve bedrijvigheid met een groot risicopotentieel mogelijk te maken.

  Maar zoals jij al zegt, je kent vooral projecten die middels subsidie gefinancierd worden. Anders gezegd (maar dat is erg speculatief), het zou zelfs zo kunnen zijn dat de vele subsidies de markt voor engelenkapitaal frustreren. De voorwaarden voor een subsidie zijn voor een ondernemer soms aantrekkelijker dan die van risicokapitaal zoals gezegd.

  Naast het stimuleren van de engelenkapitaalmarkt is er wat mij betreft nog een reden waarom startende bedrijven in aanmerking zouden moeten kunnen komen voor subsidie. Wanneer het risicoprofiel te groot is voor private financiers, of wanneer die er echt niet zijn, maar het wel past binnen het strategisch kader dat de politiek heeft uitgezet. Dus wanneer een bepaalde industrie in NL van de grond moet komen (maatschappelijk belang) dan is financiele stimulatie mogelijk op z'n plaats om de ontwikkeling van een groter ecosysteem aan bedrijvigheid en financiers te stimuleren.

  Dat een onderneming business potentie heeft is voor mij niet voldoende reden om het te subsidieren wanneer er een alternatief in de kapitaalmarkt is. En dat is er in dit geval. Daarnaast is de industrie waar we over praten ook nog eens prima ontwikkeld in Nederland. Dat betekent niet dat de overheid zich helemaal afzijdig moet houden van die industrie, maar bedrijven als Whoop, Bliin en Simuze moeten gewoon zelf hun financiering regelen.

  En als dat niet lukt dan geef je maar een seintje;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Joris, begrijp me niet verkeerd. Ik vind Woophy ook echt een leuke dienst. Maar ik vraag me echter af of, vanuit een maatschappelijk perspectief, subsidie gerechtvaardigt is. Zie ook de discussie op Marketingfacts.

  En verder zou ik heel graag willen dat jullie, wanneer ik bij Woohpy registreer, direct al mijn geotaggde foto's uit Flickr halen en bij jullie op de site zetten;-) Maar goed, dat heeft verder niets met mijn post hierboven te maken...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bjorn,

  Ik kom er bij je op terug...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. [...] Al een tijdje verbaas ik mij erover dat het zo lastig blijkt te zijn om ondernemers te koppelen aan potentiele investeerders. Met name wanneer het gaat om de wat kleinere startups, veelal internetgerelateerd. Al langer wilde ik iets opzetten om partijen die elkaar in dit opzicht kunnen versterken bij elkaar te brengen. En na de discussie over de Digitale Pioniers twee weken geleden heb ik besloten om deze nieuwe weblog te starten. [...]

  BeantwoordenVerwijderen