maandag 23 oktober 2006

Digitale pioniers?

Via Marketingfacts, Boris en Bright lees ik over een wedstrijd (digitale pioniers) waarbij 25 duizend euro aan subsidie gewonnen kan worden. Wanneer het om echt pionierswerk gaat dan kan ik me voorstellen dat een dergelijke subsidie nuttig kan zijn vanuit een maatschappelijk perspectief. Maar is dat ook zo in dit geval? Whoopy bijvoorbeeld is een hele leuke dienst, maar waarom is dit 'pionierswerk'? Het makkelijk maken om foto's op een kaart te plaatsen is heel handig, maar ik kan geen enkele reden bedenken waarom zo'n dienst subsidie zou moeten krijgen. Het is een gesloten systeem voor zover ik kan zien, wat betekent, om maar eens iets Web 2.0-achtigs te noemen;-), dat er geen APIs zijn om content (vanuit bijvoorbeeld Flickr) toe te voegen of eruit te halen (voor andere mash-ups, RSS feeds voor een locatie, etc). Anders gezegd, hoe vernieuwend is zo'n dienst wanneer het ook gewoon een bestaande feature van Flickr is....?

Zelfde vraag heb ik bij Bliin. Ook (voor mij) een leuke dienst, maar was het pionierswerk niet al gedaan (met de nodige subsidie) door de Waag en Just? Bliin maakt er gebruik van, net als anderen, maar waarom dan deze prijs...? (UPDATE: Tonie mailt net dat Just bij Bliin werkt)

Begrijp me niet verkeerd, ik denk dat het goed is om dit soort wedstrijden te houden en te subsidieren. Maar ik heb liever dat er geen prijs wordt uitgereikt dan dat de prijzen maar naar de beste deelnemers gaan die eigenlijk niet 'pionieren'.

(UPDATE: in zijn email geeft Tonie ook aan dat subsidieregeling er niet alleen is om te 'pionieren' (gerechtvaardigt wat mij betreft), maar ook om dergelijke projecten levensvatbaar te krijgen. Persoonlijk ken ik voldoende investeerders die hard op zoek zijn naar veelbelovende initiatieven, subsidies hebben daar wat mij betreft geen functie)

4 opmerkingen:

 1. Beste Yme,

  Ik begrijp je terughoudendheid. Ik heb over het algemeen een enorme hekel aan subsidies. De digitale pioniersregeling echter is een soort anti-subsidie. Het is een klein bedrag wat het net mogelijk maakt dat een entrepreneur een begin kaan maken met zijn project. Hij hoeft geen administratieve molen door en de subsidie aanvragen duurt geen maanden. Daarna wordt hij begeleid door echte ondernemers met ervaring die in prettige sessies in discussie gaan. Geen saaie lezingen dus.

  Ik ken niet een VC in Nederland die bereid is om een ondernemer 20.000 euro te geven. De meeste investeerders praten pas vanaf 500.000 euro en dan moet je wel al een bijna af product hebben.

  Al met al ben ik blij dat deze subsidie bestaat en vindt ik het jammer dat hij niet al bestond toen ik met mijn eerste bedrijf mee deed. Dan had ik me namelijk zeker ingeschreven.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Boris,

  Met je eens dat er weinig VC's instappen bij zo'n bedrag. Maar voldoende Angels. Dus als je ze nodig hebt, let me know;-)

  En begrijp me niet verkeerd. Ik vind die kleine subsidies prima, maar dan wel voor vernieuwende diensten. Pionierswerk dus. En ik betwijfel of deze bedrijven daaraan voldoen. Maar misschien zie ik dat verkeerd?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hi Yme,
  Even over Woophy. Klopt dat Flickr al ongeveer 35 dagen een soortgelijke dienst aanbiedt maar wij doen het al bijna 600 dagen. Verder daag ik je uit een kaarttoepassing op het internet te vinden die ook op ieder zoom nivo binnen fracties van seconden 2000 stipjes (foto locaties)toont. Leuk wel dat je een stukje over de DPA hebt geschreven.

  BeantwoordenVerwijderen