zondag 30 oktober 2005

Intellectueel eigendom kost mensenlevens

Ik heb al eerder aangegeven dat ik niet geloof in intellectueel eigendom en dat ik denk dat het patent- en auteursrechtsysteem afgeschaft zou moeten worden. Het is achterhaald en remt innovatie nu eerder dan dat het deze bevordert, zowel op het culturele als industriƫle vlak. Om nog maar niet te spreken over de vele idiote voorbeelden van patenten op software zoals deze in de VS vergeven en geƫxploiteerd worden. De enige vorm van intellectueel eigendom waar dit alles misschien (nog) niet voor geldt is het merkenrecht.

Het voorbeeld dat altijd als tegenargument gebruikt wordt is dat van de farmaceutische industrie. Waarom zouden zij miljarden investeren in de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen wanneer deze vervolgens vrijelijk door ieder ander bedrijf (na)gemaakt kunnen worden? Goede vraag, en er is inderdaad geen eenvoudig antwoord op. Maar ik denk echt dat we als samenleving (op globaal niveau) andere instrumenten hebben om innovatie in een dergelijke industrie te stimuleren. Waarom zou een organisatie als de Verenigde Naties, namens ons als wereldbevolking, niet de pijngebieden in kaart kunnen brengen en de noodzakelijke financiering kunnen verstrekken om onderzoek en ontwikkeling te doen? Om daarna eventuele innovaties te publiceren en ze patentvrij te laten exploiteren door een ieder die er een markt voor ziet. Concurrentie, altijd goed om innovatie te bevorderen, zou in zo'n (financierings)model zeker niet hoeven te ontbreken. Laat voorbeelden als de X-Prize, Darpa's Grand Challenge, het 'betaalde-pitch-model', universitair onderzoek, 'beauty-contests', etc. ons wat dat betreft inspireren.

En waarom zouden we dan gelijk niet de lessen en methodieken uit de open source wereld meenemen in een dergelijk systeem om verdere innovatie te stimuleren en waar mogelijk beschikbaar te maken voor anderen zodat er op doorontwikkeld kan worden?

Het geven van een monopolie om voor een bepaalde periode beschermd winst te kunnen maken en daarmee tegelijkertijd innovatie te remmen kan toch serieus niet de beste oplossing zijn in de wereld van vandaag? Dat kost zelfs levens.

"In fact, it's been said for years that, especially in developing nations, it's often important to ignore intellectual property issues from developed nations in order to protect citizens. Of course, the counter argument is that none of these drugs would have been developed in the first place if there weren't these patent laws around. While that may be debatable, it is true that the cost of developing these drugs often requires a high expected payout at the end. So what are ways to align these two issues? How can companies expect to get paid for saving lives -- and still make the products affordable enough that they actually can save lives?"

6 opmerkingen:

  1. In geval van een groot belang zoals wat je hier noemt (medicijnen voor de wereldbevolking toegankelijk maken) kan dit zeker opgaan. Het probleem is dat je een structurele financiele input nodig hebt voor R&D en prijzen zijn daarvoor te ad-hoc. Ik vraag me ook af of juist in de ontwikkelingsfase geen bescherming nodig is, zeker als je geen groot bedrijf met een hoog R&D budget bent. IPR lijkt nu de beste oplossing om je werk veilig te stellen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nou 'prijzen' is natuurlijk maar 1 vorm van stimulatie. Zeker kleine bedrijven zonder groot eigen budget moeten op basis van een goed idee en plan (beauty-contest) in aanmerking kunnen komen voor funding. Iets wat nu zefs veel lastiger is...

    En juist veel van de kleine bedrijven worden nu geremd qua innovatie door bestaande (soms onzinnige) patenten. Die nemen het risico niet eens meer om te innoveren. Niet omdat het geen geld oplevert, maar juist vanwege potentieel kostbare rechszaken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. die link over 'kost levens' (ontwikkelingslanden maken goedkope medicijnen waarmee ze bewust patenten van derden schenden) is natuurlijk, hoewel sympathiek, een beetje raar. een volgende stap zou zijn dat bankrekeningen van buitenlanders geconfisqueerd worden aangezien dat ook mensenlevens redt.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. zit nog eens te denken, eigenlijk moet de kop van dit stuk zijn: "eigendom kost levens"

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dat is zeker waar, maar een wereld zonder eigendomsrechten zou denk ik nog meer mensenlevens kosten...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik beweer overigens ook niet dat het schenden van patenten een goede zaak is. Ik vraag me alleen af of het huidige patentsysteem niet verkeerd is. Het schenden van die patenten is meer een symptoom daarvan.

    BeantwoordenVerwijderen