vrijdag 7 oktober 2005

Wat gedachten over Ning

Emerce schrijft vandaag over Ning, Tjeerd noemt het een 'een soort meta platform voor het ontwikkelen, bedenken en finetunen van diensten' zoals Amazon's 43things, eBay en del.icio.us..

De gedachte achter Ning is erg goed, TechCrunch verwoordt het zo:

"The reason why I’m excited about it is simple: allowing people to build cool new stuff that they normally wouldn’t (empowering the users) is one of the best things you can do on the Web 2.0 space. If you think about it, back when blogging started it was also about allowing people to do things they weren’t able to before - publish content online. This is it, all over again, but instead of blogs, you get to build cool apps."

Toch heb ik een paar bedenkingen met betrekking tot deze platform gedachte. Hij werkt namelijk vooral voor mensen met goede ideeen maar een gebrek aan mogelijkheden. Dat is dan ook meteen de uiteindelijke doelgroep van Ning in mijn ogen. Voor een beetje developer wordt het namelijk al steeds makkelijker om de bouwstenen zelf te verzamelen (o.a. via webservices) en een goed idee om te zetten in een werkende applicatie en dienst. Het voordeel is dat je dan ook alle mogelijke inkomstenbronnen in eigen hand houdt. Want:

"The Sidebar reserves 225 pixels in width on every app running on a free account. At this point, it is not optional. Our hope is that users find the services useful and developers look at the Sidebar as providing features they would have to otherwise build themselves. It is also where we plan to run advertising in the future, which is the reason its presence is more of a rule than a suggestion."

Een ander 'probleem' met het Ning platform is dat het lastig is om een applicatie van Ning 'los te trekken' als het ware. Vanuit het perspectief van Ning misschien wel logisch, maar ik had liever gezien dat ook gedeelde diensten als registratie, tagging, navigatie en search open source zouden zijn. Niet om het te kunnen veranderen wanneer alles op het Ning platform draait, maar wel wanneer je de 'speeltuin' ontgroeid bent en 'volwassen wilt worden' om in hun eigen terminologie te blijven... Als Ning dit niet zelf gaat veranderen dan ben ik bang dat er zeer snel een partij zal opstaan die 'Ning-migratie diensten' gaat aanbieden...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten