dinsdag 11 oktober 2005

Een idee kan geen eigendom zijn

Het huidige patent systeem werke goed in het verleden, en het was economisch zinvol, maar nu niet meer. Hervorming is denk ik ook niet de oplossing zolang het niet echt radicaal is. Ik zou er zelfs voor willen pleiten om het patent-systeem helemaal af te schaffen, eigenaar zijn van een idee zou wat mij betreft niet mogelijk moeten zijn. Er zijn ook andere manieren om als maatschappij innovatie te stimuleren wanneer de economische risico's groot zijn. Het geven van een monopolie is toch niet de enige oplossing? Het is uberhaupt zelden een goede oplossing...

"Some intellectuals say that the more such rights are expanded, the less good the public reaps, a benefit that government's protection of innovation once intended. And now some companies are starting to agree, arguing that the race for rights and royalties can actually harm competition."

3 opmerkingen:

  1. Waarom investeren in nieuwe ideeen als je de benefits ervan niet kan incasseren? Is een liedje (auteursrecht), of een specifieke uitvoering van een liedje trouwens ook een idee?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Natuurlijk kun je de benefits wel incasseren. Concurrentie betekent niet dat je geen geld kunt verdienen....

    BeantwoordenVerwijderen
  3. En nee, een liedje of een specifieke uitvoering daarvan zie ik ook niet als een te beschermen idee...

    BeantwoordenVerwijderen