zondag 9 oktober 2005

Discussie over de publieke omroep

Zit nu Buitenhof te kijken en erger me aan de discussie over de publieke omroep die morgen ook in de Tweede Kamer zal plaatsvinden. Een sterk alternatief zijn, informerend, en een platform zijn voor maatschappelijke discussie. Dit zijn de 'argumenten' die gebruikt worden om te rechtvaardigen dat we daar met z'n allen EUR 700 miljoen in stoppen. Wat zou er verdwijnen zonder publieke omroep? Ik zie het echt niet. Sterker nog, ik denk dat de vele functies die toegedicht worden aan de publieke omroep inmiddels beter ingevuld worden door vele 'plekken' op het web. En dat zal alleen maar sterker worden. Tijd om de zaak te liquideren of te privatiseren. Kan me niet voorstellen dat we geen betere bestemming kunnen vinden voor dat geld.

7 opmerkingen:

  1. Het is ongelofelijk dat de publieke omroep nu pas wordt aangepakt. Er wordt daar op zo'n schofterige manier met poen gesmeten! Geen enkel commercieel bedrijf zou zo opereren. En dan die uitgestreken smoelen en onzin argumenten waarmee de 'culturele elite' het volk vertelt wat er nodig is om een 'evenwichtig omroepbestel' te bouwen. Het enige evenwicht dat daarmee bedoeld wordt is dat tussen de inkomsten en uitgaven in hun eigen huishoudboekje.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik zie commerciëlen nog niet zo gauw programma's als Zembla, Andere Tijden, Keuringsdienst van Waarde, etc. maken. Hele publieke omroep de deur uit lijkt me typisch geval van 'kind met het badwater weggooien'. Eeuwig zonde. En laten we wel zijn: tot nu hebben de commerciëlen niet erg bijgedragen aan een verrijking van het tv-aanbod.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het aanpakken van de geldverbranding houdt niet automatisch in dat het complete programma aanbod direct verdwijnt. Er blijft altijd ruimte voor kwalitatieve programma's. Er moet echter wel voldoende vraag naar zijn en de producties moeten tegen enigszins normale kosten gemaakt kunnen worden. De commerciëlen hebben natuurlijk een hoop ranzigheid op de buis gebracht en zullen dat ook wel blijven doen. Een hybride model, waarbij de publieken beperkte steun krijgen van de overheid maar wel meer worden gedwongen om terug te keren naar hun kern, saneert de verziekte publieke omroep hopelijke voldoende. Als dat betekent dat er nog maar 1 of 2 publieke netten overblijven, so be it. De omroepbazen hebben te lang en teveel uit de publieke ruif gevreten. De situatie die nu wordt aangepakt is door hen in het leven geroepen. Jammer dat de mogelijkheden voor hoofdelijke aansprakelijkheid waarschijnlijk zeer beperkt zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik ken de cijfers niet maar vermoed dat dergelijke formats niet voldoende renderen als ze in een puur commerciele omgeving worden aangeboden en dus ook aan hogere rendementseisen moeten voldoen. Het argument van diversiteit en dus aanbod via een afgeslankt publiek model (al dan niet deels online!) snijd daarom wat mij betreft nog steeds enig hout. Mij gaat het vooral om het keihard saneren van de publieke omroep. De baasjes daar hebben zich gedragen als commercielen (hoge kostenniveaus) terwijl ze aan veel lagere rendementseisen mochten voldoen. Als je ziet hoe er bijvoorbeeld werd ingekocht en hoe er met overcapaciteit werd omgegaan: schofterig! Laat ze dus bloeden maar leegbloeden is teveel van het goede.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. ja, laat de berichtgeving over NL maar over aan buitenlandse TV zenders, zoals Fox News.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Laten we dan twee soorten rendement onderscheiden: financieel en cultureel. Commercielen kijken alleen naar het fin. aspect, publieken voornamelijk naar het tweede. De commercielen zullen nooit het culturele rendement een plaats geven. Het draait om de poen en verder niets. De publieken kun je dwingen om een meer financiele benadering te kiezen. Zij zijn immers financieel afhankelijk van de overheid. Voor mij is de meest logische stap dan ook om je invloed daar te laten gelden waar het effect heeft. Ik geloof echt in een publieke omroep maar dan volgens BBC model: hoge kwaliteit op een beperkt aantal netten. Misschien is 1 net al teveel als je terugrekent hoeveel inwoners er in de UK zijn per BBC net. maar dat zijn zaken die op te lossen zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. job franken heeft het punt.. Ik ben bezig voor een opdracht voor School over de publieke omroep..

    mijn conclusie het moet niet verdwijnen, maar aangepast worden zodat het minder geld kost. De publieke omroep heeft veel social/culturele betekenis om afgeschaft te worden...

    grtz, farid

    BeantwoordenVerwijderen