zondag 12 juni 2005

Nokia Sensor, Bluejacking en Jabberwocky

Webwereld noemt het een "nieuwe communicatievorm", Frankwatching heeft het over een "unieke manier om gemakkelijk en snel contact te maken met interessante mensen in je directe omgeving." Het gaat hierbij om de Nokia Sensor applicatie. Ik gebruik het nu ruim een maand, een vergelijkbare applicatie, Mobiluck, al wat langer. Het Bluejacking fenomeen dat halverwege 2003 z'n intrede deed is eigenlijk een voorloper van deze applicaties. Ook Jabberwocky zal inspirerend hebben gewerkt.

Nokia Sensor is vooralsnog zeker de beste in z'n soort, maar alleen beschikbaar voor Nokia toestellen. Mobiluck is ook al op andere toestellen te installeren. Beide hebben echter het probleem dat er geen gebruikers zijn. Ik heb dit getest tijdens een OpenBC borrel vorige maand, maar ook gedurende de Les Blogs conferentie in Parijs. Ik scande honderden geavanceerde toestellen, maar niemand had het geinstalleerd. En dat terwijl 90% van de mensen met een laptop op schoot rechstreeks verslag deed van het congres en dit juist ook de mensen waren die op hun weblogs als eerste schrijven over dergelijke toepassingen. Ik geloof ook niet dat een mooie marketing campagne hier iets aan gaat veranderen. Althans, niet zonder een gelijktijdige 'bottom-up campagne', waarbij de nadruk wel eens zou kunnen liggen op de mogelijkheid van het gratis chatten op lokaties waar veel mensen bijeen zijn. Denk aan scholen, discotheken en events. Wanneer meerdere mensen binnen dezelde of aangrenzende sociale netwerken dit soort applicaties gaan gebruiken zullen ook de vele andere mooie features tot hun recht komen. Of zoals Marc net al even over de MSN zei, "het zou mooi zijn wanneer we eigen plugins kunnen ontwikkelen voor dit soort toepassingen."

1 opmerking:

  1. Ik ben het eens met je twijfel en vooral ook enthousiast over je idee om viral-achtige principes in te zetten. Dus net zoals bij Flickr 'virtual mouth marketing' over een mooi usp (jouw "gratis chatten") in combinatie met het beschikbaar stellen van de API (deel van de code) zodat plug-ins kunnen worden gemaakt. Eens kijken welke mobiele partij dit kunstje als eerste goed weet toe te passen!

    BeantwoordenVerwijderen