zondag 12 november 2006

Microsoft, Microsoft & Microsoft

De afgelopen week was ik op uitnodiging van Microsoft (dank Arnout!) in Barcelona bij de TechEd Developers 2006. 5000 deelnemers, waarvan 10% uit Nederland, dat daarmee na Engeland het best vertegenwoordigd was. Interessant om na te denken over het waarom...


Alles draaide deze week om Microsoft, de toekomst, en technologie. Het was erg interessant, al voelde het soms of ik in een science fiction film rondliep waarin 5000 robots werden klaargestoom voor de strijd om het universum. De strakke organisatie met teveel staf, de moderne lokatie, en de wel erg verdachte reacties van de meeste deelnemers op grappen die kennelijk alleen in code gemaakt kunnen worden droegen daar allemaal aan bij...



Maar goed, de inhoud. Het was een bijeenkomst voor ontwikkelaars, dus sessies als ‘Hardcore .NET Production Debugging’ heb ik even overgeslagen..;-) Er bleef echter genoeg interessants over, in veel opzichten was het denk ik meer inspirerend dan bijvoorbeeld de Web 2.0 Summit die gelijktijdig in San Francisco werd gehouden. De impact van de zaken waar Microsoft aan werkt is groter dan de meeste startups die op de Summit langskwamen, vaak zelfs in dezelfde domeinen. Sterker nog, juist als startup (maar ook als marketeer) zou je goed moeten kijken naar wat men in Redmond allemaal uitvoert. Het biedt kansen, maar voor velen zeker ook bedreigingen en uiteindelijk gemiste kansen.



Bij deze een korte opsomming van wat ik zelf heb meegemaakt met de nodige links voor meer achtergrond en uitleg. Daarna ook nog een korte reflectie op Microsoft als bedrijf. Ik werk al even met ze samen, maar deze week was toch nog erg leerzaam...





  • Windows Presentation Foundation (WPF & WPF/e(verywhere))


    • WPF gaat de gemakkelijke ontwikkeling van hele rijke gebruikersinterfaces (2D en 3D) mogelijk maken. Zowel op de desktop (WPF) als in de browser (WPF/e) via een plugin. Het concurreert in dat opzicht met Adobe’s Apollo en Flash, en geeft je in theorie meer mogelijkheden om optimaal gebruik te maken van de resources die de client (PC) je ter beschikking stelt. Serieuze concurrentie voor Flash dus, op alle platformen en browsers (in het geval van WPF/e). De tools om er gebruik van te maken zijn nog niet helemaal af, maar van wat ik gezien heb zijn de Expression oplossingen veelbelovend, niet in de laatste plaats vanwege de integratie met Visual Studio. Dit maakt een echt iteratieve samenwerking tussen designers en developers mogelijk.


  • Windows CardSpace & het Identity Metasystem


    • Dit zijn ontwikkelingen waar ik al langer over schrijf en TechEd stelde me in staat om wat meer de diepte in te gaan en de mensen achter deze initiatieven te ontmoeten. Windows CardSpace is eigenlijk de Microsoft implementatie van het (tevens door Microsoft geinitieerde) Identity Metasystem dat een (missende) identiteitslaag aan de internet infrastructuur wil toevoegen. Sommigen zullen zich nog HailStorm en Microsoft Passport herinneren waarmee eenzelfde doel beoogd werd. Echter, deze keer gaat men niet uit van een centralistisch model waarin Microsoft the ‘trusted third party’ is, maar van open standaarden en interoperabiliteit tussen verschillende identiteitssystemen. En de industrie volgt Microsoft in deze, zij het met enige waakzaamheid. Ik moet eerlijk zeggen dat de presentaties en demo’s de nodige vragen bij mij hebben opgeroepen met betrekking tot de haalbaarheid ervan. Alles lijkt prima te werken in een situatie dat één persoon altijd één niet-gedeelde PC gebruikt. Maar zo gauw ik me bij een website wil aanmelden vanuit een internetcafe of vanaf de mobiel dan begint het lastig te worden aangezien m’n identiteiten gekoppeld zijn aan mijn PC. Verder ben ik bang dat het richting eindgebruikers nog lastig gaat worden om e.e.a. uit te leggen. De open standaarden en interoperabiliteit zorgen er mogelijk voor dat er vele spelers zullen komen die allemaal hun eigen propositie hebben. Vanuit een technisch en theoretisch perspectief werkt alles perfect. Maar vanuit een communicatief perspectief heb ik zo m’n twijfels. Er zijn zeker oplossingen te bedenken (en deels reeds bedacht) voor bovenstaande uitdagingen, maar met name in de adoptiefase zal het moeilijk worden om iedereen mee te krijgen. Het zijn vragen die ik Kim Cameron en Steve Plank zeker nog zal voorleggen, met name de eerste is zeer actief en open in de dialoog met bloggers over deze onderwerpen.


  • Windows Live Contact Control


    • Ik heb interessante discussies gehad met Danny Thorpe, bij Microsoft verantwoordelijk voor dev.live.com. Hij is tevens de ontwikkelaar van de Windows Live Contact Control die ik al even suggereerde als oplossing in de discussie over Verjaardagsalarm op Marketingfacts. Het is een zeer interessante widget die iedere website in staat stelt om gebruik te maken van de bestaande Windows Live contactenlijst van een bezoeker. Het is tevens een eerste stap op weg naar open API’s, en wat dat betreft zijn ze al verder dan Hyves;-) Al is er nog weinig ruchtbaarheid aan gegeven.


  • Microsoft Robotics Studio


    • Ik hoop al langer dat we over niet al te lang ook fysiek rondlopende en pratende Ecckies zullen zien. Robots zijn er natuurlijk langer, maar met de komst van Microsoft Robotics Studio wordt het een stuk eenvoudiger om ze te programmeren. En te koppelen aan andere (online) applicaties. Wordt vervolgd dus....



Microsoft is een apart bedrijf met veel gezichten. Daar waar ik over het algemeen vooral gewerkt heb met MSN/Windows Live, heb ik nu ook echt kennisgemaakt met het 'echte' Microsoft. Een bedrijf dat (o.a.) ontwikkeltools en softwareoplossingen maakt, primair voor bedrijven. Het succes dat ze daarmee hadden en hebben is echter niet zomaar te herhalen met echte consumentendiensten zoals die nu gebundeld worden onder de Windows Live vlag. Maar daarover later meer, nu eerst even ontMicrosoften...;-)

2 opmerkingen:

  1. Interessant om na te denken over het waarom…

    Omdat de strategie van Microsoft beter aansluit bij de Nederlandse mentaliteit. Er moet geld verdiend worden ten koste van innovatie maar over de portemonnaie van het "klootjesvolk" om zo maar te zeggen.
    De echt leuke innovatie komt echter niet van Microsoft, maar van kleine specialistische startups, die "out of the box" kunnen en willen denken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Maar dat doen die startups dan toch ook weer vaak op basis van produkten die door MS ontwikkeld zijn.... En daarom is het interessant om te kijken wat er aan zit te komen. Ik heb het meer over impact dan innovatie in dit geval.

    BeantwoordenVerwijderen