vrijdag 24 november 2006

Innovatie en democratie

NU.nl concludeert uit een onderzoek van The Economist dat Nederland een perfecte democratie is.

De beste democratie misschien, maar de perfecte....?

Er zitten vele aspecten aan een democratie, en één daarvan is dat we deze week allemaal weer ons stemrecht hebben mogen uitoefenen. Het is een belangrijke vorm van politieke participatie, maar de manier waarop we dat doen is bedacht in de oudheid. Een tijd waarin bijvoorbeeld coordinatie en communicatiekosten erg hoog waren.

Wanneer we nu aan het begin van onze democratishe samenleving zouden staan, een samenleving waarin coordinatie en communicatiekosten als gevolg van o.a. het internet tot nagenoeg nul gedaald zijn, zouden we de formele politieke participatie dan nog steeds op deze manier invullen? Eens in de vier jaar naar de stembus om te stemmen op een partij en een individu die hopelijk een deel van jouw belangen gaan vertegenwoordigen?

Ik denk het niet. Democratie en politieke participatie zijn fantastische principes, maar wat mij betreft is de implementatie ervan grondig aan vernieuwing toe.

En nee, met innovatie bedoel ik niet dat we eens in de vier jaar via internet gaan stemmen.

2 opmerkingen:

  1. Yme,

    Inderdaad. Je ziet de huidige manier van stemmen en kiezen als erg vanzelfsprekend. Echter laten we eens kijken hoe een nieuw model eruit ziet.. Hot or Not?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zou ook leuk zijn;-)

    Ik ga er vanuit dat iedere burger directer z'n stem kan laten gelden, zowel bij het ontwikkelen en invullen van beleid als het beslissen daarover. En dat gaat heel interessante consequenties hebben voor de politieke dynamiek (kennen we dan nog wel politieke partijen?) en de manier waarop mensen geactiveerd zullen worden om hun stem te laten gelden (stemmen kopen?).

    BeantwoordenVerwijderen