woensdag 22 november 2006

Wishful thinking

Ik kan me moeilijk voorstellen dat zaken als social networking en IM nieuwe inkomstenbronnen gaan zijn voor mobiele operators. Er zal wel meer dataverkeer zijn, maar of ze daar nu blij van gaan worden met hun flat-rate aanbiedingen vraag ik me af. Anyway, Vodafone denkt daar duidelijk anders over.

“Sarin says social networking, mobile advertising, mobile video, and other advanced applications are on the rise. “We expect these services to generate 10% of our revenue within three or four years,” he says. Vodafone generated $29.4 billion in revenue and $6.6 billion in profit during the first half of the year, beating analyst forecasts.”

9 opmerkingen:

 1. Tja.. een reply hierop was natuurlijk te verwachten van mij..

  Ik denk dat Vodafone net zoals vele ander operators social networks zien als plekken waar "jou" gebruikers bij elkaar komen. Zijn plaatsen waar je conversatie's stimuleert. Zijn plaatsen waar je nieuwe diensten in kan hangen(music downloads, recommendations, LBS based local search)
  De operator faciliteert contact tussen haar gebruikers op een virtuele plek. Het zorgt ook voor presence op internet. Vodafone's brand komt op internet nu natuurlijk helemaal niet voor.

  P.S. Vodafone heeft een eiland op Second Life. Stel je voor dat alle Vodafone gebruikers een account krijgen..

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vodafone is net als UPC degene die zorgt voor de internetconnectie, in dit geval vooral op de mobiel ipv de PC. Zij kunnen extra toegevoegde waarde leveren door bijvoorbeeld presence informatie beschikbaar te maken, maar dat is het dan wel. IM en social networking is niet hun business. Dat zijn applicaties die draaien op het mobiele device en die gebruik maken van de internetconnectie en presence informatie.

  Ook Om Malik onderstreept nog even de ongeloofwaardigheid van Sarin's opmerkingen...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heb wel vertrouwen dat die cijfers de waarheid kunnen worden. Alleen om Vodafone tot bitpipe leverancier te bestempelen is een beetje kort door de bocht..Heb het idee dat als ze de context informatie "troefkaart" goed inzetten ze best uit die access rol kunnen komen. Ik vraag me alleen af of het op lange termijn verstandig is om met partijen als MySpace strategische afspraken te maken. Op korte termijn leveren ze je traffic op, op lange termijn killen ze je business. Allebei Personal Contact Brands. Allebei proberen ze aan de hand van de (sociale) context informatie communicatie binnen je netwerk zo intuitief mogelijk te laten plaatsvinden.

  Hier eens aan gedacht:
  Waarschijnlijk geloof je dan ook niet dat Nokia 100 miljoen gebruikers aan elkaar kan verbinden tot 1 Social Network (the Nokia network). Kijke eens naar www.musicrecommenders.com

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @ Raimo

  Ik denk inderdaad niet dat Nokia dat voor elkaar krijgt. Zelfs als zouden ze het kunnen dan moeten ze het nog niet doen. Is gewoon niet hun business. Zij moeten het vooral makkelijk maken voor aanbieders van diensten om deze op een gestandaardiseerde en gebruiksvriendelijke manier te kunnen integreren op Nokia handsets.

  Vodafone is inderdaad gewoon een bit-pipe, hoe langer ze dat ontkennen hoe meer geld het ze gaat kosten. Ik gebruik sindskort een HTC TyTn, dan zie je redelijk waar we naar toegaan. Telfort is mijn access-provider, maar dat is dan ook alles. Alle toegevoegde waarde zit 'm in de applicaties die ik gebruik en die op hun beurt gebruik maken van de Telfort internetconnectie. Ik weet dat ik waarschijnlijk een early adopter ben, maar de trend is wat mij betreft heel erg duidelijk.

  @ Kjeld
  Betekent dit dan dat de grenzen van mijn sociale netwerk gedefinieerd worden door het wel of niet hebben van een Vodafone abonnement...? Ik kan me moeilijk voorstellen dat het dan een succes gaat worden...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik kan alleen Eccky-en met MSN ;)

  Hoeveel gebruikers denk je dat Vodafone global heeft? Precies.. genoeg afzet markt dus.

  Maar inderdaat er zijn ook ander mogelijkheden. daarover later meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Eccky is niet door MSN gemaakt, dat is een beetje het verschil... Maar goed, ik zou ook liever interoperabiliteit zien tussen de IM-providers. Met Telfort kan ik tenminste nog een Vodafone klant bellen, zover zijn we op IM gebied helaas nog niet;-)

  De afzetmarkt van Vodafone is niet groot genoeg. Het is geen monopolist en veel diensten (zeker rondom IM en social networking) hebben geen waarde wanneer alleen Vodafone klanten ze kunnen gebruiken. De grenzen van mijn sociale omgeving worden niet door Vodafone bepaalt. Er is ook geen reden waarom Vodafone een betere social networkingdienst kan maken dan een andere partij. En er zijn heel veel redenen waarom andere partijen dat wel beter kunnen dan Vodafone...;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het is een whitelabel service ;) van ons

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Je bedoeld die dienst van Vodafone in Nieuw-Zeeland? En is die alleen toegankelijk voor Vodafone-abonnees? Dan ben ik erg benieuwd naar de resultaten.... Of heeft Vodafone een 100% marktaandeel daar...? En zijn er nog geen bestaande social networking diensten in Nieuw-Zeeland?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. http://www.stuff.co.nz/stuff/3903527a28.html
  We zijn live... over een paar weken meer


  http://en.wikipedia.org/wiki/Vodafone_New_Zealand...
  As of November 8, 2006, the company had about 2.1 million customers and a market share of 55% [1].

  BeantwoordenVerwijderen