vrijdag 3 november 2006

De toekomst van Second Life

Wil je een idee krijgen van hoe virtuele werelden als Second Life zich zullen (moeten) gaan ontwikkelen? Lees hier wat Stef Wade erover denkt, ik kan niet anders dan het ermee eens zijn. Zoals ik ook al eerder zei, Second Life is een mooi 'prototype' van hoe we het web in de toekomst mogelijk zullen ervaren en gebruiken, maar dat betekent niet noodzakelijk dat Second Life zelf een succes gaat worden.

"It is not easy for Linden Lab to give up the monopoly they have in SL. But as far as I can see, it is the only possibility to be successful in the market. An open system will invite competition to the LLs own court, but it will be the only way to prevent the marketplace from splitting into many small pieces."

3 opmerkingen:

 1. [...] Sociologisch gezien is dit zeker een interessant experiment. Momenteel bepalen de subgemeenschappen zelf hun eigen gedragscode maar niet iedereen houdt zich hieraan waardoor ook virtuele overlast ontstaat. Er verschijnen dus gelijkaardige sociologische problemen waar het huidige reële rechtssysteem nog geen antwoord op heeft. Of zulke steden ooit echt iets te betekenen gaan hebben als creatieve centra zoals beschreven door Richard Florida valt sterk te betwijfelen. Ondanks alle technologie werken personen nog steeds het best als ze werkelijk met elkaar in contact komen. BMW bijvoorbeeld laat niet voor niets een paar honderd personen voor enkele maanden overvliegen om samen te werken aan een project. Ik veronderstel dat een inspirerende omgeving waar diverse personen samenkomen en door kruisbestuiving tot creatieve ideeën komen het middel bij uitstek is en zal blijven tot het succesvol ontwikkelen van innovaties. [...]

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik volg dit soort ontwikkelingen al jaren en ik vraag me iedere keer weer af waar de mensen de tijd vandaan halen om te bloggen en te second-lifen. Als ik kijk naar mijn vrienden en kennissen dan zie ik dat ie zich het habbiebabbie werken en savonds uitgeput op de bank neerploffen. Ik ben van mening dat zaken als blog en second-life echt wat gaan worden als ze de doelgroep die het enorm druk heeft de mogelijkheid biedt om tijd te besparen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hans,

  Ik kan me je opmerkingen voorstellen, maar het is maar net hoe je er naar kijkt en wat voor een waarde iets als bloggen voor je heeft. Bloggen is voor mij een manier om te verwerken wat ik (vanuit professioneel perspectief) allemaal lees. Door er over te schrijven dwing ik mezelf er beter over na te denken. Uiteindelijk is dat dus tijdbesparend, of juist opbengstenverhogend. Het is maar hoe je ernaar kijkt.

  Voor Second Life geldt precies hetzelfde. Terwijl ik dit schrijf zit ik op mijn vlucht te wachten op Schiphol. Second Life (als voorbeeld van een 3D programmeerbare wereld) heeft vele toepassingen (net als het web), en vele daarvan zullen het voor mij makkelijk maken om samen te werken met mensen op afstand. IBM bijvoorbeeld test veel van deze toepassingen op dit moment, ik besteed er nu veel tijd aan om te leren wat wel en niet werkt. Uiteindelijk bespaart dat mij tijd, of, wederom, levert het gewoon meer.

  Wanneer je bloggen en Second Life ziet als spelletjes of tijdverdrijf dan zul je er weinig ruimte voor kunnen maken in een druk leven. Maar het kan ook anders...

  BeantwoordenVerwijderen