woensdag 1 november 2006

Wikipedia heerst

Ik merk dat ik Wikipedia steeds vaker gebruik. En er ook naar link vanaf m'n weblogs. Ik ben duidelijk niet de enige wanneer je dit onderzoek leest. Maar in toenemende mate gebruik ik Wikipedia echter direct, niet via een zoekmachine. Gaat interessant worden om te zien hoe, en of, Google and Yahoo die trend(?) zullen omarmen.

"In a research project, Cuhalev gathered a random sample of about 1,000 of the 1.4 million topics covered by Wikipedia. He then ran the terms through the Google, Yahoo, and MSN search engines. He found that Wikipedia did in fact appear with remarkable consistency in the upper reaches of search results. On average, the online encyclopedia appeared in the top-ten search results 65% of the time - and 26% of the time it actually had two results in the top ten. (Cuhalev has posted a summary of his findings on his blog, and the full report can be downloaded here.)"

8 opmerkingen:

 1. Ik moet zeggen dat ik ook steeds vaker direct naar Wikipedia ga voor bepaalde informatie. Ik ben er nog niet helemaal achter wanneer ik een zoekmachine gebruik en wanneer Wikipedia.

  Ik denk dat ik zoekmachines meer voor algemene informatie gebruik zoals het zoeken naar producten en diensten. Wikipedia daarentegen, gebruik ik meer n.a.v. een gesprek of discussie om iets te controleren of onderbouwen, op zoek naar historische feiten dus...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Herkenbaar, ik google tegenwoordig erg vaak op "wikipedia + onderwerp" merk ik. Blijkbaar is google zo ingesleten bij mij dat het makkelijker werkt dan zoeken via wikipedia zelf :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Inderdaad, ik Google ook vaak met als trefwoord wikipedia. Of ik plaats de zoekterm direct achter de Wikipedia URL.

  Maar grappig om te zien dat veel mensen dit doen. Moet de zoekmachines toch ook aan het denken zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het zou niet alleen de zoekmachines aan het denken moeten zetten maar zeker ook wikipedia aangezien er dus (voornamelijk?) via zoekmachines in hun systeem gezocht wordt.

  Ik moet wel zeggen dat ik vaak alleen het eerste artikel zoek via google, daarna ben ik (vaak zonder dat ik erg in heb) binnen no-time 3 artikkelen verder via interne links :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zo heb ik inderdaad vorige week ook een hoop geleerd over het universum, sterrenstelsels, UFO's en de melkweg;-) Je bent zo een paar uurtjes verder als je niet oppast....

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ruik ik een nieuwe overname van Google? :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Jason Calacanis heeft al bedacht hoeveel Wikipedia waard is;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Kan geen toeval zijn;-)

  "SearchMash is also now including Wikipedia search results in a box on its results pages. Can you imagine having Wikipedia pages highlighted in your search results on Google? They’re already towards the top of many results, but I can’t imagine this feature on SearchMash is headed for Google proper. It would be a huge assist to Wikipedia’s mainstream credibility, but would probably come at a cost to Google’s own."

  BeantwoordenVerwijderen