woensdag 22 november 2006

UGC succesvol?

Igor heeft het bij Molblog over een veelbekeken Youtube filmpje, Evolution of Dance, dat volgens hem aantoont dat UGC (user-generated content) gaat werken. Ik denk alleen dat het een slecht voorbeeld is. Het succes van UGC is meer gelegen in de eindeloze hoeveelheid individuen die iets produceren dat maar door 'enkelen' bekeken zal worden. Het gemak waarmee dit nu kan (zowel produceren als delen) maakt dat mensen er veel meer tijd aan gaan besteden dan vroeger (Video8 etc). Tijd die bijvoorbeeld ten koste zal gaan van het kijken naar traditionele TV. De hits waar Igor het over heeft hebben wat mij betreft meer overeenkomsten dan verschillen met 'hoe het vroeger ging'. Deze hit heeft namelijk niet zoveel met UGC te maken, meer met de nieuwe manier waarop content gedistribueerd en populair wordt. Zie ook het verhaal over Lonelygirl15, dat was geen UGC...

2 opmerkingen:

 1. Monique van Dusseldorp23 november 2006 om 12:10

  Mooi voorbeeld van UGC is het volgende filmpje (samengesteld door ene Mike Bianchi) dat allerlei bijdragen op Youtube laat zien van 'gewone gebruikers', die videodagboeken bijhouden. Youtubers (10 minuten) http://www.youtube.com/watch?v=VXwarrIYLJ4&eurl=

  Blijft leuk dat 'The evolution of dance' - eigenlijk toch ook niet meer dan een leuke bijdrage aan de Bonte Avond van een middelbare schoolklas - via Youtube 35 miljoen kijkers kan vinden.

  Zie overzicht Nederlandse initatieven hier (mag dit Yme?)
  http://www.immovator.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=157&Itemid=1

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Is ook zeker bijzonder dat zo'n filmpje 35 miljoen gebruikers trekt. Maar het is een uitzondering en daarmee niet een typisch voorbeeld van waarom UGC succesvol kan zijn.

  Op 'America's Funniest Home Video's" kregen leuke UGC filmpjes ook al een hoop kijkers...;-) Werd dat op dat seminar ook niet al aangehaald door de TROS?

  BeantwoordenVerwijderen