maandag 27 november 2006

Een café als kantoor

Afgelopen weekend had ik toevallig een discussie met een aantal startende ondernemers in Amsterdam. Allemaal webdiensten, allemaal vanuit thuis opgezet en op zoek naar simpele kantoorruimte. In Silicon Valley is het al langer 'normaal' om een bedrijf te starten vanuit een coffeeshop bijvoorbeeld, we vroegen ons af waarom dit in Amsterdam nog zo weinig gebeurt. Zie hier een aardig artikel uit de Guardian over onder andere dit onderwerp.

"Since opening last year, Ritual Coffee Roasters' plain wood tables and leather sofas have become a cradle of start-up companies, including Rubyred Labs. The firm aims to 'turn ideas into top class internet products and services'.'We would come here a lot with our laptops, because so many people come here,' explained one of its co-founders, Jonathan Grubb, 27, wearing a sports hat and sweatshirt. 'The coffee shop has replaced the garage for internet start-ups."

26 opmerkingen:

 1. Tariq Krim van Netvibes vertelde dat zij ook vanuit een cafe zijn gestart, dus zo slecht is het nog niet ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zou het zelf ook doen denk ik, heb alleen nu een iets te groot cafe nodig;-) Al werk ik graag in horecagelegenheden, zeker in buitenland.

  Vroegen ons ook af of het zinvol is om een horecaconcept te ontwikkelen met dit soort activiteoten als uitgangspunt. Wie weet ooit....;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat is er met je Souki weblog gebeurd trouwens? Offline gehaald?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het idee van soort van wifi enabled Starbucks in de grote steden van NL of langs de snelwegen / op treinstations, met evt. wat meetingrooms e.d. zou mij zeker aanspreken. Het lijkt me sterk wanneer het niet beperkt is tot 1 grote stad. Er gebeuren immers ook leuke dingen buiten Amsterdam, dat moet ik toch maar even zeggen ;-) Het is juist sterk wanneer mensen in een vergelijkbare sfeer, maar toch op afstand kunnen samenwerken. Hoewel ik zelf in Utrecht woon zou ik bijvoorbeeld Eindhoven zeker overwegen als vestigingslocatie voor een dergelijk concept.

  Waar zou de nadruk op moeten liggen?
  - Hippe sfeer?
  - Werkgemak (bijv. conferencing setup / kamer met green screen)
  - Technische support voor allerlei praktische zaken
  - Ontspanningsmogelijkheden
  - Heel erg lekkere (en sterke) koffie
  - Serendipity enhancers (ontmoeten van gelijkgestemden)

  Waarschijnlijk moet je het stapje voor stapje laten groeien. Als je zo'n concept vanaf dag 1 full fledged wilt neer plempen is het gedoemd te mislukken. Wellicht een naam (maar misschien al bezet in A'dam): Grassroots cafe? Ik ben wel benieuwd naar het type gelegenheid dat jullie voor je zagen.

  Eerder leek de stationsrestauratie 'De Tijd' wel een kanshebber voor zo'n idee. Maar... de omgeving van een station kan je niet echt ontspannen noemen: http://reizen.ciao-shopping.nl/De_Tijd_Utrecht__Review_26769

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @ Stephan
  Zou je er ook 'permanent' willen/kunnen werken, dus niet alleen wanneer je in je eentje op pad bent en een plek zoekt om een uurtje te overbruggen? En aan welke vereisten zou het dan moeten voldoen? Qua privacy bijvoorbeeld?

  @ Erno
  Goed te zien dat er buiten A'dam ook het nodige gebeurt;-) Sanne d'r Amsterdamse favoriet, Kobalt, is zeker een plek waar ik ook graag zit!

  Vraag blijft een beetje of het nodig is om een apart horecaconcept te ontwikkelen of dat het slimmer is voor bestaande gelegenheden om kleine aanpassingen te doen om zo in deze behoefte te kunnen voorzien.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hi Yme, hehe, nee niet helemaal we hebben de boel vanuit test omgeving naar productie verplaatst en de urls omgegooid vandaar. trouwens alternatief dat wij gebruiken is de zolderkamer, zitten nu met vier man op twintig vierkante meter. Voordeel hiervan is ondermeer dat we geen verwarming nodig hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. CoWorking spaces zouden hier ook een uitkomst zijn voor start-ups: https://coworking.pbwiki.com/

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Een café is een geweldige informele en inspirerende werkplek. En zeker als je doelgroep er ook rond loopt.

  Notebook computers lijken mij bijna noodzakelijk voor een dergelijk concept. Kies dan wel voor een computers in je eigen huisstijl.

  Als (startende) "horecaconcept" onderneming heb je niet alleen een unieke werkplek, maar je maakt ook meteen reclame voor je merk.

  Volgens mij past een Cenio computer in elke gewenste kleur en voorzien van je bedrijfslogo perfect bij dit "horecaconcept".

  BeantwoordenVerwijderen
 9. In the US zit ik vaak bij Cozy cafe (keten). Banken waar je in kan zitten, Gratis Wifi, stroom bij elke bank.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Als je permanent werkt in zo'n omgeving gaat juist de ontspannen lading er van af. Het idee werkt denk ik beter wanneer je regelmatig van omgeving wisselt, maar je toch erg welkom en ontspannen voelt wanneer je bij een volgende stijger aanlegt. Als je de juiste sfeer weet te verpakken kan je het op meer plaatsen herhalen. Starbucks doet dit op een hoop plaatsen goed en Barnes & Noble is ook altijd erg relaxed zitten.

  Wat betreft privacy is het handig dat er, net als in een goede kantoortuin, een beperkt aantal breakout rooms zijn waar je even privacy kan vinden en je een conference call kan hosten (en opnemen en podcasten ;-) ).

  Als je het hebt over de privacy op je internetverbinding is het wel een heel ander verhaal. Wat dat betreft ben je m.i. toch sterk aangewezen op je eigen maatregelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @ Stephan
  Ik bedoel inderdaad de break-out ruimtes. Maar dat gaat wel een beetje ten koste van de sfeer van een cafe-setting.

  Ik snap het voordeel van een wisselende omgeving, maar dat gaat vooral op als je in je eentje werkt lijkt me.

  Anyway, als ik het zo lees dan lijkt het beter om een bestaande horeca-gelegenheid als uitgangspunt te nemen en te zorgen voor een paar basisvoorwaarden die uitnodigen om er te werken. En er vervolgens geld uit te geven uiteraard;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. @Yme
  Ja, dat denk ik ook. Een aparte keten om dit idee lijkt me lastig. Het is ook heel eenvoudig om in een bestaande keten een aantal aanpassingen te doen. Als je nu een plan deelt met een keten, bijvoorbeeld met Espressoworld.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Zoals Erno ook bevestigd: erg goede koffie doet een hoop en is dus een mooi begin. Het is niet voor niets dat espresso apparaten erg veel gegoogled worden.

  Een leverancier als Jura heeft ook een model dat aan het internet gehangen kan worden (persoonlijk gaat mij dat wat te ver...). Dit soort apparaten kan je wel goed promoten in de start-up horeca... Naast uiteraard caffeine molecuul T-shirts, caffeine kauwgum etc.

  Als gimmick zou ik Splenda aanbieden als suiker vervanger, of welk product die dag toevallig gepromoot wordt door A. Curry. De hippe dingen van dat moment standaard op voorraad...

  BeantwoordenVerwijderen
 14. [...] Maar natuurlijk zijn er ook alternatieven. Zo kwam ik via de discussie bij Yme terecht bij Cenio. Niet een stikker erover maar de gehele laptop in de bedrijfsstijl. [...]

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Je kunt mij vinden in Dauphine to het Amstelstation. Prima locatie voor starters! Jammer dat de koffie pas vanaf 10uur klaar staat

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hi Yme,

  Cafetje beginnen? ;-)

  Aan de reactie's te zien is het een populair onderwerp...

  Raimo

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Yme... laat me weten wanneer je een tafel vrij hebt voor mijn iMac. Dan wil ik graag 1 cappuccino!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Volgens mij is dit eigenlijk de discussie waarom starbucks hier niet is en die is erg uitvoerig op Molblog gevoerd. Blijft echter wel boeiend.
  http://www.molblog.nl/reacties.php?nieuws=3386

  BeantwoordenVerwijderen
 19. @ Gijsbrecht
  Starbucks heeft geen gratis wifi

  @ Raimo
  Ben al op zoek naar leuke plek;-)

  @ Elle
  Links bij het raam?

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Yme, is dat co-working niet wat voor een locatie als The Gear? Meer de samenwerking en bundeling van krachten centraal stellen voor inspiratie, kennis en fun (en om daar geld mee te verdienen in plaats van die paar euro 's voor huur.... )

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Zou zeker moeten kunnen ja, de ruimte is er wel geschikt voor, al ligt het misschien een beetje 'uit de route'....?

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Volgens mij moet je gewoon eens een paar makelaars bestoken met dit concept. Valt ook goed aan te verdienen voor hun en er is een aanwijsbare trend van micropreneurs. En al die m2 die de afgelopen jaren leegstonden zullen niet ineens vol zitten. Horeca sponsor erbij...

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Geweldig, de pitbull mentaliteit en doorzettingsvermogen van Nederlandse (horeca) ondernemers :)

  BeantwoordenVerwijderen
 24. [...] het met de laptopbooster wel goed zit.Maar natuurlijk zijn er ook alternatieven. Zo kwam ik via de discussie bij Yme terecht bij [tag]Cenio[/tag]. Niet een stikker erover maar de gehele laptop in de bedrijfsstijl. En [...]

  BeantwoordenVerwijderen