vrijdag 19 januari 2007

Spelend leren

Op een of andere manier heb ik de afgelopen dagen veel discussies gehad over het inzetten van games (en games technieken) in leeromgevingen. Serious gaming. Via Raph Koster stuitte ik op een interessant BBC artikel met daarin een voorbeeld waar velen nog iets van kunnen leren;-)

“For example, before they set off in their galleon they have to fill it with the things they are going to need. This requires them to work out the area of the ship and how much they can manage to bring. “Some students managed it, others sank on the way and never progressed to the next level. “They would come knocking on the staff room door and wouldn’t let us go until we had taught them how to calculate area.”

5 opmerkingen:

 1. Steven Kruyswijk19 januari 2007 om 15:31

  Hehe: "who gives a damn when exactly two cars driving opposite directions will cross paths on the highway? Why would one care?"  Kicken he hoe dit een heel terrein is dat nog openligt. Daarom zeg ik je, real life RPG-en is de toekomst van social engineering; waaronder educatie, gaming, marketing enzovoorts.  Op technisch vlak: het gaat denk ik om het kunnen erkennen van een persoonlijke intentie bij het vormgeven van je GUI. Zo'n wiskundehongerbevorderende game werkt omdat de maker ervan zich kon voorstellen dat dit iets leuks was om te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hi,  Hier nog een aantal interessante voorbeelden van 'serious gaming'. http://yuri.typepad.com/yuri_blog/2006/12/update_...


  Ook bij www.henryjenkins.org (een van mijn favoriete blogs op dit moment) staan veel uitgebreide interviews met diezelfde Ralph Koster, een man met boeiende uitspraken.  Ik zie ook een duidelijke samenhang met de ontwikkelingen en concepten als 'status skills' van Reinier Evers en 'transformatie' van Joseph Pine II. Het ontwikkelen van nuttige vaardigheden in een game die real-life direct relevantie hebben. Dat geeft status en biedt zelfontwikkeling. En daarnaast zijn deze games simpelweg nuttig ter optimalisatie van allerhande real-life problemen/issues.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @ Steven, is real life al niet een RPG...?  @ Yuri, de belangrijkste remmende factor for serious games is, in mijn ervaring, dat de nadruk teveel op 'games' ligt. De term games zorgt ervoor dat niet iedereen het even 'serious' neemt;-) En dat terwijl er zoveel mooie voorbeelden zijn inderdaad...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Steven Kruyswijk20 januari 2007 om 18:28

  Jep, real life is een RPG. Maar het is wel een RPG die evolueert, en die fundamenteel participatief is. Het gezamenlijk doorkrijgen daarvan, onder andere door goed onderzoek van de geschiedenis van social engineering, is een belangrijke 'milestone' in de ontwikkeling van deze RPG.  Ik blijf wat betreft dicht bij Rushkoff de laatste tijd merk ik; voornamelijk wat betreft zijn ideeen over open source social engineering als een implementeerbaar doel. Een social networking HUD op je mobiel, browser en TV is niet alleen een vet idee voor op techcrunch.com; het is een platform waarop je in potentie een land stationair kan laten draaien in het geval van een economische collapse, iets dat niet ondenkbaar is in de komende jaren.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik zie dat Rushkoff eindelijk een blog heeft, die gaan we maar eens volgen;-)

  BeantwoordenVerwijderen