maandag 22 januari 2007

De BlackBerry Pearl, kopen?

Voor de BlackBerry gebruikers die meer willen dan alleen emailen is de BlackBerry Pearl ontwikkeld. Bellen, foto's maken, MP3tjes luisteren, het kan allemaal. En met een uiterlijk dat op z'n zachtst gezegd zeer aantrekkelijk is. Via Blogads kreeg ik er eentje, gesponsord door Vodafone die het toestel net geintroduceerd heeft op de Nederlandse markt.

Ik ben zelf een redelijk verwende (en veeleisende) gebruiker van mobiele devices als het aankomt op de feauture set. Mijn vaste toestel is een HTC TyTn, een echte alleskunner. Mijn 'oude' telefoons, de Nokia N93 en de SonyEricsson w800i waren ook niet echt beperkt in hun mogelijkheden;-)

Om te beginnen moet ik zeggen dat de Pearl zeker de mooiste is van het bovengenoemde klasje. Maar wanneer je een QWERTY-toetsenbord wilt hebben dan gaat dit normaal gesproken lastig samen. De toetsen worden dus gedeeld door twee letters, en om eerlijk te zijn wen je daar erg snel aan. Voor de fervente emailer en SMSer is het zeker geen reden om het toestel niet te kopen.

Wat wel direct opvalt is alles gericht is dat op het versturen van email en SMS berichten. Andere functionaliteiten zijn secundair. Dat maakt multitasken dan ook lastig, iets dat ik zelf veel doe. Muziek luisteren, foto's maken, bloggen, browsen, het gaat wat lastig samen wanneer je kijkt naar de user interface. Om over TomTom nog maar niet te spreken, dat draait niet op de Pearl. Al lijkt Google daar een goed alternatief te zijn...

Maar qua berichten sturen is een top apparaat. De manier waarop SMSjes georganiseerd zijn, chronologisch op volgorde van afzender, is een verademing. Nieuwe berichten maken en lezen gaat ook erg snel aangezien het startscherm je overal direct brengt. Zelf ben ik overigens geen Microsoft Exchange gebruiker, dus de befaamde BlackBerry/Exchange email synchronisatie heb ik niet kunnen testen. Ik gebruik zelf Gmail voor al mijn email-accounts, en de mobiele versie daarvan draait ook perfect op de BlackBerry.

Voor mij persoonlijk gaat de Pearl het niet worden, maar dat heeft alles met mijn (niet gemiddelde) veeleisendheid te maken. De TyTn is vooralsnog de enige daaraan voldoet, en ook de iPhone gaat daar geen verandering in brengen. Mijn vriendin is echter helemaal weg van de Pearl en heeft dan ook direct haar Vodafone abonnement uitgebreid en is de wens om een nieuwe iPod te gaan kopen vergeten;-)

11 opmerkingen:

 1. Als Vario II (= TyTn zoals we geloof ik laatst vergeleken) gebruiker ben ik ook tevreden al was de S200 ook prettig totdat mijn beeldscherm een enorme scheur opliep en dus het toestel niets meer waard was. Enige mindere feature is in mijn ogen de camera die van mindere kwaliteit is en alleen werkt als er echt vollop zonlicht is.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. tijd dat je de samsung SGH-i320 gaat proberen. Tot heden de meest ideale tel/mail combi vind ik. Ik zelf vond de TyTn veels te groot en te zwaar om als telefoon te gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heb nog geen ervaring met de SGH maar de user interface van Samsung (wel ervaring met de K750i) ligt mij niet zo. In hoeverre komt dat overeen?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. UI van de samsung is het zelfde als de TyTn, beide Windows Mobile 5. De Samsung heeft echter geen UMTS/HSPDA, alleen EDGE.  Ik was ook bang dat ik de TyTn te groot zou vinden, maar dat is (gelukkig) niet het geval... Hij is in het echt kleiner dan hij lijkt op de foto.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heb ze beide gehad en zijn allemaal mobile 5 alleen de samsung heeft geen touchpad wat ik persoonlijk erg fijn vind. Want met touchpad heb je eigenlijk altijd je pennetje nodig om iets te doen, wat altijd 2 handen vrij betekent. Zonder touchpad heb je dat niet. Het klopt idd dat er nog geen umts / wifi op zit en het is dus nog even wachten op de SGH-i600 die alles heeft wat de TyTn ook heeft alleen dan in een handzame unit ipv zo'n TyTn want die kan bijna niet in je broekzak.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Vind de touchpad zelf erg fijn op de Tytn. En je hebt een jog-dial waardoor je de stylus zelden nodig hebt.... Verder werkt ie ook prima met je vingers, niet alleen met de stylus.  De SGH-600 is ook leuk, maar heeft slechts een 1.3 megapixel camera, een langzamere processor, en is groter dan de TyTn...;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nog even geduld (februari 2007) en dan heb je de Nokia N95....is dat niet een stuk interessanter heren ? Of is het formaat ondoenlijk ?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Geen QWERTY toetsenbord Yuri, dus helaas....

  BeantwoordenVerwijderen
 9. [...] zet in op de ultra mobile PC (UMPC), ik ben al een tijdje erg blij met m’n HTC TyTn, maar m’n 14.1 inch Dell laptop is daarmee nog niet vervangen. Ik sta [...]

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Meer dan gemiddeld veeleisend? Die HTC TyTN heeft niet eens GPS en is een triband ipv quadband, mijn twee jaar oude iPAQ van HP heeft al meer mogelijkheden dan dat ding. Weet niemand een quadband GPS met Wifi, anders dan de iPAQ? Houd me aanbevolen, maar niet voor die HTC met verouderde techniek

  BeantwoordenVerwijderen