zondag 31 december 2006

Gaan reputatiemanagement systemen werken?

Wat is de waarde van reputatiemanagement systemen als Rapleaf wanneer iedereen een 100% positieve score heeft....?

"Tee Hee Hee - perhaps Auren Hoffman should shill his rep and put in a few negative ratings.  Cause nobody has no enemies.  This exposes the problems with ratings and reputation systems.  They don’t work.  In fact all of the Rapleaf reputations are 100% positive. What a wonderful trustworthy world we live in.  What’s ecven more interesting is how easy it was for Auren to raise money for this ill-fated venture.  How could anybody expect a profit from this?  This is an example of a Bubble 2.0 company."

4 opmerkingen:

 1. Als je kijkt naar person-to-person reputatiemanagement is de kans dat het gaat werken inderdaad erg klein. Stel je tenslotte voor dat je echt tegen mensen vertelt wat je van ze vind en daarbij ze ook nog eens een score geeft. Hoe kun je uberhaubt een score aan iemand toekennen, wat is de berekening?!  Wat (begrijpelijk) wel / beter werkt zijn reputatiessystemen voor producten, diensten en bedrijven. Al hoewel je in dit soort systemen juist ziet dat mensen die negatief zijn sneller hun mening te uiten dan mensen die positief zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vermoed dat de vele relaties (middels alle social networkingdiensten) die nu tussen mensen gelegd worden wel eens een belangrijke rol kunnen gaan spelen in het bepalen van de reputatie of betrouwbaarheid van een persoon. Maar dan moeten die systemen wel meer open worden om de relevante data eruit te kunnen halen. Een van de redenen waarom ik Marc Canter's PeopleAggregator een warm hart toedraag....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een pagerank-achtig systeem voor reputatie en betrouwbaarheid?  Wat is wel als een heel lastig iets zie is het bepalen van een score. Bij het beoordelen van producten is dat bijvoorbeeld heel goed te doen maar ik vraag me af of dat voor sociale contacten ook te doen is. Het is een heel interressant en complex vraagstuk hoe je nou een waarde aan iemand z'n reputatie kan geven (of aflezen).  Misschien dat het zelfs alleen maar kan door geen een score toe te kennen maar door puur een overzicht / profiel te geven van een persoon en zijn (online) identiteit. Het toekennen van een waarde laat je dan volledig over aan de gene die het profiel bekijkt.  Overigens zit ik realiseer ik me net dat er nu al in ieder geval 1 situatie is waar een reputatiesysteem wel werkt; verkoopsites (ebay, marktplaats, etc.)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. [...] worden die mensen ook wel genoemd. De huidige reputatiemanagementsystemen werken dus (nog) niet goed genoeg, maar ze worden wel steeds belangrijker. Een wetenschapper zegt in dit Wired artikel [...]

  BeantwoordenVerwijderen