woensdag 20 december 2006

De niche toekomst van social networking diensten

Ik heb wel eens eerder geschreven over het verschil tussen 'kleine' en 'grote' social networking diensten. De kleintjes hebben de toekomst wat mij betreft, en via Marc Canter vond ik een interessant artikel getiteld "Anatomy of a Successful Social Network" dat ongeveer hetzelfde zegt. Maar het wel beter uitlegt;-)

"As of now, most mainstream social networks allow us to do pretty much the same things; contact friends, send email, post to forums, blog, etc. On the other hand, the niche social networks are expected to have these standard features in addition to services that are specific to that niche. For example, a social network for bookworms will have features that let its users showcase their favorite books. The generic social networks can never attain this goal unless they provide a framework to allow custom tools to be easily integrated (widgets on steroids). In the end, no one can predict where social networks are headed, but millions of people today still spend time on niche forums. This should be enough to give us faith in this market."

8 opmerkingen:

 1. Hoi Yme, ik heb je op mijn weblog gezet als een van degenen aan wie ik - in het kader van een soort stokje doorgeven via weblogs - vraag om vijf onbekende feiten over jezelf op je blog te zetten.

  Hartelijke groet,

  Mirjam Windrich

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Yme, goed artikel over sociale netwerken.  Het is interessant idd om te kijken of er niet te veel features zijn in deze netwerken die verwarrend kunnen werken. Het is een lastige afweging tussen meer lock-in en overkill. Anyway, ik denk net als jij dat er meer waarde zit in sociale netwerken met een duidelijke offline component of verbindende factor....een event, muziek, filmfestivals (:-)), dat soort zaken. Daar zit emotie achter, passie, net als die forums idd. Blijft idd wel de vraag open hoe dit bedrijfseconomisch wordt benut. Mijn voorspelling is dat deze niche sociale netwerken minder zullen draaien op AdSense en meer op micropayments (wellicht al verdisconteerd in de prijs van het event ;-)). Juist het niche karakter biedt idd meer waarde waarvoor mensen wellicht willen betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hi Yme,  Wat vind je van Marc's open source social network service?  Gr,  Raimo

  BeantwoordenVerwijderen
 4. [...] Via Mirjam Windrich ben ik inmiddels ook gevraagd om 5 relatief onbekende dingen over mijzelf te vertellen. Een spelletje genaamd Blog-Tag, gestart door Jeff Pulver. [...]

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Om daar een goed oordeel over te kunnen geven zou ik het ook echt moeten gebruiken. Maar ik volg het al vanaf het begin en zijn visie intrigeert me. Die visie is doorvertaald in het produkt en dus denk ik zeker dat het een goede kans heeft. Waarom opnieuw het wiel uitvinden....?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Als je het nu zou gebruiken ben je denk ik niet onder de indruk. Bij Peopleaggregator is dus de backend and de UI aan elkaar gekoppeld door API's. M.a.w. neem de huidige UI niet mee in je beoordeling van het produkt. die is dus redelijk simpel te vervangen met een echt interessant uiterlijk. Ben ook benieuwd naar de persona editor..

  BeantwoordenVerwijderen
 7. [...] Om Malik vraagt zich af of online social networks eigenlijk niet gewoon een feature zijn, niet zozeer een dienst op zichzelf. Volgens mij is het antwoord daarop: ja. Succesvolle social networks worden gedreven door een context, een context die meestal belangrijker is dan de social networking dienst zelf. Er zijn echter vele contexten te bedenken waarvoor een social network als feature relevant kan zijn, daarom zullen we er ook steeds meer zien verschijnen. En dat is prima, alleen is het dan wel belangrijk dat het makkelijk is om te participeren aangezien er niet een ‘one-size-fits-all’ social network dienst zal zijn. Al denken MySpace en Hyves daar vast anders over;-) [...]

  BeantwoordenVerwijderen
 8. [...] al wat langer lezen zal het geen verrassing zijn, maar Emerce schrijft over een onderzoek dat mijn stelling dat niche-netwerken de (commerciele) toekomst hebben onderbouwt. Echter, ik zie wel degelijk een [...]

  BeantwoordenVerwijderen