dinsdag 27 februari 2007

Moet Funda open?

De NVM lijkt de directie van Funda naar huis gestuurd te hebben omdat deze de website wilde openstellen voor andere makelaars dan de NVM leden. Ik denk ook dat Funda niet opengesteld moet worden voor niet-NVM leden, maar waarschijnlijk om een andere reden dan waarom de NVM dat denkt.

"De NVM zit echter niet te wachten op een openstelling, omdat veel consumenten juist kiezen voor een NVM-makelaar omdat ze alleen zo met een advertentie op Funda verschijnen. De directie van Funda zou, zo zegt president-commissaris Bert Vis ‘iets zwaarder' tillen aan de concurrentie van andere huizensites dan de NVM. "Misschien wilde deze directie wel 180 kilometer per uur gaan, terwijl de aandeelhouders 120 wilden gaan." Afgelopen anderhalf jaar zijn nieuwe sites op de markt verschenen als Zoekallehuizen (overgenomen door de Rabobank), Miljoenhuizen en Woonkrant (Telegraaf Media Groep). Deze sites tonen een completer huizenaanbod dan Funda."

In tegenstelling tot wat Rob in de reacties denkt is er volgens mij wel degelijk een verschil tussen Funda.nl en Zoekallehuizen of Miljoenhuizen. De laatste zijn namelijk vertikale meta-zoekmachines, de eerste is het verzamelde aanbod van makelaars met een NVM 'keurmerk'. Funda.nl zou inderdaad open moeten, maar dan met name om de zoekmachines de content op Funda.nl zo goed mogelijk te laten indexen en zo traffic naar Funda.nl te genereren voor de aangesloten leden van NVM. Een Funda API zeg maar. Funda moet echter niet zelf proberen een meta-zoekmachine te zijn, dat zou ingaan tegen het streven om NVM een waardevol keurmerk te laten zijn. En keurmerk dat ervoor zorgt dat huizenzoekers specifiek zoeken naar het aanbod van NVM leden.

Het probleem van de NVM is echter dat het NVM-lidmaatschap geen onderscheidend keurmerk is en dat men daarom de monopolistische macht van Funda.nl misbruikt om mensen toch een NVM-makelaar te laten inschakelen. Dat is korte termijn denken, ze zouden moeten werken aan de toegevoegde waarde van het NVM keurmerk. Dan komt het met Funda.nl ook wel goed, een compleet aanbod van alle te koop staande woningen in Nederland op Funda.nl is daarbij niet relevant.

Een heel andere strategie is overigens om Funda te verkopen zodat deze wel een meta-zoekmachine kan worden, waarbij via NVM.nl dan een API ter beschikking zou moeten worden gesteld om het woningaanbod van NVM-leden zo goed mogelijk te kunnen laten opnemen door alle zoekmachines.

De spagaat waarin de NVM Funda nu terecht laat komen is in ieder geval niet houdbaar en financieel gezien voor de NVM-leden erg onverstandig....

4 opmerkingen:

 1. Er is een ontwikkeling gaande die voor Funda niet meer is te stoppen...Internet is 'n OPEN community. De helft van de huizen die ik zelf heb bekeken tijdens mijn huizenjacht kwamen van Marktplaats af. Marktplaats heeft zelfs al posters ontworpen doe je voor je raam kunt hangen als je een huis op Marktplaats te koop hebt staan.  Of Funda huizen moet gaan opnemen van Marktplaats en Speurders? Nee, laat het merk kwaliteit bieden en Search aan specialisten overlaten. Ofwel gewoon de database openstellen en zorgen dat Google de hele database kan indexeren...idem met zoekallehuizen en hier goede afspraken over maken. Zoekallhuizen kan als de Google News gaan fungeren wat het voor de uitgevers is...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Natuurlijk moet Funda open..  Funda is een platform.....  Zoek maar een ander business model..  END OF STORY

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Das een hoop gratis goed concreet advies, nice one.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. [...] de echte vraag is of mensen die een huis willen kopen of verkopen hier nu beter van gaan worden? Ik denk het niet, dus we verliezen deze wedstrijd met z’n [...]

  BeantwoordenVerwijderen