zondag 18 februari 2007

Digg deze produktsuggestie

Na het starten van een consumentenblog heeft Dell een volgende stap genomen om de dialoog aan te gaan met haar klanten. Een Digg-achtige site waar mensen ideeen kunnen plaatsen, beoordelen en becommentarieren. Ben wel benieuwd in hoeverre deze website geredigeerd gaat worden, maar verder lijkt me dit een initiatief dat velen zouden moeten volgen. Grootste gevaar zie ik in de waarschijnlijkheid dat de gebruikers van zo'n website geen goede afspiegeling van de klantengroep zijn en dat daardoor de innovatiefocus teveel op een mondige niche komt te liggen.

"Dell has done something brilliant: it's launched an IdeaStorm site that enables users to make suggestions so that other people can "digg" them. At the moment, there are 141 idea proposals, 1,632 diggs and 146 comments. The two top ideas (there are duplicates) are that Dell should provide the option of a crap-free installation (ie without the junk paid for by Google* and assorted anti-virus vendors), and that Dell should "own" green the way Apple "owns" pretty. Not only is Dell tapping into the zeitgeist, it's getting feedback and some good market research."  

5 opmerkingen:

 1. Yme,  Ik denk dat dit een goede zet is van Dell inhakend op Open Source Marketing (Cherkoff) en het denken van Wikinomics (Tapscott), Wealth of Networks (Benkler), Long Tail/Radical Transparency (Anderson) en Convergence Culture (Jenkins). Vele ondernemingen zullen het pad van Dell volgen verwacht ik. Waarom ? Laagdrempelige input van loyal users die (veelal) toch een sterke invloed hebben op de mainstream users. En eventuele reputatiesystemen (sociaal, cultureel en technisch) kunnen de scherpe kantjes van bepaalde personen nuanceren (zie Wikipedia zelf).  Ik ben het met jou eens dat dit stratificatie-issues kan opleveren. Daarom is dit idee naar mijn idee nog waardevoller wanneer het zinvol wordt gecombineerd met andere (meer traditionele) R&D/research tools.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ga het voor Eccky ook maar eens doen...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En ik ben benieuwd in hoeverre dit een reactie is op de kruistocht die Jeff Jarvis (Buzzmachine) heeft gehouden tegen de (in de ogen van Jeff) abonimabele customer service van Dell.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ton, dat is een vraag die meer mensen hebben denk ik. Met name bij de introductie van de Dell weblog kwam die suggestie vaak langs. Maar aan de andere kant, wat maakt het uit? Iedereen heeft wel eens een trigger nodig om het licht te zien;-) Ik hoop dat we snel zichtbare resultaten zien van Dell's initiatieven op dit gebied, zou een inspirerende case kunnen en moeten zijn voor vele anderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. [...] het dat ik initiatieven als Dell’s IdeaStorm wel degelijk interessant vind is er een meer fundamentele vorm van het ‘Web 2.0″ zijn [...]

  BeantwoordenVerwijderen