vrijdag 16 februari 2007

Betaalde blogposts, goed of fout?

Gisteravond was ik aanwezig bij een bloggersdiner in Hoofddorp en daar hadden we (o.a. Frank, Frank, Polle, Peter & Krijn) discussie over de ethiek van het bloggen voor geld. In de VS is er erg veel gedoe over initiatieven als PayPerPost en ReviewMe. In Nederland kennen we Blogads, niet lang geleden schreef ik voor hun in ruil voor een BlackBerry Pearl een review van datzelfde apparaat. Ik merk ook dat er in de spaarzame Nederlandse discussies veel minder weerstand is tegen het principe van bloggeraandacht kopen. Waarom is dat?

Voor mij is het vrij simpel om te bepalen of ik het wel of niet doe. Ik schrijf er alleen over als ik het een interessant produkt vindt en ik zal er altijd bijzeggen dat ik omgekocht ben om erover te schrijven;-) Want dat is het grote verschil, ik zou anders niet snel over zo'n produkt schrijven, tenzij ik het zelf had gekocht en er erg enthousiast over ben. Ze kopen dus in feite mijn aandacht, maar het het onderwerp moet wel de moeite waard zijn.

Daarbij hecht ik sterk aan het argument dat ook Frank maakte, mensen stoppen wel met het lezen van Ymerce wanneer ik me duidelijk laat leiden door (korte termijn) commerciele belangen en onzin loop te verkopen. Anders gezegd, het probleem is alleen maar een probleem omdat mensen er over schrijven en praten. Niet omdat het een echt probleem is. Of zijn er mensen die daar duidelijk anders over denken?

11 opmerkingen:

 1. Laten we daar nu net een interessante case over hebben:
  http://www.marketingfacts.nl/berichten/20070216_w...


  Jammer dat ik er gisteren niet bij kon zijn; zat ergens anders in A'dam een hapje te eten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als je het er altijd bij vermeld lijkt het in orde. Wat je dan doet is feitelijk de lezer van je blog aangeven dat hij een advertentie leest. En dan alleeen voor dingen waar je anders misschien toch wel over zou schrijven omdat je het een goed product vindt. Geen vuiltje aan de lucht.  EN toch: hoe je het ook wend of keer, je begeeft je op glad ijs. ookal gaat het om nog zulke lullige dingen. Ik zou het dus in jou geval niet doen. Derde adeverteerders, ok, maar de redactionele maker moet dat niet zelf gaan doen.  Alleen als het feit dat vanwege dit issue jouw blog en onzin 'loop te verkopen' met elkaar in verband brengt zou voor mij al reden zijn eer niet aan te beeginnen.  Tenzij je er rijk van wordt natuurlijk, dan zou ik het lekker doen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @ Marco  Dat is inderdaad een leuke case. Persoonlijk denk ik dat Carl dit nooit had moeten plaatsen. Niet vanwege de commerciele belangen, maar gewoon omdat ik het niet vind thuishoren op Marketingfacts. Misshien wel wanneer hij het alleen als anekdote had gebruikt in een verhaal over misleidende reclame van (mobiele) breedbandaanbieders en hun paradoxale inkomstenmodel waarbij flat-rate verkocht wordt maar intensief gebruik niet wenselijk voor de winstgevenheid van een ISP.  @ Robert

  Vind je het ook een (potentieel) probleem wanneer het onderwerp wel binnen de scope van deze weblog valt? Verder zal ik natuurlijk geen onzin proberen te verkopen, ongeacht of het betaalde onzin is of niet;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een interessante discussie.  Ik wil graag de relativiteit hiervan naar voren brengen. Het verstoort namelijk mogelijkerwijs het organische selectie- en schrijfproces van de blogger. Als hij of zij over een product gaat bloggen, KAN dat ten koste gaan van andere posts die misschien wel belangrijker zijn voor de doelgroep. Opportunity blogging costs zeg maar ...  Hoe dan ook, het is een glad ijs punt naar mijn idee, juist omdat bloggers en Web 2.0 zo prat gaan op authenticiteit.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Yuri: Authenticiteit was ook een term die naar voren kwam in de discussie. Op het moment dat een blogger een heel positief stuk schrijft over een k-artikel, omdat hij wordt betaald, dan glijdt zijn reputatie natuurlijk snel naar beneden. Als je schrijft vanuit je passie over producten die ook in je straatje liggen (zoals een Blackberry bij Yme) dan kan het best wel. Zolang je authentiek blijft in je doen en laten, ook bij betaalde posts, dan is er wat mij betreft geen probleem. Maar meldt inderdaad wel dat je een product voor nop hebt gekregen of verbind er iets anders aan. Zoals bv een wedstrijd waarbij je ook weer het product kan weggeven.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. [...] een flink aantal bijzonder interessante discussies op, onder andere over betaald bloggen (zie Yme’s post), redenen om te bloggen (zie ook mijn andere post) en tools om de enorme stroom informatie te [...]

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ha Yuri, net als Frank zegt staat dit volgens mij wel los van authenticiteit. Maar ik zal oppassen dat ik geen interessante dingen oversla omdat ik geen tijd meer heb als gevolg van betaalde posts;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Yme en Frank,  Ik deel jullie mening, het gaat mij echter niet de aanpak van Yme, die transparantie vind ik zelfs sterk.  Ik wilde te snel door de bocht met het woord authenticiteit. Misschien is commerciele beinvloeding gepast.  Ik zit hier ook persoonlijk mee, die betaalde posts. Ik merk aan mijn gevoel en gedrag dat ik hier niet op in ga. Waarom ? Omdat ik qua blogging van binnen naar buiten wil werken en niet andersom. Vanuit mijn eigen nieuwsgierigheid. Uiteraard is dat mijn keuze en is dat voor een ieder weer anders. Gelukkig maar :-) En op een dieper niveau kan ik mezelf afvragen of mijn nieuwsgierigheid wellicht indirect commercieel beinvloed is (via mijn blog roll).

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Je kunt op een hellend vlak komen (of er van afgaan), zodra je hier aan begint. Hoe transparant je terecht ook communiceert in de betaalde plaatsing (-en), voor vaste lezers kan het verschil tussen de betaalde en overige plaatsingen diffuus worden. En zo heeft het een mogelijk afgeleid effect op je overige plaatsingen, die met een andere bril bekeken kúnnen worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Goed punt Lode, dat is inderdaad (op termijn) een onbewust effect dat ik liever niet creëer... Ik zal het wel zien aan een afnemend aantal RSS-abonnees als ik niet oppas;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. [...] die geld vangen voor het schrijven stukjes levert al de nodige discussie op, maar produktplaatsing is iets dat natuurlijk al veel langer en vaker gebeurt. Soms zelfs op [...]

  BeantwoordenVerwijderen