woensdag 26 juli 2006

Nog maar eens over TomTom

Het gaat nog wel eventjes duren, maar de winst en beurswaarde van TomTom gaan een fractie worden van wat deze nu zijn. Ik heb dat al eens eerder gezegd en dat leidde tot veel discussie en een paar dagen later zelfs tot nog meer discussie.

De Volkskrant heeft vandaag een artikel over de ‘Domme’ TomTom (die) files (gaat) meten met mobieltje in auto. Ik heb net zelf een TomTom gekocht en ik ga zeker blij zijn met die feature, maar ik denk niet dat het model van TomTom (acquisities, verticale integratie, gesloten platform) uiteindelijk het juiste is. Dit nieuwsbericht over een nieuwe Google Maps functionaliteit is daar wat mij betreft een bewijs voor. Er zijn nu nog vele voordelen aan het gebruik van TomTom (zoals de gebruiksgemak en stabiliteit), maar deze (en nog veel meer) zullen langzamerhand tegen veel lagere kosten op andere manieren beschikbaar komen voor iedereen met een display in de auto.

"Mobiele telefoons staan voortdurend in contact met de zendmasten van de gsm-aanbieders. Door te meten hoeveel toestellen zich op een bepaald wegvlak bevinden – en vooral: hoe snel ze zich daar ‘voortbewegen’ – kan een redelijk goede inschatting worden gemaakt van de verkeersdrukte. ‘Combineer dat met historische informatie over een weg – files verschillen niet zo veel van dag tot dag – en TomTom kan bepalen hoe handig het is om bepaalde wegen wel of niet in je route op te nemen’, aldus Goddijn. Wat TomTom voor ogen staat, is niet nieuw. De afgelopen jaren zijn er door automatiseerder LogicaCMG al proeven gehouden met mobiele verkeersinformatie in Noord-Brabant en Zuid-Holland. De technologie is ontwikkeld door Applied Generics, een Schots bedrijf met achttien werknemers dat in januari door TomTom voor een onbekende som werd ingelijfd."

1 opmerking:

  1. Yme, ik ben het helemaal met je eens. Als je ziet hoeveel alternatieven er het afgelopen jaar zijn bij gekomen, dan kun je niet anders concluderen dat de voorsprong van TT heel erg snel aan het slinken is. Het lijkt me dat TT dit zelf ook ziet en ze zijn ongetwijfelt bezig met het zoeken van alternatieve inkomstbronnen.

    TT heeft de afgelopen jaren enorm veel geld in marketing moeten steken. Hier profiteren nu de concurrenten van doordat navigatiesystemen nu vooral dankzij TT een ingeburgert hulpmiddel zijn.

    Niet alleen google is bezig, wayfinder heeft bijvoorbeeld onlangs ook een pakket gelanceerd waarbij de kaarten direct vanaf het internet gedownload worden. http://www.wayfinderearth.com/

    BeantwoordenVerwijderen