woensdag 23 mei 2007

Gestopt met Twitter, over naar Hyves

De uit de hand gelopen NL bloggers shoutbox Twitter zeg ik vaarwel... Waar ik het oorspronkelijk een leuke micro-blogging tool vond is het in de praktijk meer een IRC chatroom voor bloggers met te veel tijd;-) Iets dat Frank Meeuwsen (op Twitter) eerder ook al opmerkte.

Maar goed, het microbloggen blijft interessant, zeker in een sociale context. En dus i.c.m. met Hyves die al langer een 'Wie, wat, waar?' (WWW) functionaliteit hadden die goed werkt via de Kwekker, het web, een wap-site en SMS.

Hyves heeft echter geen RSS feeds die ik kan integreren op m'n website (zie rechtsboven) of op andere plekken waar niet-Hyves vrienden komen zoals Jaiku en zelfs Twitter, maar met de hulp van Dapper en de WWW-historie van Hyves heb ik die ook in elkaar geknutseld. Wat je als niet-programmeur al niet kunt tegenwoordig;-)

UPDATE: Mocht je nou zelf ook een Hyves WWW-rss feed willen, ga dan naar deze dienst en volg de instructies waarbij je de volgende keuzes maakt, het lastige werk heb ik verder al voor je gedaan...:

 • Kies aan rechterkant 'Transform to RSS feed' en klik Go

 • Vul je Hyves usernameen password in

 • Kies 'Wat' als Item Title

 • Kies 'Wanneer' en 'Waar' als Item Text

 • Update input

 • Je ziet de URL voor de RSS feed verschijnen, voeg deze toe aan je reader


Het resultaat zie je nu rechtsboven in de 'Hyves - Ik, wat, waar?' widget. Ga met je muis over een bericht om het tijdstip en de lokatie te zien.

43 opmerkingen:

 1. top dit yme! zo dwing je rss feeds op hyves eigenhandig af! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zal m'n (nog niet gestarte) Hyves-blog binnenkort ook eens automatisch laten doorzetten naar yme.nl, andersom krijg ik helaas (zonder hulp) niet voor elkaar;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het juk van de innovator.. als de massa komt is het tijd om wat nieuws te vinden :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hi Yme,

  Ik zit nog maar net aan de twitter, maar ik snapte er niets van... nu gelukkig wel. Ik had ook erg het gevoel dat ik hier geen tijd voor heb.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ja top he Arnout, kan je het gewoon via hyves doen! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De hyves marketing department aan het werk :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Vind Twitter ook erg op een chatbox lijken, heb er al eens een tweet over geschreven. Erg 1.0 allemaal. Maar het heeft iets verhevens, weg van de massa van Hyves. Maar ja als je vervolgens zelf iets in elkaar knutselt voor je blog, dan heb je dat idd niet meer nodig.

  Probleem met de www van Hyves is niet zo zeer technisch als wel consumer-gericht: de hyvers gebruiken de functie nauwelijks. Iig niet in mijn vriendenkring. Dus zit je naar www's van weken oud te kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @mark: elke nieuwe gebruiker is er 1, en hyvers van msn tellen dubbel! :-)  @gijsbregt: dat verschilt idd erg, daarom zullen we ook een duidelijker www overzicht toevoegen en dat meer stimuleren.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Gijsbrecht, hoeveel van jouw (niet-blog) vrienden gebruiken Twitter dan? Bij mij nagenoeg 0. Er zijn er meer die de Hyves WWW gebruiken.... En ik acht de kans groter dat WWW aanslaat dan Twitter als stand-alone dienst...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. En Arnout, zijn er al feeds van de Messenger statusberichten...;-)?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @ Yme en Raymond,

  Eens Twitter functionaliteit is leuk, maar ik kan nog steeds niet vanuit MSN updaten. En niemand (behalve de bloggers) zit in Twitter. Dus een goede positionering (op mijn profiel en niet op mijn home) zou zeker helpen! En uiteraard dan de functionaliteit vanuit MSN...

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Maarten, dat had ik ook al gedaan, maar lijkt niet te werken. Bij Jaiku ook niet. Bij jouw wel?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Yme,

  Alle problemen die ik met Twitter en Jaiku heb, worden met jouw oplossing meteen weggevaagd. Ik krijg alleen de feed niet werkend. Er verschijnen nul entries, terwijl er toch al een aantal www's in mijn Hyves staan. Duurt het langer voordat de feed geüpdate wordt? Ik heb de in je artikel vermelde URL gekopieerd en in het formulier geplaatst, samen met mijn username en password. Dit zou dan moeten kloppen lijkt me. Zie ik iets over het hoofd?  Bedankt voor je reactie en deze geweldige oplossing!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. je lijkt een revolutie te ontketenen yme! :-) misschien tijd dat ook de heren bloggers weer gewoon gaan hyven! zal hoofd Twitter NL M. Derksen eens mailen. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Pieter,  Ik heb het inderdaad niet getest met andere accounts. Wat krijg je te zien wanneer je naar http://www.hyves.nl/index.php?l1=ms&l2=lc&l3=lo& gaat? De geschiedenis van al je WWWs? En heb je overal een wie, een wat en een waar? En je voert ook je Hyves username en password in?  Hyves ligt er op dit moment helemaal uit, dus dat helpt ook niet Raymond;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Yme,

  Als ik naar onze Messenger-base kijk, dan zie ik weinig behoefte om te microbloggen. Wel willen ze iets persoonlijks laten weten, hun locatie bekendmaken en waar ze naar luisteren. Dat laatste en eerste kan al, locaties gaan zeker nog komen.  Bij Hyves zie ik de WWW niet echt actief worden. Het is toch minder een omgeving om in te communiceren. In Messenger zijn elke dag ongeveer 3 miljoen mensen ingelogd, dat is midden in je digitale leven. Messenger zit dan ook op die basisbehoefte: communicatie.  Hyves is en blijft voor iets waar ik naartoe ga om meer over anderen te willen weten... gluren bij de buren. Dat is voor velen geen basisbehoefte.

  ik ken maar een of twee mensen de hun persoonlijk bericht in Messenger als feed zouden willen hebben zodat ze dat weer op hun blog krijgen. Ik geloof niet dat de massa dat interessant vind.  Je hebt je leven op Messenger, al je vrienden staan daar, je gebruikt het de hele dag door om met iedereen in je omgeving te communiceren en dus wil je het toch ook daar kunnen bijhouden wat je vrienden op dit moment uitspoken? Bovendien kun je het via je Messenger cllient, sidebar gadget of mobieltje updaten...  Wel is het handig als we de gegevens beschikbaar stellen via een API, zodat andere diensten zoals Hyves het kunnen gebruiken, zodat gebruikers niet naar Hyves hoeven te gaan om nogmaals hun WWW in te vullen... dan worden daar die WWW's ook nog eens vernieuwd, want ik zie daar weinig activiteit.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. @Yme

  Gisteren (toen Hyves er nog niet uitlag, ...Raymond ;-)) werkte het inderdaad. Ik was ingelogd (met username en password) en kreeg ik via de link míjn WWW-histore te zien. Had de feed zonder entries ook in GReader geplaatst, net als jouw feed, en deze ochtend trof ik jouw update 'Op de bank...' aan, terwijl mijn nieuwe berichten niet te zien waren. Ergo, aan een soort feed refresh periode kan het niet liggen. Ik ga nog het een en ander proberen...

  BeantwoordenVerwijderen
 18. @Raymond: kom maar weer naar Messenger Raymond, dat ligt er nooit uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. hmmm, hij doet t inderdaad niet. Jammer 8-(

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Arnout,

  Messenger biedt een mooie kans voor updates in andere omgevingen, via chatbots die de updates doorplaatsen. Zoals dat nu al bij Twitter kan via andere IM's. Als dit naar Hyves door te koppelen is (zie mijn eerdere voorstel) dan kan je twee vliegen in 1 klap slaan, (nog) meer messenger activiteit en een echt up-to-date WWW, ofwel microbloggen à la Twitter.

  Dit lijkt mij de mooiste oplossing voor microbloggen zonder hassles en binnen je bestaande, bekende en vertrouwde omgeving, waar ook nog eens je eigen netwerk zich bevindt.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Arnout, dat is precies wat ik bedoel. Jij noemt het een API, ik RSS. Ik snap dat er bij de massa geen tot weinig behoeft is om die feeds in een RSS reader te hangen. Maar RSS is een van de manieren voor developers om data uit jullie systeem te halen voor de ontwikkeling van nieuwe diensten. Bijvoorbeeld het doorzetten van Messenger statusberichtverandering naar je Hyves WWW.... En andersom zou ook leuk zijn, maar dan moet het meer dan alleen een read-only API zijn. Zie ook het nieuws rondom Facebook.  Pieter & Maarten, ik ga even checken waarom het alleen bij mij werkt...

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ik heb e.e.a. even geupdate en getest met een ander account, nu zou het voor iedereen moeten werken:  Ga naar deze URL.  * Kies aan rechterkant ‘Transform to RSS feed’ en klik Go

  * Vul je Hyves usernameen password in

  * Kies ‘Wat’ als Item Title

  * Kies ‘Wanneer’ en ‘Waar’ als Item Text

  * Update input

  * Je ziet de URL voor de RSS feed verschijnen, voeg deze toe aan je reader  Hoor graag of het (niet) lukt!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Zie nog geen feedupdates verschijnen en de content van de RSS feed ziet er ook verdacht minimaal uit..

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Mark, ik zie inderdaad dat het voor sommigen niet en voor anderen wel werkt. Geen idee waarom.  Dus dat is jammer voor je, even wachten totdat Raymond en consorten officieel feeds gaan aanbieden;-)  De mijne doet het lekker wel...

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Ik hoorde dat hier een Hyves-feestje was; waar kan ik de borrelnoten vinden? ;-)  J/k, volg deze ontwikkeling met belangstelling. Weet ook niet of Twitter het gaat redden; voorlopig geef ik ze voordeel van de twijfel. Dit weekend in ieder geval met 3voor12 weer een leuk experiment met pinkpop.  Enne Raymond, ik ben slechts onderknuppel van Twitter NL; erblo is hoofd! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Het zou inderdaad erg mooi zijn om de WWW van Hyves te kunnen gebruiken als Hyves i.p.v. weer een aparte oplossing als Twitter. Voorlopig ben ik toch daarmee aan de slag gegaan omdat het wel een micro-broadcasting cq. -blogging behoefte vervult. Nadeel is idd wel dat het op dit moment nog steeds vooral collega-bloggers zijn die twitteren. Maar Hyves zou deze functionaliteit wel open moeten stellen voor ik er gebruik van ga maken. Misschien eens met Yme's tool een eerste stap wagen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Voordeel van een platform als Hyves met Twitter extensie (in de vorm van WWW) is dat je minder discussie krijgt zoals bij Twitter. Vaak zijn dat een-op-een discussie die totaal niet relevant zijn voor anderen, maar die iedereen verplicht moet lezen.  Bij Hyves heb je naast de WWW ook nog de krabbels en blog voor andersoortige interactie. De WWW blijft dan gewoon een microblogging tool, feedback op individuele WWWtjes kan via een krabbel gegeven worden. Dan hoeft niet iedereeen verplicht mee te genieten;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Ik geloof dat wij het hier aardig eens zijn en dat Raymond zijn ogen hier goed de kost heeft gegeven. Dus wanneer zou het live zijn?

  BeantwoordenVerwijderen
 29. thanx voor de braintstorm, gaan we idd mee aan de slag gijsbregt! ik schat op zijn laatst augustus, waarbij externe feeds als het goed is al eerder aangeboden worden.  @mf: jij niet de NL capop van twitter?? zo zie je maar dat er altijd baas boven baas is...:)

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Nog 1 www-verzoekje: een makkelijke URL. Dat heeft Twitter namelijk ook voor op: http://www.hyves.nl/index.php?l1=ms&l2=lc&amp...

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Gisteravond hoorde ik op Radio Online item over nedelandse twitter variant in wording. Numpa.nl Zou vandaag of morgen gelanceerd worden. Is dat iets voor je ;-))

  BeantwoordenVerwijderen
 32. [...] Publieke Wie Wat Waar’s: Hyves’ Twitter/Jaiku equivalent en Yme’s microblogtool of choice, WieWatWaar (WWW), is nu door iedereen te zien en niet alleen door je vrienden. Leuk, maar deze [...]

  BeantwoordenVerwijderen
 33. [...] oplettende Hyves is deze wel via Technorati te vinden. Dit is de mijne bijvoorbeeld. Daarmee wordt deze oplossing weer overbodig, al is er nog geen echte Wie Wat Waar? feed. Maar wat niet is kan nog [...]

  BeantwoordenVerwijderen
 34. [...] die feed43.com updatet niet goed. Via Yme werd ik weer herinnerd aan Dapper, en die doet het veel eleganter en sneller. Nu dus Sigmund via [...]

  BeantwoordenVerwijderen
 35. [...] dichter bij huis. Yme zorgde al voor zijn eigen Hyves RSS feeds voordat Hyves RSS feeds [...]

  BeantwoordenVerwijderen
 36. @Jeroen, deze post is alweer 1,5 jaar oud;-) Heb inderdaad m'n lijst opgeschoond...

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Misschien even een update eronder: "Ik twitter weer!" ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Had ik net een andere post over geschreven....

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Had ik gezien. Het stuk in WSJ ook. Er zijn wel meer diensten die niet de massa zullen aanspreken. Internet als geheel staat nog steeds ver weg van menigeen, dus die massa krijg je echt nooit aan Twitter. De vraag is of dat erg is.

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Dit lijkt me gewoon een kwestie van minder vrienden volgen, Yme. Gooi de veelposters eruit en volg alleen de mensen waarmee je graag vaak direct contact mee wil hebben, zo nodig achter een slotje.

  BeantwoordenVerwijderen