dinsdag 29 mei 2007

Browser of desktop?

Allison Randal is van mening dat de browser niet de primaire interface gaat zijn voor het gebruik van applicaties (varierend van email tot media tot powerpoint, etc). Zij denkt meer in de richting van 'lichtgewicht' desktop applicaties die zowel online als offline werken. Met name vanuit de mobiliteits en multichannel gedachte (alles beschikbaar op elk apparaat, waar dan ook) denk ik toch dat de browser een logischer platform is, waarbij desktop applicaties een leuke extra of extensie kunnen vormen. Microsoft's Silverlight is bijvoorbeeld een ontwikkeling die daar op inspeelt en hopelijk een aantal van de bezwaren van Allison zal wegnemen.

"The wave of the future is not web browser applications. Instead we're coming full circle back to desktop applications, but this time we've broken the old idea of single user silo applications with no connection to the outside world. The wave of the future is lightweight desktop applications with the same massively networked, Web 2.0 behavior we've come to expect from browser applications. iTunes is a classic example of this, with both an offline component available all the time, and a seamlessly integrated online component available when connected."

2 opmerkingen:

 1. Sorry hoor, maar als je denkt dat applicaties die je op een lokale computer moet installeren een toekomst hebben heb je het echt niet begrepen. Mensen willen vrijheid ten aanzien van waar ze werken. De ene keer op de laptop thuis op de bank, een andere keer op een luchthaven achter een terminal, en weer een andere keer op het werk achter een dektop computer. Aangezien dit een direct effect heeft op Microsoft's grootste melkkoe (Windows) viel het te verwachten dat ze met een (halfbakken) initiatief komen als Silverlight.  Je moet overigens wel uitkijken dat je 'buiten de browser applicaties' niet verwart met 'desktop applicaties' (lokaal geïnstalleerde applicaties). Helaas scheert Allison Randal ze in al haar (technische) onwetendheid over één kam.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Voor flexibiliteit in het kiezen van je internet access device heb je helemaal gelijk, Berco.

  Echter klagen de meeste mensen die met zowel webapps als desktop apps hebben gewerkt over het gebrek aan gebruiksvriendelijkheid van browser apps en de slechte integratie ervan met hun meest gebruikte desktopsoftware: MS Office.  Waarom gaat Google nu ineens ook desktop applicaties bieden?

  Google stelt webdiensten offline beschikbaar  Ik denk dat de waarheid in het midden gaat liggen.

  BeantwoordenVerwijderen