woensdag 3 mei 2006

Reputatie verzamelaars

Is er behoefte aan een dienst via welke ik de reputatie van iemand kan checken? Zeker. Hebben we een systeem nodig dat gecentraliseerd is en in eigendom van een bedrijf? Dat denk ik niet. Rapleaf is zo'n gecentraliseerde dienst (vergelijkbaar met eBay's feedback systeem), maar het is tegelijkertijd 'open'. Dat stelt andere diensten in staat om de informatie te gebruiken die is opgeslagen in de databases van Rapleaf en om deze informatie weer te combineren met eigen data over een individu. Ik kan me voorstellen dat we snel de eerste (meta) reputatie verzamelaars ('reputation aggregators') zullen zien opkomen...

"Rapleaf will (on launch) deploy an API to allow third parties to access the key parts of the service. Account creation, review creation and feedback scores will all be accessible, and free, to third parties who choose to integrate. For non-eBay shopping sites, Rapleaf will be a competitive leveler. And if enough sites start to integrate with Rapleaf over time, the data will become even more relevant than eBay’s."

2 opmerkingen:

  1. En dit is ook allemaal toegestaan vanuit privacy-oogpunt??

    Is*

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel mooi idee. Dit zat er eigenlijk al wel aan te komen. Zeker omdat de reputatiesystemen van bijvoorbeeld eBay of Amazon gesloten zijn (silo's, walled gardens). Je kan niet je reputatie meenemen naar een andere site. Dat kan hier wel.

    Wel zal het alleen weken met goede reputaties. Mensen met een slechte reputatie kunnen een ander account aanmaken en met een schone lei beginnen.

    BeantwoordenVerwijderen