vrijdag 15 juni 2007

Wanhoop of controle?

Stowe Boyd heeft een interessante stelling als antwoord op het probleem dat veel mensen hebben op dit moment. Teveel (zelfs relevante) informatie.

"The answer is not becoming obsessed with attention as a limited resource to be husbanded, or thinking of our cognition as a laser beam to be pointed at only at what is important. We need to unfocus, to rely more on the network or tribe to surface things of importance, and remain open to new opportunities: these are potentially more important than the work on the desk. Don't sharpen the knife too much."

In de comments wordt deze boodschap door Chris Saad nog eens herhaald met een metafoor die ook heel goed beschrijft hoe ik me 'gedraag' in deze situatie.

"I think that we can treat information like a river, we drink from the river, we don't try and drink the river."

Maar ik denk wel dat er nog een wereld te winnen is wanneer het gaat om de tools waarmee we dit gedrag kunnen optimaliseren. En dat zijn niet nog meer RSS readers;-) Later meer hierover...

3 opmerkingen:

 1. Yme,  Weer eens. Laat ik mijn verhaal duiden in dit licht:

  - Focus op kwaliteitsbronnen (crossmediaal)

  - Vertrouwen op het netwerk (Twitter is nu nummer 1 voor mij in deze)

  - Geaggregeerde stats uit Cluztr

  - Geintegreerde trend pages die alle grote stijgers inzake boeken, films, muziek, video, sites, web 2.0 startups en TV makkelijk aanbieden, liefst met sociale netwerk component  De markteconomie zal hierin echter voorrang geven aan de booming sociale, peer-, netwerk en informele economie naar mijn idee.  IK (attention)

  PEERS

  SOCIAL NETWORK

  MARKT  Dit wordt ook de nieuwe structuur van websites naar mijn overtuiging. 4 niveaus van data, website flow, relevantie, impact en filtering.  We gaan meer en meer naar Out of Control van Kevin Kelly toe: smart mobs/beehives/swarms met individuele passies gelardeerd en enkele marktstats.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Carl,  Leuke analogie. Ik neem aan dat die infosnack aan het einde van de dag voor het avondeten is....anders hebben we een after dinner dip en dan zit mijn intelligentie in mijn maag en niet in mijn hoofd ;-) Of gaan we het als communicerende vaten beschouwen? :

  Ochtend: stevig ontbijt met weinig info

  Middag: medium lunch met medium info

  Avond: weinig dinner met veel info  Ben zelf het creatiefst in de ochtend qua ideeen en productie, in de avonden kan ik niet zo veel produceren en consumeren, alleen licht materiaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Da's een goed idee, Yuri. Om veel eten met weinig info, en weinig eten met veel info te combineren.  Het verteren van een stevige echte maaltijd kost immers zoveel energie dat er voor het verteren van een informatieve maaltijd weinig fut meer overblijft...

  BeantwoordenVerwijderen