maandag 23 april 2007

Online versus TV reclame

Fascinerende en intrigerende stats....

"This is not dominance of a niche medium. By 2009, media agency ZenithOptimedia says that spend on television advertising will plateau at £3.2bn in the UK, while internet spend will reach £3bn. Which means that by 2010, online could be the most popular advertising medium."

12 opmerkingen:

  1. Zelfs met Google-inkomsten en eigen websites zal online traditionele TV in 2009 nog niet hebben ingehaald. Vooral niet voor de huidige generatie adverteerders.

    Maar zoals de DT terecht opmerkt: de meeste inkomsten van Google lijken te komen van bedrijven die nauwelijks op TV adverteerden.

    De drempel voor adverteren op traditionele TV gaat omlaag, (dus) clutter neemt toe, dus is het branden van een eigen platform via een andere kanalen een prima optie. Vraag blijft hoe komen de consumenten op jouw platform? Wat jaagt online aan? Dat is TV op dit moment.

    Vind overigens de discussie over the middle man (of het nu een TV-exploitant is of een media-inkoopbureau) veel interessanter.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik weet ook niet precies hoe ze aan de conclusies uit dat onderzoek komen, maar aangezien ze het over 2010 hebben zouden ze er niet ver naast mogen zitten... Waar baseer jij je verwachting dat het niet zo is op?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Vooral op common sense. Zeker als het om grote adverteerders gaat, is TV nog zo groot: TV 50-60% en online 10-20% van de mediabudgetten is vooruitstrevend anno 2007. In 2-3 jaar elk jaar 5-10 procentpunt eraf bij TV en 5-10 procentpunt erbij bij online is te veel van het goede.

    Laat onverlet dat TV-reclame nauwelijks is wat het was en wel beschouwd zal in 2010 ook TV niet meer zijn wat het was, maar dat is een discussie over integratie. Een hele leuke, maar minder on topic hier.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Nou, ze hebben het over 2010, niet over 2007... En daarbij zijn (en komen) er veel meer adverteerders online dan op TV. Die kennelijk gezamenlijk ongeveer evenveel (in geld uitgedrukt) online gaan adverteren als de grotere adverteerders op TV doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Long tail denken ;-)

    Ik ben benieuwd. In 2010 nog eens deze discussie voeren?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Is goed, dan zijn we dit onderzoek al lang weer vergeten;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Yuri,

    De definitiekwestie blijft moeilijk. Want video kent straks vele consumptiemomenten, -devices, -formats en -kanalen.

    Maar we zetten meestal toch "gewone" lineaire TV (dat apparaat in de huiskamer) tegenover de PC. Dat is over 3-5 jaar natuurlijk geen werkbare "tegenstelling" meer. Integratie, convergentie, etc.

    De hele onderliggende waardeketen (niet alleen van advertentie, maar van video) zal veranderen: mijn modelletje staat hier.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Gijsbregt,



    Leuke SlideShare presentatie.



    Ik vraag me wel een aantal zaken af:

    1) Verschil tussen video en TV in deze

    2) Rol van User Generated Video/TV

    3) Rol van P2P oplossingen in deze (zeker met geintegreerde advertising, zie punt 4)

    4) Betekent MultiPlatform Video Advertising dat een adverteerder zijn video ads op Joost en YouTube ook terug kan zien bij dezelfde gebruiker via iTV en/of mobile TV in een ander formaat e.d. (DVB-H of DMB) of blijven ook hier gescheiden omgevingen een rol spelen ? (dit is naar analogie van John Battelle in zijn bijzondere boek The Search over de toekomst van geintegreerde (cross-channel) advertising)

    5) Cross media platform aanbieders (DTV/iTV, mobiel en vast Internet) zijn er legio, ook qua infrastructuur (heb dit met een team bij Mediakabel destijds uitgewerkt). De ISPs (kabel, telefonie) omarmen dit. De content partijen ook. De vraag is hoe je dan 1 advertentie bij 1 gebruiker via verschillende (video) kanalen krijgt. Een mooi ideaal maar in de praktijk een uitdaging lijkt mij.



    Multi Platform Advertising zal long term alleen werken naar mijn idee wanneer het targeted, relevant en geintegreerd is. Frequency caps cross digi-mediaal uitnutten is de weg voorwaarts naar mijn idee.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. De vraag is Google-DoubleClick deze rol mag vervullen gezien de privacy discussie die nu al oplaait en dan hebben we het nog niet eens over mobiel, gamevertising en iTV.



    Hoe zie jij dit Gijsbregt ? En Yme ?

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Waarom zouden ze dat niet (moeten) mogen dan? Ik zie het gevaar niet...

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Yme,



    Bij nader inzien heb je hier een punt denk ik, althans als ze deze cross digimediale ad targeting anoniem doen.



    Aangezien de komende jaren de digitale kanalen aan belang en marktaandeel zullen winnen, zullen veel groepen kritisch kijken naar 1 partij die deze ad serving domineert. De uitkomst van de huidige privacy lobby tegen Google zal ons een idee geven onder welke voorwaarden zij dit mogen doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. [...] het werk maar doen. Heerlijk democratisch ook: dat wat goed is, komt vanzelf bovendrijven. Ik trof hier overigens ook een aardige discussie over dit topic naar aanleiding van een onderzoek dat aankondigt [...]

    BeantwoordenVerwijderen