woensdag 11 april 2007

Hoe Linux Windows zal vervangen

Ik speel wel eens met de gedachte om Microsoft Windows in te ruilen voor een Linux ditributie als OS. De stap is echter te groot aangezien ik ook te maken heb met een omgeving die vast zit aan Windows. Maar linksom of rechtsom lijkt Linux toch ooit de strijd te gaan winnen. De afgelopen dagen zag ik een aantal signalen die er op wijzen dat dit vooral via het mobieltje zal gaan gebeuren. Iets wat ik me heel goed kan voorstellen aangezien deze in eerste instantie een veel beperktere set van functionaliteiten hoeft te leveren. Maar als het eenmal dominant is op de mobiel, en aangezien de mobiel steeds veelzijdiger wordt, dan is de stap naar de PC straks niet zo groot meer...

28 opmerkingen:

 1. Het is ook iets wat nog op mijn verlanglijstje staat. Ik heb er zelfs nog een PC voor over. Maar geen prioriteit voor gevonden nog. Want volgens mij vergt de installatie nog behoorlijk wat tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heb het al eens gedaan, gaat sneller dan Vista installeren;-) Verschilt echter per distributie. Maar Ubuntu zou je zo moeten hebben draaien.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Denk dat MST dit ook heeft gerealiseerd en daarom steeds meer inzet op de mobiele apps en de software ervoor. Zal eens aan een oud collega die nu bij MSF mobile zit in de US vragen wat zijn (al dan niet gekleurde) mening is.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik speel met dezelfde gedachte. Het enige waar ik huiverig voor ben is een eventueel compatibiliteits probleem. De plug 'n play functie van Windows is een goede. Maar aan de andere kant, als ik, als niet nerd, er al serieus over nadenk om over te stappen naar Linux dan is de strijd al bijna gestreden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gebruik al jaren linux maar wel server installatie, ik stam nog uit msdos tijdperk dus geen al te moelijke opgave. Er zijn trouwens al tijden gui tools zoals webmin om het leven te vergemakkelijken op linux nu zijn er modernere desktop gui's

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ben het volledig met je eens dat het OS er uiteindelijk niet meer toe zal doen. Het OS dient uiteraard wel aan bepaalde minimum basisvoorwaarden te voldoen. Denk aan goede hardware-ondersteuning en eenvoudige installatie van applicaties en updates. Inmiddels hebben de Linux Desktops (met Ubuntu/Kubuntu voorop) het vereiste niveau zeker bereikt. Sterker nog, ik denk dat ze zelfs dat ze op het terrein van deze basisfunctionaliteit Windows hebben overtroffen.  Ik zou zeggen: geef Ubuntu/Kubuntu een serieuze kans. In het begin zal je zeker iets aan productiviteit inleveren, maar binnen een maand voel je je volledig thuis. :-)  PS: Als je vanuit de Windows-wereld komt, sluit Kubuntu mijns inziens beter aan dan Ubuntu. Het tegenovergestelde geldt voor OSX-gebruikers.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. BaZ, Ed, tnx voor de tips, ga het binnenkort toch maar weer eens proberen, in eerste instantie de PC/server thuis....

  BeantwoordenVerwijderen
 8. [...] dan weer mooie en gratis aandacht voor Linux.. Zo schrijft Yme van Ymerce deze week dat hij denkt dat Linux uiteindelijk Windows zal vervangen, mede doordat het nu ook sterke vooruitgang maakt op de mobiele markt. Yme gaat dan ook binnenkort [...]

  BeantwoordenVerwijderen
 9. "Maar als het eenmal dominant is op de mobiel, en aangezien de mobiel steeds veelzijdiger wordt, dan is de stap naar de PC straks niet zo groot meer… "  Als je dit schrijft, dan snap je er niet veel van.... Wat een kletskoek. Als mensen al meer mobiel gaan doen, dan wordt uitwisseling met de pc alleen maar belangrijker (je fotootjes bewaren bijvoorbeeld, of je msn contacten overzetten).. Laat op die pc nu toch vaak windows draaien.... De tijd dat papa de computer gaat vervangen omdat zoonlief een unix telefoon heeft, ga ik niet meer meemaken.... (en mijn zoon zeker niet )

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Douwe, juist omdat het om zeer beperkte functionaliteit (en daarmee ook beperkte synchronisatie) gaat is dit geen probleem. Met (o.a.) Symbian telefoons en Windows PC's gaat het nu volgens mij ook prima;-) Volgens jouw redenatie zou iedereen die nu PC/telefoon synchronisatie wil een Windows Mobile device hebben. Even kijkend naar de marktaandelen ben ik bang dat je er (vooralsnog) een heel eind naast zit;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. sja douwe,  Jammer dat je reactie een wat negatieve smaak heeft en in je eerste zin wil je de topic starter gelijk aan zijn verstand laten twijfelen.  Als je zelf de berichten en het nieuws wat volgt dan bemerk je dat de "markt" er een beetje genoeg van begint te krijgen zoveel windows licentie kosten te moeten betalen en linux hiervoor een steeds logischer vervanger wordt.  De topic starter lijkt het mijn inziens beter te snappen want er zijn namelijk ook al interacties mogelijk tussen windows en unix/linux zonder dat je daarvoor al te veel moeite voor behoeft te doen zoals Yme al met een voorbeeld meldt.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Het belangrijkste voordeel van de opkomst van alternatieve systemen naast Windows vind ik dat (open) standaarden steeds belangrijker worden. Immers, zonder standaarden geen uitwisseling van gegevens tussen verschillende systemen. Wat dat betreft heeft het monopolie van Windows het afgelopen decennium niet veel goeds gebracht. Ga maar na dat de belangrijkste standaarden al stammen uit de tijd voor Windows. Denk aan http en smtp.  Vandaar dat ik van harte hoop dat Linux, OS X, Symbian etc. zich verder ontwikkelen en de monocultuur van Windows kunnen doorbreken zodat er weer een gezonde diversiteit onstaat. Pas dan kan ICT innovatie echt losbarsten.  Fijn weekend! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Als je Linux een keer wil proberen kan ik je de Ubuntu live-cd aanraden. Gewoon in je cd/dvd-drive steken, je pc opnieuw opstarten en dan zou Ubuntu automagisch in je geheugen geladen moeten worden. Op die manier kun je Ubuntu op de desktop uitproberen, zonder dat er ook maar iets op je harde schijf wordt geinstalleerd.  Enne, als je ém zelf niet wil downloaden branden, ik heb eerder publiekelijk aangeboden voor iedere geinteresseerde een cd-tje te branden:
  http://roelgroeneveld.com/ubuntu-feisty-fawn-rele...  Zelf gebruik ik (thuis) al bijna 2 jaar Ubuntu, en dat bevalt mij erg goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. [...] schreef Yme van Ymerce een artikel over hoe Linux Windows zal vervangen en voorspelde John Knierum van Frankwatching de ondergang van [...]

  BeantwoordenVerwijderen
 15. [...] tijdje terug stelde ik dathet mobieltje Linux wel eens de weg zou kunnen wijzen in de strijd met Windows om de PC. Het [...]

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Linux op mobiele apparaten? Zou kunnen... Het windows platform heeft inmidels aangetoond hier geen succes te zijn.  Linux op de desktop? Ja... Maar enkel bij de knutselaar.

  Hoe donders beroerd dat vista presteert, het is wél een standaard...

  Zolang er geen partij in de Linux hoek is die een standaard desktop omgeving weet neer te zetten blijft een Linuxmachine een knutseldoos.  Hét alternatief voor windows is MacOS. Daar mag een hoofdletter worden gebruikt... Geen "gedoe" in deze hoek. Enkel duidelijkheid.... Maar hier is helaas de gebondenheid aan Apple... en daarmee weinig keus wat betreft hardware.  Aan die net genoemde duidelijkheid in MacOS ontbreekt het volledig in de Linux hoek.

  Daarom zal Linux als vervanger voor Windows helaas niet slagen.

  Jammer.... beslist!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Nou ik weet niet hoe ik het op pc moet zetten,over windows heen lukt wel,maar rechtstreeks van cd op een lege pc lukt niet,dus het is nog niet zo makkelijk om dat zo te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Als je uit de Windows wereld komt is het prberen van de volgende Linux versies waarschijnlijk beter (dan ubuntu):


  www.pclinuxos.com www.linuxmint.com


  Deze zijn net zo gebruiksvriendelijk als Ubuntu, maar hebben alle extra drivers en codecs (m3, flash, divx) al ondersteund.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik heb vorige week op 1 pc Ubuntu geinstalleerd en op een andere pc Xubuntu (beide PIII 550 Mhz 384Mb. Werkt allemaal prima! Ik wilde eigenlijk overstappen naar XP en daarom een nieuwe pc kopen. Maar ik dacht, laat ik Linux gewoon een kans geven. Absoluut geen spijt van!! Het geld voor een nieuwe pc kan ik nog in mijn portemonnee laten, want een zwaardere pc is absoluut niet nodig voor (X)Ubuntu.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. De Ubuntu live-CD is een eitje om te installeren als dual-boot.  Tegen de tijd dat je vertrouwd bent met Linux (bv Ubuntu & Compiz-Fusion desktop) schrik je je rot als je eens terug schakelt naar een Windows OS. T..r..a..a..g.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ben al een tijdtje bezig met linux omdat ik af wil van Microsoft uit principe.

  maar heb nog veel problemen gekend met linux "suze" om volledig over te schakkelen naar linux. ik heb nu "vista" draaien maar heb intussen "Ubuntu " ontdekt en dat is werkelijk prachtig, alles draaid bijna prima (nog juist mijn scanner die het niet wil doen) maar voor de rest echt subliem.

  Spijtig dat ik nog mijn "vista"( wat is ie traag) nog niet in de vuilbak kan gooien want die heb hem nog nodig voor mijn "auto cad" toepassing anders was ik al lang overgeshakeld voor 100% op UBUNTU

  BeantwoordenVerwijderen
 22. ik ben opgegroeid met msdos, en heb de hele "windows" familie doorlopen.

  Ben zelfs systeem beheerder geweest. Je kunt het zo gek niet verzinnen of ik weet wel hoe of wat in windows.

  Hoe dan ook, sinds een jaar of zes ben ik echter uitgegroeid tot ware linux-freak. Ik vind het gewoon prachtig om zelf je soft en/of hardware te compileren. linux is net zo makkelijk in gebruik als windows. Mijn mening is: Windows en Linux schelen mekaar niet zoveel. veel Linux gebruikers kraken maar wat graag windows af en vica-verca. Ondanks dat ik linux-freak ben, BLIJF ik ook windows draaien. Die twee zijn prima te combineren en zijn ook goed aan elkaar gewaagd. Wie er uiteindelijk de markt gaat veroveren blijft vooralsnog de vraag. maar wie er ook moge winnen: ik blijf zowel windows als linux gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. [...] stelde eerder al dat de mobiele telefoon wel eens het platform zou kunnen zijn waarop de strijd tussen [...]

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Spijtig dat ik nog mijn “vista”( wat is ie traag) nog niet in de vuilbak kan gooien want die heb hem nog nodig voor mijn “auto cad” toepassing anders was ik al lang overgeshakeld voor 100% op UBUNTU

  Je zou eens hier kunnen kijken:
  http://architectafrica.com/bin0/news200411111_win...


  Een oudere versie kan dus wel werken. Of het gemakkelijk te doen is, dat weet ik niet...

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Linux installeren duurde bij mij 25min.

  Het is sneller geïnstalleerd dan XP

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Ik Heb intussen "Autocad14" geinstalleerd via wine op mijn UBUNTU en het werk prima. ("Autocad2000"moet ook functioneren ). het installeren was niet al te moeilijk en zeker met hulp van "http://forum.ubuntu-nl.org/"is het een makki.

  Er zijn nog tal van MS toepassingen die draaien op UBUNTU, of vervangprogrammas die even goed zijn of beter. Ga eens kijken op http://www.linuxappfinder.com/alternatives?page=1 http://frankscorner.org/


  To install UBUNTU is for me a small step but UBUNTU it self is a giant step for mankind,

  BeantwoordenVerwijderen
 27. linux heeft windows al vervangen .

  wat was windows ook al weer?

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Probeer Ubuntu 8.04 maar eens. Linux is duidelijk terrein aan het winnen. Voor mij is Windows al niet meer nodig. Voor Flash animaties draai ik SwishMax onder WINE. Scribus en Inkscape en GIMP voorzien in mijn grafische vormgeving. Audio doe ik op Rosegarden en Audacity. En uiteraard is er dan nog OpenOffice.org voor alle kantoorbezigheden zoals spreadsheets, presentaties en tekstverwerking.  En ik hoef me GEEN zorgen meer te maken over spyware, virussen en dergelijke. Geweldig!

  BeantwoordenVerwijderen