vrijdag 13 april 2007

Original Signal, klopt dit wel?

Sinds een tijdje heb ik alle bekende Nederlandse marketing weblogs uit Google Reader verwijderd en lees ik ze alleen nog maar via Original Signal. Het is een handig overzicht en Ymerce is er ook in opgenomen. Original Signal in-feed reclameWaarvoor dank!

Maar....

Ik erger me al een tijdje aan de advertenties die Dutch Cowboys plaatst in hun (niet volledige) RSS feed die ook door Original Signal gebruikt wordt. Maar goed, dat is hun eigen keus. Echter, Original Signal heeft nu besloten om daar zelf nog eens een advertentie (via Google) aan toe te voegen en zo geld te verdienen aan content die niet van hun is... Zie screenshot hiernaast. Ik dacht eerst dat Dutch Cowboys helemaal aan het doorslaan was, maar toen zag ik het ook bij mijn eigen feed... Wat mij betreft is dit prima overigens, alles wat ik publiceer valt automatisch in het publieke domein en iedereen mag er mee doen en laten wat ie wil... ;-) Maar ik kan me zo voorstellen dat andere, commerciele, weblogs daar anders over denken aangezien Original Signal hier volgens mij geen toestemming voor heeft gevraagd en ik niet denk dat dit binnen de mogelijkheden van het citaatrecht valt... Marco, Frank, Theo, Henk, Eduard, Peter, Jeroen, Ruben en anderen, wat denken jullie hiervan?

10 opmerkingen:

 1. Mij vraag je niks, maar ik geef toch antwoord ;-) Onze berichten komen ook in het publieke domein (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/), maar ik moet je eerlijk zeggen dat het feit dat onder onze berichten nu een advertentie van de concurrent staat, toch een wat nare bijsmaak geeft. Ik ga eens dubben hoe hier op te reageren. Ik vind het prettig om bij OS op de pagina te staan, ik gebruik het ook dagelijks. Dus daar weg (laten) halen is voor ons geen optie. Berichten uit het publieke domein halen? CC aanpassen?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb er eigenlijk niet heel lang over na moeten denken. Ik heb onze feed ook op "non-commercial use" gezet. Hiermee mag je geen commercieel gebruik maken van de berichten, tenzij de auteur toestemming geeft. Vooral dat laatste vind ik belangrijk, omdat we op deze manier nog wel de controle en de vrijheid hebben om sporadisch commercieel gebruik toe te staan. Ik zal er ook op Frank-ly nog een artikel over schrijven. Maar eerst zaterdagochtend hebben

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit heb ik bij Frank-ly geplaatst:  "Wat mij betreft is het heel eenvoudig: de leverancier van de feed bepaalt hoe zijn feed de wereld in gaat. Delen, natuurlijk, maar een ander mag geen reclames op jouw inhoud gaan verkopen als je dat niet wilt. Een ander mag zich niet zonder jouw toestemming verrijken met jouw inhoud."

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jij zegt dat je je kunt voorstellen dat commercieele blogs er moeite mee hebben, maar ik zou verwachten dat ook bewust niet-commercieele blogs er moeite mee hebben. JUIST!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hey Yme, gelukkig zijn we niet aan het doorslaan. We hebben tot nu toe twee maal en rss add geplaatst (ik lieg. een jaar geleden hebben we er ook mee getest). Het is ook zoeken naar nieuwe advertising mogelijkheden.  Ik ben met je eens dat ze niet mogen gaan irriteren. Jouw voorbeeld is inderdaad over the top maar gelukkig niet door ons aangezet. Ik heb er nog een, kijk eens naar www.newmobile.nl die trekken onze mobilcowboys.nl volledig naar binnen en zetten er dan een eigen ad boven.


  http://www.newmobile.nl/eur/nl/news.php?news_id=1...


  Volgens mij kan dit echt niet maar ook hier zijn geloof ik nog geen uitspraken over. Site-ripping of zijn er hier nog andere namen voor?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Interessante discussie; heb er inmiddels een reactie over geplaatst op marketingfacts.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Frank, gelukkig hoef ik maar 1 keer Frank te schrijven om er twee aan te speken;-)  @Erwin, eens, maar met niet-commerciele weblogs bedoel ik eigenlijk de amateur-weblogs voor wie extra aandacht (zoals via OS) misschien alleen maar welkom is.  @Henk, het irritante aan de advertenties in jullie berichten is dat ze (zeker op OS) niet goed gescheiden zijn. Je bent het ertikel aan het lezen en automatisch lees je de advertentie, o.a. omdat het geen full-feed is maar de feed wordt afgebroken na een aantal karakters.  Kortom, OS had gewoon even toestemming moeten vragen. Een voorstel om de inkomsten te delen zou op z'n plaats zijn gezien de meeste licentievoorwaarden van de verschillende weblogs. Zelf denk ik dat websites a la OS, in verschillende vormen, hard zullen gaan groeien. Dus liever nu vast alles goed regelen...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Tot nu toe is mijn standpunt over het rippen van mijn (volledige) feeds vrij simpel: Ga je gang, meer exposure voor mij is altijd goed. Ik geef echter meteen toe dat ik er nooit _echt_ over heb nagedacht.  Het enige belangrijke voor mij is dat altijd duidelijk is wie de bron is van de content. Ik blijf dus nog even lekker lui, net als bij allerlei scraper sites die ook de complete feed kopieren en presenteren als eigen content met eigen ads.  Maar nu ik de CC licentie zie die Frank M. heeft gekozen, trekt die me eigenlijk ook wel. Dan kan ik in ieder geval gaan zeiken als het me een keer niet bevalt.  Thanks voor de ping in ieder geval Yme, ik vind dat ik hier zelf eigenlijk scherper of in ieder geval bewuster mee moet omgaan nu ik wat meer lezers en content heb...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. [...] Sinds Original Signal ook de Nederlandse marketingfeeds op een rij heeft staan heb ik alle individuele feeds uitgezet in mijn RSS-reader. Original Signal is vele malen makkelijker en sneller dan door alle losse feeds te gaan. Maar er is sinds vanochtend ook een verandering aan de pagina die ook Yme al was opgevallen. [...]

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Avatar Cartoon Porn...

  ews, contact details and links.
  ...

  BeantwoordenVerwijderen