vrijdag 20 april 2007

Een wereld zonder developers...

Zonder web developers hebben we een mooier en beter web. Dan moet er wel aan de nodige randvoorwaarden voldaan worden, maar we komen in de buurt...;-)

"Yes, a thought-provoking tangent. One wouldn't think of Wikipedia as a news site, but it has indeed become one, as users find that they can make the software do what they want, rather than what it (originally) wanted. Ease of use can lead to new uses..."

3 opmerkingen:

 1. Enne... wie maakt al die mooie tools als Wiki(pedia) en zorgt dat er aan die randvoorwaarden wordt voldaan? De software fairy? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zeg ook zeker niet dat ze niet nodig zijn, maar daar waar je ze (uiteindelijk) overbodig kunt maken omdat normale gebruikers hun rol kunnen 'overnemen' moet je dat ook zeker doen..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Natuurlijk. Er zit hier echter een lastige contradictie in die dit in de praktijk zo lastig maakt: om de "normale" gebruiker meer te kunnen laten overnemen moet de software complexer en "intelligenter" zijn. Dat betekent meer uren voor webdevelopers == hogere kosten.  Vaak wordt daar het eerste op bezuinigt, met als gevolg een website waar noodgedwongen altijd developers tussen zitten. Organisaties werken dit vaak zelf in de hand door geen genoegen te nemen met "standaard" oplossingen als Wiki's of blog software als Wordpress omdat het afwijkt van het beeld dat ze zelf voor ogen hebben van "hun" site. Met de oplossing "neem een account bij" hoef je al helemaal niet aan te komen. Da's dubbel jammer, want zelfs al heeft men uiteindelijk een reeele behoefte aan maatwerk, de ervaring met dergelijke tools is cruciaal voor het kunnen definieren van de opdracht aan de webdeveloper. Wat voorheen was "maak een site die.... doet" wordt dan "maak een site waarmee ik....kan doen".  Dat probleem zit overigens voornamelijk bij de "beslissers'. Gewone gebruikers zijn en Webdevelopers zijn vaak allang zover...

  BeantwoordenVerwijderen