woensdag 18 april 2007

Bij het nieuws zijn

Jeff Jarvis schreef naar aanleiding van het Virginia Tech drama wat gedachten op zijn weblog over de toekomst van nieuwsvergaring en verspreiding. Hoe lang nog voordat we live kunnen meekijken op iedere plek waar 'iets' gebeurt, zonder dat er journalisten in de buurt zijn...? Kijkend naar de snelle opkomst van diensten als Ustream en Twitter zal het niet al te lang meer duren.

This yields a new architecture of news, a distributed architecture. It’s what is bound to happen. Those students put their news up on their own sites because they have them and because the people they care about know their addresses and will read them. I’m surprised that Albaughouti’s video didn’t go up on YouTube (I sat next to a YouTube exec last night on a panel at NAB and he said, “it will”). I have no doubt that people will soon have their own live YouTubes/blog pages where they broadcast what they are doing at the moment: Twitter Video. We will all be Justin.TV. And sometimes, what we broadcast or blog will be news, big news, live news.

9 opmerkingen:

  1. Interessant is ook hoe onder andere Scoble en Pirilo dit fenomeen omschrijven: narcissytem.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat zei men ook over de bloggers van het eerste uur, maar bloggen is nu wel erg beschaafd t.o.v. zo'n Justin bijvoorbeeld;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Yme,



    Helemaal eens. Dit is duidelijk the next step, een logische evolutie vanuit non-live blogs, podcasts, videos en idd live-Twitter. Ik denk alleen wel dat dit niet iets is wat iedereen gaat doen. Het is vrij indringend, voor mensen zelf en hun (fysieke) omgeving. Mensen denken verschillend over privacy en openheid. Daarnaast zijn de kosten van mobiel webcasten vooralsnog fors, alhoewel dat snel gaat veranderen met WiMax en 4G.



    Wat mij fascineert aan deze ontwikkeling is de vraag hoe andere mensen zullen reageren op mensen die aan het live mobiel webcasten zijn. Portretrecht bijvoorbeeld ? Ik kan mij voorstellen dat (zeker in de gevallen zoals in Virgina Tech) dat niet iedereen hierop zit te wachten.



    Wat mij ook fascineert, is de rol die open content hierin kan spelen. Dus iemand is live mobiel aan het webcasten en krijgt vervolgens realtime vragen, feedback, tips, oplossingen van kijkers/ontvangers aangeboden per chat om met de situatie om te gaan. Alles wordt meer en meer een game, hoe gevaarlijk of bizar ook. MMORPGs maar dan echt.



    Het idee zoals beschreven lijkt ook op Steve Mann van MIT met zijn cyborg idee en Augmented Reality. Steve kan ook LIVE mobiel webcasting, al 10 jaar meen ik. In Smart Mobs (2002) kunnen we hier meer over lezen (Howard Rheingold).

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Yuri, als ik klaar ben met wat ik nu doe dan is 'augmented reality' het volgende waar ik instap. Zie daar (nu al) zo veel kansen...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik ben het 100% met jou eens. Dat is de grootste verandering in ICT de komende jaren. De value add is evident. Prive en professsioneel. Het gaat over need to have toepassingen binnen AR en niet nice to have.



    Voorbeeld: in DARPA is er nu een sterke beweging inzake militairen met Cognitive Augmentation. Hiermee hebben de soldaten dus 2 realiteiten. 1 direct fysieke en indirecte digitale overlay met een Google Earth-achtige, real-time interface met digitale informatie ovet het gebied. Dus meer overzicht, bewustzijn en strategisch vermogen.



    Het maakt ook alle codes (sema, bar, QR, RFID) minder relevant naar mijn idee....Nokia laat het namelijk al gebeuren met een directe interface, dus zonder readers en zonder cameraphone fotografie o.i.d. Externe, enorme databases (herkenning!) en een zeer hoge mobiele bandbreedte in de toekomst doen de rest.



    En dan te bedenken dat de biotech revolutie ook al enorm (!) op stoom is momenteel (waar wij te weinig over schrijven naar mijn overtuiging) en vele malen groter zal zijn qua impact dan zelfs Augmented Reality (AR). Deze eeuw is niet de eeuw van ICT maar de eeuw van de biologie.



    Het web gaat in haar essentie over (het vinden en cultiveren van) intrinsieke motivatie, AR over motivatie en capaciteit en biotech zal een enorme talent/capaciteits-boom veroorzaken. Het is niet voor niets die volgorde. Al je je zelf niet kent, is biotech niet handig. Dan weet je het waarom van jezelf niet (purpose), terwijl aan het 'wat' gaat sleutelen, niet handig ;-)



    Het leven is vurrukkulluk ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Yuri, niet alleen over schrijven dan, ook doen;-)!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Misschien binnenkort even bijpraten op de boottocht 11 mei hierover ? Schrijven doe ik al een tijdje idd, nu is het zaak om idd dit op te pakken. AR is nu nog wel in de kinderschoenen. Het komt i.i.g. uitvoerig in het boek waar ik al een tijd mee bezig ben.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hoi Yuri,



    Als je voor je boek nog materiaal nodig hebt of wil weten waar AR nu staat, neem dan even contact op.



    Groet,

    Jeroen Mol

    Touching Media



    Bekijk eens onze presentatie op PicNic07

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Jeroen,



    Dank je wel. Ik hou het in gedachten. Momenteel ben ik echter door allerhande projecten genoodzaakt om mijn boek tijdelijk op te schorten.



    Misschien een idee om een toonaangevend AR event bij te wonen ? Dat is de Metaverse Summit in Berlijn op 6 en 7 december, 2007. Ik spreek daar ook : www.metaversesummit.com/2007/speakers

    Ik spreek hierbij de wens uit dat wij samen mijn presentatie inzake AR reviewen. Indien jij hiervoor open staat, dan kan je mij gewoon mailen en maken we snel een afspraak.

    BeantwoordenVerwijderen