woensdag 21 december 2005

De ondergang van betaalde advertentie websites

Zeer interessante analyse van Bill Burnham over de impact die Google Base, en vergelijkbare diensten, zal hebben op de business van verticaal georienteerde websites als monster.com, ebay.com, match.com, maar eigenlijk op elke website waar je moet betalen om te kunnen 'adverteren'. Dit soort diensten hebben een zogenaamd "Walled Garden" model. Een model dat snel achterhaald zal worden als gevolg van de openheid, indexeer- en structuureerbaarheid en doorzoekbaarheid van het internet. Met Google Base als een voorbeeld van een dienst die de koning van het 'verticale zoeken' zou kunnen worden.

"Google base is essentially the world’s largest XML database. If you take the time to read through the XML schema you will see that Google has essentially already built all of the components that it needs to enter the vertical search space in a big way; all it needs to do now is refine a few algorithms and flip a switch. If and when it does so, it will undoubtedly not only the have the largest collection of listings in all major categories overnight but will also have arguably the best distribution channel for those listings on the Internet. This is not good news if you are currently charging to either to display or to access similar listings (or if you are a vertical search start-up)."

2 opmerkingen:

  1. Aanbod en doorzoekbaarheid staan niet in elke "vertikale markt" bovenaan het wensenlijstje. Opmerkelijk genoeg deden dezelfde verhalen de ronde toen Monster.com begon met zijn vacaturesites en de traditionale dagbladen en vakbladen hun sterke postitie op het gebied van personeelsadvertenties bedreigd zagen. En inderdaad, Monster.com is een succes, ook in Nederland, maar de adverteerdersmarkt bleek ook erg langzaam in beweging te komen. Mensen houden namenlijk vast aan wat ze kennen en wat ze denken dat goed werkt. Ervaring heet dat. Niet zelden hoor ik verhalen (en lees ik ze in bijv onderzoek van http://www.heliview.nl/ ) van P&O-ers die 500 reacties krijgen op een vacature op een vacaturesite, waarvan 2 kwalitatief goede. Een doelgroep medium zoals een krant of vaktijdschrift blijkt dan in de praktijk een veel betere verhouding aantal/kwaliteit op te leveren. En dat scheelt dan de P&O-er weer tijd... Kortom: er zijn , en blijven, nog steeds situaties dat minder transparantie meer gewenst dan een Google Base.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Great work!
    http://hrrvhduv.com/igxx/wzai.html | http://xiojuexl.com/guuq/obuu.html

    BeantwoordenVerwijderen