maandag 17 november 2008

Hyves (on)misbaar?

Erwin Boogert schrijft op Emerce een stukje over een leuk onderzoek (PDF) naar Onmisbare Merken uitgevoerd door EURIB. 43% geeft aan het jammer te vinden als Hyves zou verdwijnen binnen een jaar, voor hun is het daarmee 'onmisbaar'. Het aantal Nederlandse Hyves-accounts is nog niet eens 43% van het bevolkingstotaal, maar Erwin's conclusie is dat Hyves een wegwerpmerk is omdat 57% niet heeft aangegeven dat ze het jammer zouden vinden als Hyves binnen een jaar niet zou bestaan. Zouden dat niet toevallig vooral mensen zonder Hyves account zijn;-)? Erwin presenteert het vervolgens ook nog eens alsof het de hoofdconclusie van het onderzoek is, terwijl in de hele tekst werkelijk niets te vinden is in die richting. Voor de mensen die een Hyves account hebben (6.4 miljoen Nederlanders) zou je eerder precies het tegenovergestelde kunnen beweren op basis van dit onderzoek.

Ik refereer nog maar even naar mijn vorige blogpost over de staat van de Nederlandse journalistiek, misschien dat minister Plasterk ook het salaris van Erwin voortaan wil betalen;-)

4 opmerkingen:

 1. Ook hier deel ik jouw mening. Als mensen er geen gebruik van maken, dan is het niet onmisbaar. Sociale netwerken gaan niet meer weg, of dat nou Hyves, LinkedIn, Facebook, Twitter etc. betreft. Het is IMO een fundamentele ontwikkeling.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Yuri, het fenomeen 'sociaal virtueel netwerk' gaat inderdaad niet meer weg, nooit meer waarschijnlijk. Wel verandert de rangorde tussen online netwerken constant. Volgens (niet-gepubliceerde) Amerikaanse cijfers die ik heb gezien blijkt er momenteel een verschuiving gaande te zijn op de Nederlandse markt van pur sang Nederlandse netwerken naar de Facebooks van het internet. Ik heb het Emerce-artikel en -onderzoek nog niet gelezen, maar misschien is dat wat Erwin Boogert wil betogen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Danny, ik denk niet dat Erwin het daarover heeft. Benieuwd over welke cijfers je het hebt trouwens, van wie zijn ze?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Yme ok, in dat geval blijft de rest van je betoog staan :-). Ik ga even achter dat onderzoek aan, een van de conclusies was wel namelijk dat het verkeer op Nederlandse netwerksites kwalitatief hoogwaardiger is in de zin van inspanning en betrokkenheid van de bezoeker. Als ik het teruggevonden heb mail ik je!

  BeantwoordenVerwijderen