zondag 16 november 2008

Het gaat echt slecht met de journalistiek

Althans, voorzover Theo Dersjant representatief is voor de sector. Theo klaagt op De Nieuwe Reporter over het "gezwets van minister Plasterk" in de zogenaamde 'Persbrief' en geeft een aantal suggesties over wat de overheid zou moeten doen om de 'journalistiek gezond te maken'. Terwijk ik ze lees denk ik dat hij een grapje maakt, maar hij lijkt serieus.... Zo ken ik er nog wel een paar;-)

"Zo zijn er verdergaandere mogelijkheden denkbaar om de dagbladsector te steunen, zoals het nul-tarief voor de btw (eerder bepleit door NUV en NVJ). Of een werkelijke poging de copyrights van de dagbladen te beschermen. En als de minister echt baanbrekend wil zijn, kan hij de zeven miljoen Nederlandse huishoudens een abonnement op dagblad (eventueel digitaal) geheel of gedeeltelijk vergoeden of aftrekbaar maken van de belasting. Dat kost de staatskas hooguit anderhalf miljard euro (per jaar). Of om in het moderne jargon te blijven: geef burgers een 'democratisch rugzakje', waarin jaarlijks een vast bedrag zit dat 'vrijelijk' besteed mag worden aan democratie (krant, partijlidmaatschap, omroep). Democratie mag wat kosten."

7 opmerkingen:

 1. Idd een vreemde manier van redeneren IMO. Nog even los van het milieu-aspect van fysieke kranten.

  Gelukkig zijn er nog steeds goede kranten en goede journalisten waar geen steun voor nodig is. Ik betaal daar graag aan mee. FD, NRC etc.

  Voorts zijn er genoeg bloggers die de taken van slechte journalisten goed overnemen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Inderdaad, mensen die daarvoor willen betalen moeten dat vooral doen. Maar om de overheid dat nou te laten betalen 'omdat het goed is voor de democratie' gaat me wat ver. Bloggen is ook goed voor de democratie, misschien dat Plasterk onze uren kan vergoeden;-)?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. [...] « Het gaat echt slecht met de journalistiek [...]

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @yme Alleen als jij de uren van het publiek op Hyves vergoedt die er voor zorgen dat er reclame inkomsten zijn ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Erwin, ik denk dat Plasterk die ook wel kan vergoeden. Hyven is ook wel goed is voor de democratie namelijk ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. [...] schreef ik al vol verbazing over de kritieken en suggesties naar aanleiding van Plasterk’s Persbrief [...]

  BeantwoordenVerwijderen
 7. [...] was gisteren een dagje offline, dus het grote nieuws over mijn favoriete onderwerp op deze blog (1, 2, 3, 4, 5)was me even ontgaan. Maar nu ben ik me hardop aan het verbazen over het feit dat de [...]

  BeantwoordenVerwijderen