dinsdag 4 november 2008

Beste manier om mobiel TV te kijken

Emerce schrijft over de introductie door Vodafone van TV kijken op je mobieltje. Een woordvoerder stelt daarbij dat UMTS/HSDPA kwalitatief niet onder doet voor DVB-H, wat op z'm minst een discutabele uitspraak is. Stel dat 1000 mensen in De Kuip tijdens een wedstrijd van Feyenoord gelijktijdig een wedstrijd van Ajax in de Arena willen volgen op hun mobieltje, lukt dat met HSDPA? Dat lijkt me niet, met DVB-H wel. En laat live kijken nu net de belangrijkste toepassing zijn, volgens Vodafone nota bene. Er zijn veel redenen waarom 'TV' kijken via HSDPA interessanter is dan via DVB-H (met name vanuit een on-demand keuze perspectief), maar door ze zo direct tegenover elkaar te positioneren wordt daar nu aan voorbij gegaan, zoals je bijvoorbeeld in de reactie van Ben kunt lezen. Jammer.

6 opmerkingen:

 1. Ben het eens met je constatering dat DVB-H en HSDPA behoorlijk verschillend zijn, en dat een vergelijking al snel discutabel is.
  Maar met die 1000 mensen komt het voorlopig nog wel goed, denk ik. Omdat bandbreedte minder een rol speelt dan TV kijken via een groot scherm (zoals je PC), zul je minder snel tegen capaciteitsproblemen aanlopen.
  Waarbij het natuurlijk een terechte vraag is (die je vermoedelijk met 'nee' kunt beantwoorden) of het bestand is tegen échte (onverwachte) piekmomenten. Ik denk echter dat dat voorlopig nog niet zo'n vaart loopt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. DVB-H is zeker beter geschikt voor live streaming naar grote groepen. TV wordt echter steeds meer on demand, en daar heb je toch individuele kanalen voor nodig. Bovendien is UMTS/HSDPA natuurlijk nu al beschikbaar op een groot deel van de toestellen, terwijl er maar een handvol DVB toestellen zijn. De barrier of entry is dus een stuk lager voor UMTS TV.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een enorm "aanname" doe je hier. Vindt het erg eenzijdig om een partij op deze manier te kijk te zetten.
  Zoiets als 7 jaar geleden "Video op Internet? Dat kijkt toch niemand en dat werkt toch niet etc."

  Niet sterk IMO

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Ton

  Het gaat me in dit geval vooral om een piekmoment op 1 specifieke lokatie, binnen 1 cel. 1000 mensen die hun email tegelijk ophalen gaat volgens mij al lastig worden...  @PanMan

  Exact, denk ook dat ze vooral dat soort punten zouden moeten benadrukken...  @Kjeld

  Welke aanname bedoel je? Snap je hele reactie niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Daar heb je natuurlijk helemaal gelijk in, Yme. Sterker nog, uit ervaring kan ik je vertellen dat er in de Amsterdam Arena (althans met mijn T-Mobile GRPS abonnement) helemáál geen (online) dekking is. De stand bij Feyenoord statisch bekijken lukt dan al niet, laat staan live streamen. Voorlopig dus nog gewoon de radio aan het oor - maar dat kan met mijn telefoon gelukkig ook ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het lijkt mij ook dat DVB-H beter is om mobiel TV te kijken. Die UMTS toepassingen zitten toch nog vooral in de testfase?

  BeantwoordenVerwijderen