woensdag 4 juli 2007

Eeuw van de marketing?

Jos Birken probeert de marketeer wat moed in te praten met zijn stelling dat het de 'eeuw van de marketing' is. Hij ziet de toegevoegde waarde van het bedrijfsleven drastisch verschuiven "van het eigenlijke 'maak'-proces naar marketing en verkoop." Als voorbeeld noemt hij "Apple (dat) steeds meer een marketingbedrijf dat al zijn productie uitbesteedt (wordt)." Alsof er geen duizenden programmeurs bij Apple werken die daar de software maken, de hardware designs, etc? Alsof Steve Jobs een schets van de iPhone maakte en deze naar Taiwan faxed met de opdracht om er een paar miljoen te produceren? Vincent Everts heeft ook al het idee dat het de marketing(communicatie) van Apple is die mensen het produkt doet kopen. Dat is veel te kort door de bocht, het produkt zelf is veel belangrijker (geworden).

Marketing en het 'maak'-proces integreren, maar iemand als Jos Birken denkt dat het puur de functie van de marketeer (in traditionele zin) is die opeens meer waarde toevoegt. Dat is wishful thinking, en de marketeer die niet inziet dat zijn/haar rol hard verandert heeft niet lang meer te leven...

9 opmerkingen:

 1. Ik denk dat het een accentverschuiving is.  Ik deel jouw mening dat productinnovatie veel centraler is dan ooit tevoren. Age of Excellence. Zeker in een transparant internet met virale krachten.  Echter, ook de klassieke, slimme marketing van Apple heeft een kleine bijdrage aan het geheel geleverd. Ik denk dat Apple in de toekomst meer van slimme eMarketing 2.0 oplossingen zal gaan werken om minder propaganda maar meer informerend-relevant communiceren waarbij BEWIJSVOERING belangrijker zal worden naast allerhande emotionele lifestyle claims. In die zin ben ik het dus met jou eens Yme....productie en marketing komen dichter bij elkaar te liggen.  En marketeers die niet veranderen in deze innovatieve periode, die hebben 2 dingen:

  - minder resultaat voor hun investeringen

  - minder interessante gebruikers/kopers met minder groot sociaal netwerk en dus minder virale kracht

  Ze kunnen soms wel overleven maar leuk zal het niet zijn naar mijn idee.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Yme,

  Ik heb ZEKER niet het idee dat bij Apple het de marketing is. Het is het product wat veel belangrijker is en wat speciaal is, orgineel (unieke userinterface rondom de vinger), prachtig gemaakt (ook al is mijn iphone nu defect, kan de sim kaart niet meer terugzetten), innovatieve processen (activering niet in de winkel) als ik al kritiek heb dan is het dat Apple een koningrijk op zichzelf. Geen open standaarden. 1 operator, dit zijn de voorwaarden etc.

  De marketing volgt de hype van het product. het product is absoluuut de basis.

  Nice to be quoted en met mezelf in discussie te gaan!

  Vincent Everts

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha Vincent,  Die quote kwam rechtsreeks van Adfoblog, of bedoel je dat je in dat interview verkeerd gequote werd?  Anyway, volgens mij zijn we het wel eens;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hey Yme,

  Wou dat ik erbij geweest was :-) Had hem lekker om z'n oren kunnen slaan met Rushkoff en Century of the Self denk ik.

  Dat blauwe boek van Rushkoff (Get out of the Box) precies over waarom dit soort marketinggeilheid (externaliseer alles! laten we zwelgen in de lifestyle van het winstmaximaliserende individu/bedrijf) niet de oplossing is; het is de enigszins vervelende interim-fase waar we uit aan het komen zijn. Lang leve onze nieuwe vorm van kennisdistributie :-)

  Dat boek heb ik uitgeleend aan een van de Flashprogrammeurs van boven, ben zijn naam even kwijt, enigszins athletische dude die ook in Hilversum heeft gezeten. Wil je mij en jezelf een lol doen en het boek van hem overnemen voor de time being?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ha Steven,  Je bedoeld Maarten?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Geloof het wel ja. Hij (Rushkoff) is trouwens bezig met een boek over de corrumperende effecten van corporatisme, in het verlengde van Century of the Self, Sicko en The Corporation.  Ik heb zelf trouwens na het nog eens kijken van The Corporation het gevoel dat er een uitermate interessante link bestaat tussen de bedrijfsvorm als legal entity en AI solutions zoals Eccky. Beide een vorm van autonome entiteit die interfacen met mensen.  Ik zeg: OpenID ook voor Ecckies en bedrijven! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Als je iemand citeert, Yme, moet je geen woorden toevoegen die dat citaat veranderen. Het is inderdaad 'puur de functie van de marketer die meer waarde toevoegt'. En die rol is inderdaad bijzonder sterk aan het veranderen. Dat is nu juist mijn punt. Ik begrijp dat het toevoegen van de woorden 'in traditionele zin' en 'opeens' het wat makkelijker voor je maken om je eigen standpunt als afwijkend te verkopen, maar zo werkt dat dus niet. Die woorden heb ik niet in de mond genomen, en met reden.  Het accent van de waardetoevoeging verschuift van fabricage naar marketing. Dat wil niet zeggen dat alle fabricage bij waardetoevoegers als Apple de deur uit gaat: het accent verschuift. Da's wat anders dan 'opeens.' Het betekent in Apples geval dat de programmeurs er (voorlopig) nog zitten, maar de meeste lopende banden en hun bijbehorende operators zijn inmiddels naar elders verhuisd.  En de rol van de marketer is inderdaad sterk aan het veranderen. Vroeger kwam de marketer pas in het geweer als de ingenieurs klaar waren: 'Hoe brengen wij dit product aan de man?' Nu zit hij voor op de bok, en bepaalt hij mede het ontwerpproces. Als-ie niet wil uitsterven, tenminste. Apple is een sprekend voorbeeld. En het is precies de reden dat iPods meer succes hebben dan Zunes. De rol van Microsofts marketers verandert niet snel genoeg, en het resultaat is een product dat weliswaar alle vereiste functionaliteit heeft maar niet voldoende aansluit bij de markt: gebruikervriendelijkheid en 'coolness'. Microsofts marketers zijn misschien geen traditionele marketers meer, maar ze zitten er nog (te) dicht tegenaan.  Die van Apple niet. Dat blijkt ook uit de manier waarop de publiciteit wordt gemanipuleerd. Ook daar kunnen de marketers van Microsoft met hun traditionele aanpak een puntje aan zuigen.  Het product is niet, zoals je claimt, 'veel belangrijker geworden.' Het is nog steeds net zo belangrijk als het altijd is geweest.  Wat wel steeds belangrijker wordt, is de rol van de marketer bij de totstandkoming van het product. En da's, als het goed is tenminste, al lang niet meer een traditionele rol.  Citeren blijft een kunst :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Jos, excuus voor de late reactie.  Ik snap niet helemaal waar ik je woorden verkeerd weergeef. De citaten komen letterlijk en zonder toevoegingen uit jouw stukje.  Ik val vooral over jouw conclusies die je kennelijk baseert op een observatie als 'Apple wordt steeds meer een marketingbedrijf dat al zijn productie uitbesteedt.'. Dat klopt gewoon helemaal niet. De meeste innovaties zijn daar ook nog eens zeer technisch gedreven, en niet de uitkomst van een brainstorm tussen marketeers.  En het produkt is zeker wel belangrijker geworden dan het vroeger was. Waar je vroeger een slecht produkt nog kon verkopen door goede marketing gaat dat nu steeds minder op als gevolg van de veel grotere transparantie in de markt. En dat betekent dat de rol van de marketeer moet veranderen, juist omdat het produkt steeds belangrijker wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. De toevoegingen zijn, als gezegd, 'in tradtionele zin' en 'opeens'. Niet gaan zitten draaien, Yme.

  BeantwoordenVerwijderen