dinsdag 10 juli 2007

Open en gesloten telefoons

Al het nieuws over de iPhone wordt zo langzamerhand wat vermoeiend, gelukkig zijn er ook andere interessante ontwikkelingen op dit vlak. Een van de zaken die ik al langer volg is de NEO van OpenMoko, een open source mobiele telefoon. Het is echt nog zeer vroeg in de evolutie van dit apparaat, maar ik zie zelf veel potentie in dit spiegelbeeld (in veel opzichten) van de iPhone.

"When it comes to devices, more choice is almost always "a good thing." But will consumers respond to the NEO? We all know developers are going to dig this phone. But what's more important to consumers -- a super-sexy status item that's locked to one carrier and one set of functions, or a less sexy look-alike with a fully free and open software system?"

5 opmerkingen:

 1. Inderdaad! Ik ben ook erg benieuwd naar de ontwikkeling van OpenMoko.  In feite verschillen de iPhone en OpenMoko niet zoveel van elkaar. Beide zijn geavanceerde personal phones die het vooral mogelijk maken dat gebruikers allerlei applicaties kunnen draaien. Het verschil is dat de een gesloten en de ander 'open' is voor ontwikkelaars, en de eerste natuurlijk door de Apple-gelovigen verafgood wordt terwijl de tweede qua filosofie het tegenovergestelde is.  Waarschijnlijk zal het succes afhangen van het op tijd omschakelen van de focus naar buiten van OpenMoko. Nu moeten ze vooral ontwikkelaars en open source enthousiasten binden, over een klein half jaar moet die community staan als een huis en klaar zijn om 'gewone' gebruikers te verwelkomen, te helpen en te integreren in de OpenMoko-gemeenschap. Dat wordt nog een klus.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ze verschillen vooralsnog toch best wel veel. In tegenstelling tot wat jij zegt kunnen gebruikers niet allerlei (zelf uitgekozen) applicaties draaien op de iPhone. Of bedoel je iets anders?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, ik bedoel het iets anders.
  Het is inderdaad zo dat de iPhone niet 'open' is voor het installeren van applicaties. Maar daar is over nagedacht door Apple. Het is niet voor niets dat alle iPhone-abonnementen onbeperkt data-verkeer bieden. iPhone gebruikers zullen niet of nauwelijks applicaties installeren, maar puur gebruik maken van webapplicaties (zoals ja al kunt opmaken uit de top 10 van Lifehacker).

  Het enige wat nog mist een een Google Gears for iPhone, voor die momenten waarop gebruikers overgaan van Wifi naar Edge.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nou, er is wel wat meer nodig. Je wil bepaalde hardware en software functies van de iPhone kunnen aanspreken vanuit een applicatie. Dat gaat vooralsnog lastig met diensten die alleen in de (iPhone) browser werken...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Daarin ben ik het op zich met je eens. Vanuit ontwikkeloogpunt dan.

  Maar aan wat voor functionaliteit zit jij te denken? Voor gewone gebruikers?  Waar ik heen wil is dat je qua telefoons/tablets met internettoegang een onderscheid kan maken tussen:

  a) gesloten systemen (meeste telefoons);

  b) compleet open systemen (open source telefoons als OpenMoko of de N800/Maemo umpc);

  c) en gedeeltelijk open systemen, waaronder ik de iPhone schaar (met name dankzij het makkelijke internetgebruik mogelijk gemaakt door de combinatie van hardware en software, en de daardoor in feite onbeperkte mogelijkheden qua webapplicaties).  Open systemen zijn nu echt voor tweakers, open source idealisten en natuurlijk voor mensen/organisaties die een specifieke functie willen creƃ«ren/gebruiken. De vraag is of ze toegevoegde waarde hebben (op Symbian telefoons kun je ten slotte ook van alles installeren). Het is nu aam de ontwikkelaars om gebruik te maken van de open architectuur van OpenMoko en unieke functionaliteit eraan toe te voegen. Het is afwachten...  Totdat ze daarin slagen zal ik een iPhone of combinatie van simpele Nokia met de N800 umpc ook aantrekkelijk vinden.

  BeantwoordenVerwijderen