zaterdag 7 juli 2007

Vrienden en de meeneem-identiteit

In Dante vond gisteren een geslaagde eerste Nederlandse Twitterborrel plaats. Ik vond het opvallend hoe vaak de discussie terechtkwam op OpenID en de huidige mogelijkheden en onmogelijkheden ervan. Ondanks de kritiek op de manier waarop OpenID werkt is het wat mij betreft een van de beste startpunten voor het oplossen van een probleem waar mensen in toenemende mate mee te maken zullen krijgen. Vele verschillende vriendenlijstjes en plekken waarop je jouw identiteit en profiel moet aanmaken, beheren, etc. Tony Mcdonnel denkt in dezelfde richting.

"I would go as far as calling Facebook proof that the concept of identity on the web will work. Instead of having a distributed approach to identity though, they have opened up the “Facebook Platform” that allows developers to build applications around their user base. That is awesome but still only halfway there. It is still not easy for me to take my identity elsewhere. Regardless, in the near future, I am going to bet that the average user out there will see this problem as a major barrier to entry, and in turn will avoid getting involved. We need to start thinking of solutions now, and OpenID is a great place to start."

12 opmerkingen:

 1. Twitterborrel in Amsterdam...

  Twitteren is al enkele maanden een ware rage onder marketing- en internetspecialisten. De rest van de wereld volgt nog wat traagjes. Toch was er bijzonder veel animo voor de Twitterborrel die vanavond plaatsvond in het Amsterdamse café Dante. Inderdaa...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oeps, ik doubleer, zie ik. Die meeneem-identiteit is inderdaad de überbehoefte en daar zal steeds meer naar gevraagd gaan worden. Facebook integreert zaken inderdaad heel prettig - zij lopen wat dat betreft echt wel een beetje voorop. Toch moet die integratie nog vele stappen maken. Social networking heeft een VHS-systeem nodig!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zeg niet dat Pron de "content" is die openID zal doen slagen(eerder het tegendeel). Ik zoek naar het diamantje/concept/content dat de acceptatie van openID echt zal doen losbarsten inclusief een massale keuze voor een marktstandaard. Ik geloof bijvoorbeeld niet dat Google, MSFT etc hun eigen passport initiatieven zo breed neer kunnen zetten dat de massa het adopteert als de standaard

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jeroen, je weet ook welke content zorgde voor het slagen van het VHS systeem toch? Wat zou dat kunnen zijn in deze discussie?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hahaha! Pr0n, bedoel je? Lastig om dat door te vertalen naar social networks... Ten minste: ik denk dat het veel extra mensen zal lokken, maar tegelijk ook zeer velen gaat wegjagen. Of had jij hier een sluitende theorie over? ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. lijkt me inderdaad de ontwikkeling waar ik naar zoek. Een (Opensource?) facilitator voor ID aggregatie. En dat het niet om strijd gaat is me ook duidelijk. Denk alleen dat de MS en Googles van de wereld een ander idee hebben :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mark, op zich is het plan om alle betrokkenenn te laten opereren binnen een identity meta system. Daarbinnen werkt bijvoorbeeld het initiatief van MS (CardSpace) prima samen met OpenID. Het is niet de een of de ander die de strijd gaat winnen, iedereen moet gewoon goed samen kunnen spelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De links waarnaar ik je verwees zijn van de weblog van de man die dit initiatief leidt bij Microsoft. Microsoft heeft heel duidelijk aangegeven hier achter te staan. Google heeft op dit vlak nog weinig losgelaten.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Point taken: zal stuk lezen ipv scannen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ik zeg... maak al die Pron gratis zichtbaar !!.... waarom denkt deze branche niet hetzelfde als de TV makers??

  BeantwoordenVerwijderen