donderdag 14 september 2006

eDay inspiratie presentatie

Omdat we met Eccky een gouden SpinAward gewonnen hebben werd ik uitgenodigd om tijdens de Emerce eDay (hier de foto's) een presentatie te geven. Over Eccky mocht ik alleen niet praten, het verzoek was om in 5 minuten te vertellen wat mij inspireert bij het werken aan Eccky en de spinoffs van Eccky.

Ik ga het daarbij i.t.t. de andere presentatoren niet hebben over welke interactieve marketing campagnes ik fascinerend vind, maar ik probeer in 15 slides (20 seconden per slide) een aantal bredere ontwikkelingen te highlighten die mij inspireren. Ze zijn gegroepeerd aan de hand van 4 thema's: Really Virtual, Artificial Intelligence Around Us, Webservices Rule en Desktop Everywhere. Bij deze een overzicht van de voorbeelden ik tijdens mijn presentatie (pdf, 1,4MB) heb aangehaald.

Really Virtual
Overal zie je een integratie en interactie tussen het virtuele en het fysieke leven. Nintendo's Wii is een mooi voorbeeld aangezien de game controller je in staat stelt om fysiek bezig te zijn waarbij jouw bewegingen het virtuele karater aansturen. Een industrie die daar uiteraard al wat verder gaat is de sex-industrie. HighJoy is een social network waarbij mensen via een chatapplicatie elkaar kunnen ontmoeten, maar via deze zelfde applicatie ook de sex-toys aan de andere kant van de lijn kunnen aansturen. Dit soort toys zijn ook prima te koppelen aan een 3D wereld als Second Life waar sex toch al een hele belangrijke rol speelt. 3D komt ook op andere plekken terug, bijvoorbeeld via Logitech's Video Effects software die je de mogelijkheid geeft om tijdens videochats je echte gezicht in real-time een virtueel/3D laagje te geven. Het resultaat is vaak verrassend. Soms vergeten mensen ook wel eens dat de virtuele en de fysieke wereld niet gescheiden zijn. Het experiment vorige week waarbij de namen en email-adressen van mensen die reageerden op een sex-advertentie publiekelijk werden gemaakt heeft al meerdere scheidingen tot gevolg gehad. Een andere ruzie ontstond bij een begrafenis in World of Warcraft. Het ging hierbij om een lid van een groep strijders in de game, maar de dood vond plaats in het echte leven. Tijdens de virtuele begrafenis greep een rivaliserende groep hun kans om de ontwapende begrafenisbezoekers de pan in te hakken. Virtuele werelden en games als WoW zijn erg populair aan het worden met inmiddels miljoenen betalende spelers. Second Life is dit jaar ook duidelijk naar voren gekomen als de 'place to be', bijvoorbeeld om er miljonair te worden in echte dollars. Maar dat is niet de reden waarom ik het nu zo interessant vind. SL geeft een blik in de toekomst, een toekomst waarin de tientallen miljoenen tieners die nu virtuele werelden als HabboHotel, Neopets, Eccky en RuneScape bevolken de toekomstige bewoners van werelden als SecondLife zijn.

Artificial Intelligence Around Us
Niet alleen in virtuele werelden vechten we tegen en spelen we met robots. Ook in het echt zien we ze steeds vaker. Van Stanley, de auto die autonoom een paar honder kilometer door een ruig gebied kan rijden, tot de miljoenen mensen die eigen robots maken met Lego's Mindstorm NXT, tot de zweedse jongen die een liedje uitbrengt waarin hij zijn liefde betuigt aan de IRC chatbot Anna. Al is dat niet zo heel raar wanneer je kijkt naar de Kokono Dreams robot die er toch wel heel echt uitziet. Al zijn de dingen soms niet wat ze lijken zoals in het geval van de Mechanical Turk, Amazon's dienst via welke simpele taken (voor mensen, niet PCs) uitbesteed en gedistribueerd uitgevoerd kunnen worden via het web. Dit is tevens een webservice zodat de dienst makkelijk geintegreerd kan worden in andere applicatie, denk aan diensten die werken met user generated content (foto's, video's) bijvoorbeeld.

Webservices Rule
Webservice breken helemaal door, de meeste mensen krijgen ermee te maken wanneer ze weer een nieuwe 'mashup' tegenkomen. Google Maps is een bekend platform voor dergelijk mashups, maar je ziet ze niet alleen terug op het web. Ook Second Life is een prachtig platform voor dit soort zaken, bijvoorbeeld deze mashup met Flickr. Webservices zijn ook de basis van het succes van de gadgets en widgets die je tegenwoordig overal ziet, zoals hier op mijn website bijvoorbeeld. Plazes en MeeboMe staan aan de rechterkant.

Desktop Everywhere
Deze gadgets zie je niet alleen op websites echter, het web komt op deze manier ook naar de desktop zoals heel erg zichtbaar is in Vista. Maar de desktop verschijnt ook weer zelf op andere plekken, zo mocht ik paar maanden geleden even spelen met Philips' Entertaible. 5 minueten spelen en je zit vol met ideeën. Om het cirkeltje rond te maken zie je ook dat de desktop in virteuele werelden verschijnt, sommige virtuele werelden zijn zelfs een besturingssysteem. The Croquet Project is fascinerend om in dat opzicht te volgen.

Ik had maar 5 minuten, dus dat is het....

1 opmerking:

 1. Hi,

  Er waren voor mij 3 hoogtepunten deze eDay:
  1. Michael Jones / Google Earth (WOW !)
  2. Yme met deze presentatie (nuttig, nieuw en leuk)3
  3. Susanne Piët (authentiek en origineel)

  Yuri

  BeantwoordenVerwijderen