maandag 14 november 2005

Web 2.0 in de praktijk: TomTom

Vorige week schreef ik een kort stukje over de sombere toekomst van TomTom naar aanleiding van wat nieuwe Google Maps diensten. Ik zag onmiddelijk al aan de statistieken dat TomTom nauw gevolgd wordt door vele mensen. De discussie die ontstond is wat mij betreft een goed voorbeeld van de impact die 'Web 2.0' gaat hebben, in dit geval op de (huidige) produkten van TomTom. Hoe zei Gandhi het ook alweer....? "First they ignore you. Then they laugh at you. Then they fight you. Then you win." Volgens mij zitten we in de tweede fase....

"Leuk dat je de enige succcesvolle Nederlandse IPO toko afzeikt, maar op de lange termijn zal blijken dat TT een goede player in de nav markt blijft, al was het inderdaad alleen maar vanwege hun branding."

19 opmerkingen:

  1. je bedoelt Ghandi zeker? so, you laugh at TomTom, then you fight them, and then they win ?
    Je kunt misschien beter iemand anders quoten zoals bijvoorbeeld Geoffrey Moore; the 800-pound gorilla always wins the phase after the chasm. M.a.w. navigatie wordt mainstream en er zijn maar weinig grote players; daarvan is TT de 800 pound gorilla.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. http://www.google.com/glm/
    Zet de java file op je mobile door naar deze pagina te gaan op je mobile en dan heb je Google maps op je telefoon. Route navigatie is even wachten op GPS in je telefoon.

    Ik geef TomTom 5 jaar en dan is het wel Google time als in op ASP basis diensten af nemen, of Ad based.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. het wordt nog een leuke discussie zo. In de UK loopt een door de politie aangevraagd proefproces over navigatie op Smartphones in handsfree kits. Schijnt erg afleidend te zijn die kleine(re) beeldschermen. Maak je ze groter, dan wil niemand meer zo een telefoon. Ik heb google maps op m'n blackberry maar om nou te zeggen dat het echt leesbaar/bruikbaar is?

    en java based phones? hebben jullie enig idee wie de bulk van het produkt van Symbian heeft gebouwd? Zou dat niet een der grootaandeelhouders van TT zijn? Juist ja, correct.

    En dan, als ASP dienst? af te rekenen met de Telco dan; of als downloadable naar een Smart Card of gedekt door advertenties? Jongens, er is wetgeving in alle landen van Europa tegen het kijken van televisie terwijl je rijdt; zouden advertenties daar niet een beetje op lijken als ze zin willen hebben?


    En, met een horizon van 5 jaar denk ik zelfs dat je een navigator geimplanteerd kan krijgen; een 100Gb disk is dan toch maar 1mm bij 1mm ?

    leuke discussie zo; Yme denkt iets, ik denk iets anders en we gaan het waarschijnlijk nooit eens worden :-)))

    Hoeveel mainframe MIPS staan er nog? Heeeeel erg veeeel, maar dat zou 10 jaar geleden al over zijn. IBM vaart er nog steeds wel bij.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Kjeld

    trouwens:

    Does Google Local for mobile use GPS to figure out where I am?
    "Google Local for mobile doesn't use any GPS technology, even if your phone has a built in GPS location device. "

    m.a.w. locator? hoezo ? ze gebruiken dan wellicht mast triangulatie, exact tot op 250 meter.

    maar waarom geen GPS? OMdat daar een applicatie voor moet komen van een derde; zou die niet gewoon TT heten?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik denk dat het redelijk duidelijk is:
    http://yahoo.reuters.com/financeQuoteCompanyNewsArticle.jhtml?duid=mtfh39588_2005-10-27_15-13-04_l26666712_newsml
    Zonder nieuwe innovaties is het aandeel binnen 2/3 jaar niets meer waard.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Inderdaad interessant om te lezen. TomTom gaat (zonder zich aan te passen) aan twee kanten voorbij gestreefd worden. Goedkope 'namaak' en innovatievere alternatieven/substituten (die ook nog eens goedkoper zijn).

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @Yme
    gelukkig werk ik er niet, veel te grote tent geworden! Ik ontken helemaal niets, laat staan of je gelijk hebt of niet. Beleggers zitten niet in TomTom met een horizon van 5 jaar, maar hooguit een jaar of 2. Sterker nog, de float is zo minimaal, dat er waarschijnlijk een hoop volume wordt gemaakt door daytraders. De daadwerkelijke belanghebbenden met een langere horizon zijn de grootaandeelhouders zelf die samen meer dan 70% van de toko hebben. Zo ze die al verkopen, moeten ze ze eerst onderling aanbieden, en da's een lang proces. M.a.w. hun belang is om zo lang mogelijk de waarde van de tent te behouden (al was het alleen maar voor henzelf). Jij stelt hard dat TomTom waarschijnlijk niet innovatief genoeg is om te overleven. Dat is waar het op neerkomt toch? Wel, ik denk dat je je daarin vergist (Symbian zou het ook niet overleven tegen MS, weet je nog ?).
    Dat Google een platform is begrijp ik ook hoor; maar wat ik niet onderschrijf is dat de kaarten aan zich een enabler zijn voor het ontstaan van vele zeer goedkope concurrenten; het gaat juist om de applikatie die op dat platform draait. Anyway, we gaan hier op deze wijze niet uitkomen; zullen we discussie verplaatsen naar het forum bij www.beurs.nl, dan kunnen andere bnelegers (met een korte horizon) je misschien bijvallen!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. @anonymous

    Jij hebt het ook over Symbian en Java.. Mag ik je er even op atenderen dat ik die http://www.google.com/glm/ app draai op een Orange SPV C600 Windows Smartphone..
    Die heeft namelijk geen probleem met Java aps (oudere SPV's ook niet trouwens) dus kijk ook in het NU even verder dan je al bekend is.

    Verder lijkt het mij duidelijk dat Yme en ik op dezelfde lijn zitten wat TT betreft (mischien niet in de tijdsplanning ;) ).

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Even de CEO aan het woord laten:
    Deze markt is nog heel erg in ontwikkeling. We beginnen bijvoorbeeld pas met het aanbieden van location based services: waar is het dichtstbijzijnde restaurant, dat soort dingen. En de gps-chips worden steeds goedkoper, dus je kunt denken aan tracking en tracing: waar zijn mijn autootjes, of desnoods: waar zijn mijn koeien? Het is een enorme groeimarkt en wij hebben plannen genoeg. Maar analisten zien dat niet, die rekenen uit hoeveel je moet verdienen met wat je nu doet om in 2019 de koers te rechtvaardigen. Maar tegen die tijd doen we iets heel anders.
    (Harold Goddijn,fragment Intermediair 26/7/2005)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Yme´s stelling laat zich samenvatten met "TomTom kan alleen overleven door te blijven innoveren", en die wil ik graag ondersteunen met drie praktijkvoorbeelden, laat ik het ´best practices´ noemen:

    1. De claxon
    In 1886 introduceerde een innovatief bedrijf, laten we het TamTam noemen, de eerste stand-alone claxon. In 1891 had elk zich zelf respecterend merk het kreng ingebouwd.
    2. De mistlamp
    In 1973 'blingblingde' mijn vader zijn BMW 2002 met een heuse stand-alone mistlamp en onderscheidde hij zich voor enkele maanden succesvol van collega's en buurjongens. In 1975 (pin me niet vast) had elk zichzelf respecterend merk het kreng ingebouwd.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. @Yme
    wat je zegt over radicale innovatie geldt denkelijk voor zo'n beetje iedere bedrijfstak en bedrijf. Als je belegger bent en je bent er niet van overtuigd dat een toko waar je geld (langdurig) in steekt werkelijk innoveert, doe je dat alleen als het dividend aantrekkelijk is.
    Microsoft is hiervan een goed voorbeeld; aandeel staat al 3 jaar stil omdat ze inderdaad incrementeel (en slecht) innoveren en dus minder hard groeien.
    Nu Ozzie en Bill bedacht hebben bedacht dat ze overal on-line voor moeten zetten zijn ze opeens gaaf (denken ze).
    Wat Goddijn zei is veel meer dat de markt waarin ze opereren steeds groter zal worden, met steeds meer toepassingen. Marktaandeel is als volgt gedefinieerd:

    "het stuk wat je hebt van de taart"

    als die taart klein is, heb je met een klein stukje in absolute zin een giga marktaandeel. Als de taart alsmaar groter wordt, wordt je aandeel misschien kleiner, maar in absolute euro's vele malen groter.

    TT's strategie is om zich als een olievlek over de markt uit te spreiden en met point produkten, stukjes van nieuw ontstane markten te pakken. Door hun branding hebben ze in elke markt die navigatie en tracking & tracing raakt, meer dan voldoende geloofwaardigheid. De acquisitie van datafactory is daar een voorbeeld van, waaraan een simpele buy or build beslissing vooraf ging.

    Trouwens, Google innoveert niet radicaal, maar gebruikt z'n positie om producten van anderen grootschalig en met een ad-based model in de markt te zetten. Hun map product bestond op kleinere schaal allang namelijk, maar zij geven het zeg maar gratis weg. Dat is een geinnoveerd delivery model, niet een geinnoveerd produkt.

    Waar geloof ik dat TT qua beurswaarde in 2010 zal zijn? Tja, ik vond 2 miljard bij de IPO al veel te veel en 't is nu 50% hoger. Over 5 jaar is 15 x de winst misschien wel mooi (soort consumer electronica p/e, maar met iets extra's). Als ze dan 300 miljoen per jaar VERDIENEN is 4.5 miljard misschien wel mooi. Of het meer wordt betwijfel ik trouwens, want je bent inderdaad steeds nieuwere en goedkopere produkten aan het leveren.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. De concurrentie (nu zelfs bij Blokker voor e 299,00) zal opstaan tegen TT... iets wat toch helemaal normaal is in een markt? Iedereen probeert wat af te snoepen.

    En wat doet het er eigenlijk toe. TT is gecashed, de bedenkers hebben het goed gedaan (zeer goed), tijd voor iets nieuws. Zoals we ondertussen zovaak hebben gezien bij een introduktie...

    De aandeelhouders die dachten rijk te worden met andermans veren komen opnieuw van een koude kermis thuis. Net goed, ze leren het ook nooit....

    BeantwoordenVerwijderen
  13. O ja,

    nog even over Google... same story.. Nu het lieverdje van de MS hatende Internet wereld... tot de mensheid zal uitvinden dat het ook daar gewoon om de centjes draait en ze hun underdog status verliezen... Was Yahoo een paar jaar geleden niet ook zo belangrijk, en Ilse? waar zijn ze allemaal?

    We hoeven ons pas zorgen te gaan maken als MS serieus in de navigatie markt stapt. Tot die tijd krijgen we ieder jaar mooier speelgoed voor minder geld... wat willen we nog meer?

    Peter

    BeantwoordenVerwijderen
  14. "Tot die tijd krijgen we ieder jaar mooier speelgoed voor minder geld... wat willen we nog meer?"

    Nou, jij beschrijft inderdaad de normale levencyclus van een dergelijk produkt. Maar waar het mij om gaat is dat deze levenscyclus binnenkort drastisch verstoord gaat worden door alternatieven die niet een beetje, maar juist veel goedkoper en beter zullen zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Overigens bestaan er al toestellen met GPS erin, ik gebruik sinds 2 weken de Motorola A780, met nav software van ALK (Navteq based) met een linux OS. Werkt prima, zelfs op zo'n klein scherm. Vergeet niet dat er ook mensen zijn die niet alleen in de auto zitten. Ik gebruik hem ook als ik in de stad loop, in het bos fiets etc.

    Waarom alleen de focus op de heilige koe. Doorbreek je structuur!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ik denk dat naast de mobiele telefoon nog een andere heel belangrijke bedreiging voor TomTom wordt vergeten.

    Netzoals op dit moment vrijwel iedere nieuwe auto af-fabriek is uitgerust met een (merkloze) autoradio, denk ik dat dit ook zal gebeuren met navigatiesystemen.

    Dus geen geklooi met een losse TomTom of mobiele telefoon, maar een netjes in het dashboard geïntegreerd scherm.

    Dan maakt het feit dat TomTom een sterk merk is helemaal niets meer uit aangezien de consument geen keuze meer heeft. De automobielfabriekant kiest dan gewoon de goedkoopste leverancier uit en TomTom trekt aan het kortste eind.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Marc de Jong Luneau10 november 2006 om 15:10

    De volgende generatie navigatiesystemen? Een navigatie- enabled gsm met voor in de auto een cradle met ingebouwde head-up display projector. Alle technologie zit in je telefoon, terwijl het "kleine scherm" probleem veilig wordt opgelost via projectie op de voorruit. Google of TomTom? Dat ligt aan de content bovenop de navigatiesoftware, want: wat wil ik doen of weten over waar ik ben? Google heeft daar de beste kansen.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Misschien leuk om deze discussie weer even te voeden met de actualiteit (Q2 cijfers, bod op aandelen TeleAtlas). We zijn inmiddels ruim 1.5 jaar verder. Ben benieuwd. Wie opent?

    BeantwoordenVerwijderen
  19. In ieder geval moet navigatie in auto eenvoudig blijven. Op mobiele telefoon? Hoofdfunctie blijft bellen, dus dat wil je ook in auto kunnen blijven doen. Projectie op voorruit? Volgens mij is voorruit van glas en dan zou je wel heel goed moeten turen en dan nog niet eens gesproken over de verkeersveiligheid: een zak popcorn erbij en je heb je eigen autobioscoop. Mag je wel een hele goeie autoschadeverzekering hebben: all navigatierisk, no navigatieclaimbeschermer...!

    Tot de auto's nog niet volledig zijn geautomatiseerd, blijven we zelf de auto nog besturen en zul je van je auto geen ruimteschip kunnen maken. Tot die tijd zullen we het nog via aparte navigatieapparatuur moeten doen, hetzij als los apparaat, hetzij kant-en-klaar ingebouwd.

    BeantwoordenVerwijderen