zondag 6 november 2005

Een sombere toekomst voor TomTom

Waarom mensen zouden investeren, met een lange termijn perspectief, in een bedrijf als TomTom is mij (altijd al) een raadsel (geweest) wanneer je dit soort applicaties ontwikkeld ziet worden. Een mobieltje, lokatiegegevens, Google Maps (voor de mobiel) en twee goede programmeurs doen wonderen. Nee, Mologogo is inderdaad geen routeplanner, maar daar gaat het nu even niet om....

"Mologogo is a free service that will track a friends GPS enabled cell phone from another phone or on the web. Mologogo also serves as a dirt-cheap tracking system, so go ahead and fauxjack something."

13 opmerkingen:

 1. En al diegenen die liever van een bekende naam gebruik maken, kunnen sinds kort gebruikmaken van Google Local op de mobiele telefoon.

  Zie
  http://www.google.com/glm/index.html

  P.S. Tot nu toe alleen te gebruiken in de VS (en Canada?)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Google Local en Google Maps is niet tastbaar en voor het gros niet eenvoudig, een zuignap is lekker tastbaar ;-) ben benieuwd wat de houdbaarheid van de zuignap is

  BeantwoordenVerwijderen
 3. leg eens uit, wat is het verschil tussen maps van teleatlas, navteq of google? Ik snap deze attaque niet; ik heb in mijn auto een navigator die 5 jaar geleden zo'n 2.000 euro kostte en minder fuinctionaliteit heeft dan de tomtom one. Is Excat ten dode opgeschrfeven als salesforce.com een financieel pakket bouwt? Hou eens op met dit soort onzin zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Yme, ik denk dat je onderschat hoe belangrijk 'branding' is. Ga maar eens naar een winkel (maakt niet uit waar tegenwoordig) en vraag maar eens naar een navigatie-oplossing...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ron snapt tenminste hoe de wereld werkt! :-) Z'n eigen branding is ook prima; Belt, je bent herkenbaar! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @yme
  ik snap nog steeds niet wat je nou bedoelt, en jijzelf ook niet volgens mij. Als de maps van Google goed zouden zijn zou TT ze allang gebruiken want ze betalen nu bakken geld aan teleAtlas, navteq en zelfs AND.
  TT heeft allang een SDK waarmee derden plug ins kunnen ontwikkelen. Dat dat niet gebeurt is omdat de softwareontwikkelaars niets extra kunnen verzinnen lijkt me, want TT is al best een wijdverbreid, open, platform.

  TT doet in de USA een GO met mapquest maps; waarom zouden ze dat niet met Google maps kunnen? Omdat die dingen gewoon niet actueel genoeg zijn vooralsnog.
  Denk je niet dat TT Google maps gaat gebruiken op het moment dat die kwalitatief goed genoeg zijn?
  Google is overigens USA centric; de meeste TT's worden (vooralsnog) in Europa verkocht.


  Laten we nu eens rationeel nadenken, want dat is blijkbaar moeilijk.

  hoe commodity is een PDA met Windows CE? Kost die al niets meer? Nee dus, een Ipaq of zo gaat nog steeds voor meer dan 300 euro.

  hoe commodity is dan een TT One die incl maps 399 euro kost?

  Denk je niet dat TT maar al te graag de map kosten wil elimineren? Zij verdienen aan de software (en hardware) om de maps heen, niet aan de maps zelf.

  Heb je al eens een TT vergeleken met een Sony, Navman, Garmin, MIO en weetikveel andere navs? Hun software werkt gewoon vele malen beter.

  Leuk dat je de enige succcesvolle Nederlandse IPO toko afzeikt, maar op de lange termijn zal blijken dat TT een goede player in de nav markt blijft, al was het inderdaad alleen maar vanwege hun branding.

  Google is een infrastructuur boer die het hartstikke goed doet. Als hun map produkt bruikbaar wordt, zal TT daar zaker haar voordeel mee doen, denk je ook niet?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. tja Yme, denken is moeilijk. Wat kost het om gedurende een autorit van een uur je GPRS/UMTS open te laten zodat je van gecentraliseerde maps gebruik kunt maken? Zo'n Google API is fijn maar vereist real-time, on-line access.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Tja, lastig he. Aardig wat bedrijven zijn kapot gegaan aan het hebben van een perfecte langetermijn strategie, zonder het verschil tussen nu en die lange termijn te kunnen overbruggen.
  Ipaq+NavSW = €300
  TomTom = €350
  Hoeveel bedrijven delen in de marge van Ipaq+NavSW? HP, NavSW-leverancier, consumenten distributieketen.
  Hoeveel bedrijven delen in de marge van TomTom? TomTom + consumenten distributieketen.
  Kortom, hogere retailprijs én minder partners die de marge verdelen. Slim. Kun je een lange termijn visie mee financieren, lijkt mij. Moet de lange termijn visie ook wel correct zijn. Weten we niet, maar tot nu toe zijn ze slim bij Tom Tom.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @Yme
  Apple is dus ook maar een korte termijn ding? Iedereen heeft mp3 spelers te koop en nog veel goedkoper ook! Muziek is bovendien het eigendom van platenmaatschappijen en niet eens van Apple

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Denk dat bij zo'n succesvol bedrijf als TT, waar na de beursgang voldoende geld is voor research, een hele afdeling bezig is met middellange / lange termijn.
  Dat dit nog niet openbaar is, is gezien de aziatische namaakmarkt natuurlijk volledig logisch.
  Ik denk dat TT ons de komende jaren nog wel gaat verrassen met nieuwe 'consumenten' producten

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dat ben ik helemaal met je eens. Zeg ook niet dat het bedrijf TomTom geen toekomst heeft. Alleen dat de huidige kaskrakers het moeilijk gaan krijgen...

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Yme, ik ben op zoek naar GoogleMaps ontwikkelaars..zoek naar de juiste contacten.
  wie mailt even naar koning-at- bvhdienstencommunicatie.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Geen toekomst... Google koopt zijn kaarten bij... TeleATlas en die is (zometeen) van:... TomTom.

  Business models? Don't talk and complain. Better think ahead.

  BeantwoordenVerwijderen