dinsdag 1 maart 2011

Wat ben ik waard?

Eind 2006 schreef ik op deze weblog een bericht over de marketingtrends die ik voorzag met impact in 2010. Uit dat stukje:
"Aandacht, vertrouwen en intenties zijn belangrijke begrippen in 2010. Al die informatie die wordt opgeslagen over wat mensen doen, wie ze zijn, wat ze belangrijk vinden en wat hun intenties zijn, van wie is die eigenlijk? Wie mag het gebruiken? De controle daarover zal steeds meer verschuiven naar het individu, waar het hoort. Die zal het gebruik ervan toestaan als daar iets van waarde tegenover staat. Intenties en vraag zullen ook automatisch expliciet gemaakt worden, het is aan de marketeer om er vervolgens iets zinvols mee te doen. Recente voorbeelden van deze trend zijn initiatieven als Attention-Trust, Root Markets, Microformats en Edgeio."

Microformats hebben zich zeker goed doorontwikkeld, maar de andere initiatieven bestaan niet meer. En het is zeker niet zo dat we tegenwoordig in controle zijn over wie wat van ons weet, en wat er met die gegevens gedaan kan worden.  The Wall Street Journal heeft vandaag een artikel over vele nieuwe initiatieven die sindsdien gestart zijn, maar geen van alleen heeft al enige schaal. Ik ben ook bang dat ze dat niet gaan krijgen zolang fragementatie van die markt een issue blijft. Er zijn standaarden nodig die gebruikers helpen om op need-to-know basis makkelijk en veilig gegevens te delen met bedrijven die daarom vragen. In ruil voor iets van waarde. Ik heb lang  gehoopt dat OpenID die kant op zou gaan, maar daar zit de laatste tijd de klad een beetje in. Ik kan me heel goed voorstellen dat bedrijven als Google en Facebook stappen gaan zetten in deze richting, net als de makers van de verschillende internet-browsers. Maar laten we hopen dat open standaarden wel de basis zullen gaan vormen zodat we altijd zelf in controle blijven.

3 opmerkingen:

  1. Ik pleit voor een open infrastructuur waarin ik als gebruiker een afgesloten domein kan inrichten en vanuit daar zelf controle en inzicht heb in welk stukje informatie, ik met wie en waar deel. Centralisatie op individueel niveau als decentrale beweging naar de huidige grote derden (data silo's) op het web. Die informatie moet gescheiden zijn van de laag met functionaliteiten (zoals het delen van mijn foto's). Je collega David Vismans twitterde ook al iets in die trend; http://twitter.com/#!/glynmoody/status/41943876994478080

    Zal bv Hyves zich aanpassen aan dit nieuwe -totaal omgedraaide- model waarin de eindgebruikers wel de klanten worden?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Grappig, had de tweet van David niet gezien.

    Ik denk dat we automatisch aansluiten ja, bijna alles kun je nu al via OpenID en oAuth API exporteren. Eens met jouw gedachte, en zo'n ontwikkeling zal ongetwijfeld ook aansluiten bij reeds bestaande standaarden.

    BeantwoordenVerwijderen