dinsdag 24 februari 2009

Hoeveel mensen luisteren gelijktijdig naar Evers staat op?

Dat lijkt een eenvoudige vraag, maar is het toch niet... Ik probeerde vandaag een vergelijking te maken tussen adverteren op een website en adverteren op de radio. Ik wilde daarom weten hoeveel mensen gelijktijdig naar een radioprogramma luisteren zodat ik als adverteerder weet hoeveel mensen mijn commercial horen als ik die inkoop. Als voorbeeld nam ik het Radio 538 programma Evers staat op. Nou kan ik daar veel cijfers over vinden, maar nergens hoeveel mensen er bij benadering gelijktijdig naar luisteren.

Iemand een idee?

9 opmerkingen:

  1. Die cijfers zijn bij de stations zelf wel bij benadering bekend vanuit het CLO (een onderzoek onder ca. 9000 panelleden), maar op zo'n detailniveau zijn ze niet zomaar verkrijgbaar. Je vindt het weekbereik van een station in procenten én absolute aantallen o.a. in de update die de Sky Radio Group publiceert (www.skyradiogroup.nl, doorklikken op 'luistercijfers').

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Die cijfers heb ik ook wel gevonden inderdaad, maar ik zoek juist de benadering van het aantal gelijktijdige luisteraars. Is daar nooit iets over gepubliceerd?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik zou even contact opnemen met het Radio Advies Bureau, zie www.rab.fm
    Die kunnen je vermoedelijk wel verder helpen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Voor zover ik weet: nee, die cijfers worden niet gepubliceerd. Er zijn wel cijfers op kwartierniveau, maar die worden vooral door de stationmanagers gebruikt om bij te sturen op programmainhoud.



    Realiseer je daarbij dat het CLO een fikse extrapolatie is van een relatief kleine testgroep. Over een week uitgesmeerd levert het CLO dankzij allerlei complexe berekeningen en modellen een betrouwbaar beeld van het aantal unieke luisteraars, maar hoe fijnmaziger je gaat kijken hoe zwaarder de onnauwkeurigheid van de steekproef weegt.



    Natuurlijk zijn er exacte luistercijfers m.b.t. online beluistering (lang leve IP), maar bij een drivetime programma zijn díe cijfers maar een fractie van de totale beluistering, terwijl tijdens kantoortijd de online beluistering juist een hele goede indicator is. Je kunt dus niets zeggen (althans, niet met enige betrouwbaarheid) over de totale beluistering van een drive-time programma op basis van de online beluistering.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Anders gezegd, als ergens staat dat Evers staat op gemiddeld 426.000 luisteraars trekt, betekent dit dan dat er 426.000 mensen zijn die minstens één kwartier naar dit programma geluisterd hebben? En dus is het niet raar om te veronderstellen dat de piek van gelijktijdige luisteraars bijvoorbeeld op 150.000 ligt aangezien het programma 4 uur duurt?



    Het zijn allemaal aannames en extrapolaties uiteraard, maar je moet wat om een beetje duidelijkheid te krijgen;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Yme, de definitie van gemiddelde luisterdichtheid is als volgt:

    Het percentage personen (uit de gehele populatie of doelgroep) dat gemiddeld per kwartier in een bepaald tijdvak naar een zender luistert.



    Dit moet je niet verwarren met bereik: Het percentage personen (uit de gehele populatie of doelgroep) dat in een periode van een dag/week, binnen een bepaald tijdvak, tenminste een kwartier naar een zender luistert.



    Zo is bijvoorbeeld het dagbereik van radio 538 in de doelgroep 20-49 jaar 11,4% (11% van de doelgroep 20-49 jaar heeft minstens 1 kwartier geluisterd per dag), terwijl de gemiddelde luisterdichtheid op 3,1% ligt (gemiddelde per kwartier).



    Ja kan natuurlijk altijd een goed mediaburo inschakelen voor dit soort vragen ;->



    GrRuud

    (heb je niet meer gesproken tijdens mwg congres, maar dank nog voor je bijdrage)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Is het niet zéér merkwaardig én niet meer van deze tijd dat adverteerders aangewezen zijn op, zoals Ruud stelt, het mediabureau om te weten hoeveel luiteraars een bepaald radioprogramma telt?!

    Er zijn alternatieven in de markt en daatr wordt al jaren mee getest ook door het hierboven beschreven RAB maar vooralsnog willen, met name de grotere stations, hier nog niet, voldoende , in investeren omdat er dan wél betrouwbare cijfers beschikbaar komen.

    Want het CLO is alle behalve betrouwbaar, al is maar omdat dit onderzoek uitgaat van het geheugen van de respondent (zgn dagboekje) en als iets NIET betrouwbaar is..is het ons geheugen).

    BeantwoordenVerwijderen
  8. @Mazunte: het kan en moet zeker beter. Maar dat geldt ook zeker voor onderzoek als STIR als het om online gaat.

    BeantwoordenVerwijderen