maandag 23 februari 2009

Vraag het Nederland

Een van de leukste toepassingen op Hyves, vanuit een professioneel perspectief, vind ik de mogelijkheid om Hyvers (en dus bijna heel Nederland;-)) iets te vragen via een poll. En om die vraag vervolgens heel specifiek te stellen aan een bepaalde groep mensen gedefinieerd aan de hand van geslacht, leeftijd, woonplaats, opleiding, relatiestatus, interesses, merkvoorkeuren, ga zo maar door. Binnen een dag krijg je makkelijk honderden tot duizenden antwoorden op de vraag die je hebt, voor bijvoorbeeld een marketeer of politicus zou dat een goudmijn kunnen en moeten zijn.

Om eens wat meer te testen met de mogelijkheden en onmogelijkheden ben ik een Hyve gestart, De Vraag Vandaag, waar ik dagelijks een vraag zal uitzetten aan een of meerdere groepen mensen. Ik begon met een vraag over Geert Wilders, daarna even gekeken hoe Wouter Bos het doet, getest wie het meest optimitisch is in deze crisistijd, Sonja Bakker geevalueerd, en vanochtend de resultaten gepubliceerd van 11.000 antwoorden op de vraag of flirten kan terwijl je in een relatie zit.

Elk poll kost ongeveer 5 minuten om op te zetten, onmiddelijk heb je de eerste antwoorden, en het is een stuk goedkoper dan een martonderzoekbureau (al mag ik die vergelijking vast niet maken;-)). Mijn ervaring tot nu toe is dat rond de 2% van de mensen die de advertentie ziet (met daarin de poll) ook daadwerkelijk antwoord geeft. De prijs voor het adverteren van een Hyves-onderdeel (zoals een poll) is 1 euro per 1000 vertoningen (zonder targets), dus dat komt neer op 20 antwoorden voor 1 euro, of 5 cent per antwoord...

Heb jij een vraag die ik moet voorleggen aan (Hyvend) Nederland? Kijk dan even hier!

poll

5 opmerkingen:

 1. Helaas is de Hyves-community niet echt een mooie dwarsdoorsnede van de nederlandse bevolking. Corrigeren hiervoor is ook maar ten dele mogelijk.

  Blijft mooi hoor maar niet voor ieder onderzoek. Even goed nadenken welke doelgroep je wilt bereiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. [...] Bosma van Hyves is in ieder geval gestart met het inzetten van polls voor ‘marktonderzoek’ en wellicht dat dit de aanloop is naar professionelere mogelijkheden voor onderzoek op Hyves. [...]

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Trum, ik snap je punt, maar waar verwacht je problemen qua corrigeren dan? Ik denk dat de eventuele meetafwijking als gevolg van het niet representatief zijn t.o.v. NL bevolking te verwaarlozen is (voor de meeste onderzoeksvragen) en in het niet valt bij de kostenvoordelen voor het op deze manier doen van onderzoek. Er is veel wat verbeterd kan worden aan de huidige tools, dat zeker, maar het is een leuke start.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zelf ook gestemd, alleen kwam de stem naar mijn mening niet door.

  Heb persoon in kwestie verteld, alleen keine reactie.  Yme, De vraag voor hyvers " Willen jullie gratis beltegoed inruil voor reclame "


  http://blyktelecom.hyves.nl/


  Ruben van Diermen

  BeantwoordenVerwijderen
 5. leuke, snelle, makkelijke onderzoekstool en zeker het proberen waard lijkt me.

  Maar ben benieuwd of je ook op andere variabelen kan analyseren dan leeftijd en sexe (is een beetje 1.0, toch)?

  BeantwoordenVerwijderen