zaterdag 13 december 2008

Gaat het goed of niet?

Deze week was ik aanwezig bij LeWeb in Parijs, en los van de kou, slechte wifi en lastig eten was er op zijn minst één onderwerp dat in elke sessie langskwam: de potentiele gevolgen van de huidige (krediet)crisis voor de online industrie. Maar het was niet allemaal zomaar negatief gestemd. Natuurlijk is het nu lastiger om financiering te krijgen indien je die nodig hebt, en zal het lastiger zijn om de advertentiemarkt binnen te treden als je nog geen plekje veroverd hebt, maar in een van de panels kwam een simpele observatie naar boven die bij mij ook sterk leeft:

Veel van de jonge internetbedrijven draaien op dit moment zowel qua gebruik als qua inkomsten recordmaanden. Hyves is daarop geen uitzondering, en om eerlijk te zijn verwacht ik (en hetzelfde geldt voor veel andere bedrijven) ook niet dat 2009 een slechter jaar zal gaan worden. Sterker nog, het feit dat het kaf van koren gescheiden zal worden kan wel eens positief gaan uitpakken voor de 'overblijvers'. Want de fundamentele ontwikkelingen blijven hard gaan, of het nu gaat om gebruikers die meer tijd online besteden of om adverteerders die steeds beter begrijpen hoe online een beter (of op zijn minst aanvullend) medium voor ze is. En zo kan ik nog wel even doorgaan...

2009 wordt een mooi jaar;-) Eens?

8 opmerkingen:

 1. eens. 2009 wordt weer een boeiend jaar om te zien hoe gemaakte keuzes uitpakken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gaat zeker een spannend jaar worden. helemaal mee eens

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Eens.  Er komt echter wel een shakeout omdat er simpelweg te veel me too's op de markt zijn. De marktleiders pakken door, zie ook 2000/2001 laagconjunctuur.  Online wint relatief in 2009 en 2010 van andere (klassieke) kanalen, met name TV, print en radio. In die zin zal de recessie dit zelfs versnellen naar mijn idee. Het is namelijk meetbaar, meer ROI based, flexibel en bovenal is de online mediaconsumptie nog steeds een stuk groter dan de online mediabestedingen door adverteerders (inhaalslag is nog steeds nodig).  Hetzelfde geldt voor mobiel internet trouwens, met name mobiele apps en mobiele websites.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Maakt er iemand ook es een overzichtje van welke voorspellingen van een jaar geleden allemaal niet uitkwamen? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Peter, het was niet echt bedoeld als een voorspelling, meer een observatie die ik probeer te verifieren. Voorspellingen kom ik nog wel mee;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. [...] and financing: Yme blogged about this as well in Dutch and I agree with him. You cannot blame people to be a little bit more cautious [...]

  BeantwoordenVerwijderen