zaterdag 3 november 2007

Revolutie op de mobiele telefoon

Ik stelde eerder al dat de mobiele telefoon wel eens het platform zou kunnen zijn waarop de strijd tussen Linux en Microsoft's Windows in het voordeel van de eerste beslist gaat worden. Volgende week volgen meer details over Android, maar het lijkt erop dat onder leiding van Google belangrijke stappen gezet gaan worden in die richting. En dat zou werkelijk een revolutie kunnen gaan ontketenen in die industrie, eentje warnaar ik ook met een Hyves-pet op met veel belangstelling kijk....

"The company is expected to hold a press conference on Monday to unveil the project, which is expected to incorporate software from the Linux world into a mobile platform code-named Android that's designed to run on phones, according to sources familiar with Google's plans. A software development kit for what's being called "a complete mobile-phone software stack" is believed to be in the works and will be released relatively soon thereafter, the sources said. It's not exactly clear what kind of software will come as part of that stack, but it's said to include everything you need to run a phone."

3 opmerkingen:

 1. Limux, mooie typo :-) Reken je stiekum Hyves al tot de publieke sector soms? ;)

  Mooie, potentieel paradigm-shifting actie van Google kan dit gaan worden inderdaad. I'd love to run a different OS on my Nokia; dat ding zit echt nog steeds vol met domme interface-ergonomie fouten, wat me doet denken: wat is er in hemelsnaam gebeurd met de info die hierover in de 90's door Nederlandse Industrieel Ontwerpstudenten is verzameld...

  Vooral dingen als mobiel een link kunnen kopieren, in base36 encoden (tinyurl) en pasten in twitter is nu nog gewoon niet te doen met een Nokia E61i bijvoorbeeld, ook niet met Opera Mini. Een goeie 'social navigation browser', wellicht een mobiele Flock, zou hier uitkomst bieden. Ben erg benieuwd of Google deze approach ook heeft. That would rawk.

  Wat in ieder geval compleet logisch gaat zijn nu is de verregaande integratie van de verschillende messaging interfaces (SMS, MSN/Skype, email, RSS en vooral ook administratieve snailmail) in de richting van een algehele datastream met daarop OpenSocial plugins (API code + GUI).

  Om nog maar niet te spreken over de consequenties van het kunnen bouwen hiermee van distributed social engineering... Yummy times, my friend, yummy times :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Spacende Steven,  Ik kan hier ook wel heel blij van worden daar niet van.  Ofschoon Symbian (waarop Nokia doorgaans draait, dus geen Windows) beslist een prima OS is voor mobiele devices. Alleen de apps die er op zijn gebouwd zijn inderdaad ruk.  Het succes van een OS voor telefoons staat of valt toch met welke apps er voor telefoons gebouwd gaan woren. Open source belooft in ieder geval dat er veel leveranciers kunnen komen. Maar bij mobile devices verwacht je ook dat alle applicaties met elkaar samenwerken (agenda met contacts en messaging) en dus elkaars informatie kunnen delen.  Ik denk dat voor alle mobiele devices moet gelden dat het OS ontworpen moet worden als een database ipv een disk operating system (microsoft en linux). Daar zou je wat aan hebben, omdat alle applicaties dan makkelijker met elkaars gegevens kunnen werken. Ook zijn de dingen die je met een mobiele device doet met name database dingen (contacts list, messagelist en agendafuncties etc)  Oracle heeft deze filosofie al lang in de koelkast liggen... maar helaas tot nog toe niet op die mobiele markt gegaan.  Ik ga nog maar even niet uit mijn dak.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @wel blij wordende edoch nog maar even niet uit zijn/haar dak gaande blogdog ;-)  OK, dan is het dus een idee om iets dergelijks te gaan klussen op Symbian.  *een S60 3rd edition SDK op forum.nokia.com lowndoadt*

  BeantwoordenVerwijderen