woensdag 31 oktober 2007

Hyves gaat OpenSocial

Het nieuws is uitgelekt dat er onder leiding van Google een initiatief is gestart luisterend naar de naam OpenSocial. Hyves is een van de partners in dat initiatief. Ik kreeg er vanochtend al wat vragen over, en op Molblog lees je meer details, vandaar dat ik er nu maar vast iets over schrijf. De officiele aankondiging zal pas later plaatsvinden, het tot nu toe uitgelekte nieuws is verouderd. Hyves is er daarom ook nog niet in opgenomen.

Heel in het kort gaat OpenSocial het voor ontwikkelaars mogelijk maken om een applicatie te maken die zonder specifieke aanpassingen kan draaien (vanaf december/januari) op alle websites die OpenSocial ondersteunen. Google is de initiator, maar er is in de implementatie verder geen enkele afhankelijkheid van Google. OpenSocial is ontwikkeld vanuit de gedachte dat het web het platform is, en niet de individuele websites van bijvoorbeeld Facebook, MySpace of Hyves.

Het is een publiek geheim dat we bij Hyves bezig zijn met het opener maken van onze dienst, OpenSocial pas goed in dat plaatje. En meer nieuws op dat vlak is binnekort te verwachten... Voor Hyves is OpenSocial natuurlijk ook een mooie ontwikkeling die ons laat profiteren van de enorme groei aan leuke toepassingen die nu vooral exclusief voor Facebook en MySpace ontwikkeld (zullen) worden. En voor ontwikkelaars geldt dat hun marktpotentieel enorm toeneemt wanneer ze geen resources meer hoeven te alloceren aan het maken van specifieke oplossingen voor individuele social networking diensten. Een win-win voor iedereen dus, behalve op korte termijn voor de grote gevestigde partij op dit vlak, Facebook, die een strategisch voordeel deels kwijtraakt.

Al met al toont dit nieuws nog maar eens aan dat social networking diensten als Hyves geen hype zijn, maar in toenemende mate een belangrijk onderdeel zullen vormen van de infrastructuur die het web nog socialer, relevanter en onmisbaarder gaat maken.

53 opmerkingen:

 1. [...] Zojuist maakt Yme Bosma bekend dat Hyves ook OpenSocial gaat. Dat is erg goed nieuws! Binnenkort volgt meer [...]

  BeantwoordenVerwijderen
 2. [...] netwerken zijn betrokken bij het project, waaronder LinkedIn en Plaxo. Ook Hyves doet mee, zo meldt Yme. Een zeer interessant initiatief om in de gaten te houden dus, dit kan wel eens de toekomst van [...]

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Cool! Het internet wordt met de dag leuker ;-) !

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Alleen benieuwd wat jij er dan mee gaat doen, of heb ik in alle drukte wat nieuws gemist;-)?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goed nieuws! We staan in de startblokken om een paar leuke diensten 'on top of Hyves' te bouwen, verder uit te breiden.

  Is er al iets duidelijk over de manier waarop applicaties met het Hyves-platform kunnen communiceren? (dus technisch)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Erg gaaf! Als gebruiker kun je dit alleen maar enorm toejuichen: zoveel mogelijk openheid, hergebruik en mashup-mogelijkheden :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Mathijs Vanaf morgenavond zal de documentatie beschikbaar komen op een door Google aangemaakte plek. Je kunt dan al gadgets maken voor bijvoorbeeld Orkut, die dan later ook werken zonder aanpassing op Hyves.  V.w.b. de Hyves APIs, mocht je ermee willen experimenteren dan kun je mij altijd even een mailtje sturen. Dat gebeurt nu nog met een gesloten groep developers, zo gauw het kan zullen we ook dat open maken zodat je bijvoorbeeld Hyves kunt gebruiken op andere plekken (websites, applicaties, etc). Niet alleen gadgets dus, zoals in het geval van OpenSocial.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. [...] een blogposting maakt manager business development Yme Bosma woensdag bekend dat Hyves deelneemt aan het [...]

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Leuk, kijk voor MrMovie en Qmsg.nl erg uit naar OpenSocial. Wordt weer hard werken de komende tijd :-) Maar een opluchting dat Hyves hier in stapt, omdat Hyves anders wellicht een 2e facebook zou kunnen gaan worden.  Succes Yme en hou ons via je blog maar goed op de hoogte!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Kicken om te zien hoe het zich ontvouwt allemaal. Doet me ietwat denken aan de VST plugin standaard voor virtuele muziekinstrumenten, geintroduceerd door Steinberg, 10 jaar geleden :-P  Ben benieuwd hoe ver deze modulariseringstrend gaat reiken; zullen we over een tijdje nog steeds de distinctie hebben tussen een host (Hyves e.d.) en daarin apps, of wordt 't één grote Technisch Legodoos met 'peer-to-peer' widgets, waaronder Hyves FOAF...  Eerst maar es van deze fase genieten lijkt me ;-) Vette shit Yme!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Echt erg goed om te lezen, bedankt voor de update.  De PeopleAggregator belofte, maar dan ingestoken op het niveau waarop het echt kan werken en geen rigide applicatie er om heen. Alleen wat spelregels en Google blijft aan de bal.  Het ziet er naar uit dat Gerwin een goeie move maakt.  Voor InterRail.com zou de Hyves OpenSocial wel interessant kunnen zijn, ik zou het leuk vinden om de ontwikkeling te kunnen volgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. [...] Update: Hyves is ook partner in dit initiatief. Lees er meer over bij Yme. [...]

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Thomas, dat is zeker een belangrijk punt. En het heeft ook de volle aandacht van de partijen die hierin betrokken zijn. Ik verwacht dat daar meer zinnige discussie over komt wanneer het initiele nieuws een beetje overgewaaid is. Maar vergeet niet dat OpenSocial bedoelt is om wat al gebeurt makkelijker te maken, het is dus niet zozeer OpenSocial dat een risico is vanuit een juridische en/of privacy perspectief.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik ben fan van 'open' in het algemeen. Als consument plaats ik toch wat vraagtekens bij deze ontwikkeling. Het verbaast mij dat iedereen enthousiast is, komt dat omdat er Google boven staat? With great power comes great responsibility. Uiteraard gaat iemand hier misbruik van maken. Kent dit geen juridische restricties? Please discuss..

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Tot welke informatie gaat OpenSocial toegang bieden? Puur profiel/vrienden informatie? De 'gadgets' die via de OpenSocial API worden die ala facebook geïntegreerd op hyves profielen?

  Veel vragen ;) we zien er al een tijdje naar uit om applicaties te kunnen gaan ontwikkelen op hyves maar ik vraag me af welke mogelijkheden we allemaal gaan krijgen met OpenSocial of dat het echt wachten wordt op de hyves API.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. [...] Er ontstaan dan ook steeds meer diensten die hier een oplossing voor trachten te verzinnen. Facebook doet dat door het defacto social network te willen zijn. Noserub wil een protocol voor gedecentraliseerde sociale netwerken zijn. Google’s antwoord op met name Facebook’s platform is openSocial. Ook lijkt het dat ons Nederlandsche Hyves bij OpenSocial gaat aansluiten… [...]

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Het wordt met de dag beter op het internet.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik ben zeer benieuwd welke nieuwe gadgets dit gaat opleveren.
  Verder zie google juist niet als een voordeel.

  De combinatie met de andere diensten van google komen niet echt ten goede van je privacy.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. (...) van de enorme groei aan leuke toepassingen die nu vooral exclusief voor Facebook en MySpace *ontwikkelt (zullen) worden.

  *ontwikkeld

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Mooi zo! Het bijhouden van een tiental profielensites vind ìk in ieder geval vrij onhandig. Hoe opener, hoe beter!

  Voor Google zal het nu nog beter mogelijk worden om gebruikersgegevens van verschillende profielensites te koppelen en die informatie aan te bieden aan eindgebruikers en commercieel geïnteresseerden?

  Open Hyves heeft overigens een Kwekker die nog niet vanaf andere Jabber servers aan te spreken is - dat lijkt me een logische stap in de zelfde richting ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 21. DWizzy, die gegevens lopen niet noodzakelijk via Google, dat is de keuze van de gadgetontwikkelaar en van de host. Los daarvan is het zeker de moeite waard om te blijven volgen hoe Google in staat is een beter beeld van jou op te bouwen en welke na- en voordelen dat heeft. Er staat nog veel meer te gebeuren op dat vlak, op korte termijn ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Voor wat betreft de Kwekker, ook daar kun je op korte termijn leuke dingen verwachten in deze lijn;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Yme,  ik ben wel benieuwd naar het commerciele voordeel voor een site als Hyves (voor zover je daar uitspraken over mag doen). Ik kan me namelijk voorstellen dat een groot deel van de waarde van hyves bepaalt wordt door de informatie die Hyves heeft, oftewel het netwerk an sich, de connecties tussen alle gebruikers.  Loop je dan niet het risico dat andere partijen straks op zo'n manier toegang tot die data krijgen (in ieder geval Google zelf) waardoor die waarde opeens drastisch daalt en de waarde alleen nog maar bepaald wordt door de toegevoegde waarde qua functionaliteit? (die natuurlijk niet echt uniek is). Ben benieuwd naar jullie mening daarover.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Nu nog een dienst waarmee je al die diensten weer kunt koppelen en kunt onderhouden. Met Open Social moet het wel mogelijk zijn.

  In praktijk pas ik mijn Hyves profiel aan en geef tegelijkertijd aan dat die aanpassing ook in Facebook moet worden gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. PS zie ook EXCLUSIEF: Officiële Google launch OpenSocial met MySpace
  http://www.dutchcowboys.nl/socialmedia/11752

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Ivo, ten eerste krijgt Google die data niet. Dat is een misverstand dat niet echt weg lijkt te gaan... Bij DutchCowboys zie ik in het artikel ook al staan dat Google in het middelpunt van de social networks wil staan, dat is onjuist en suggereert dat OpenSocial werkt 'via' Google.  Ik zie geen probleem in de mogelijkheid dat anderen toegang hebben tot die data zolang de betreffende Hyver het daar ook mee eens is. Sterker nog, ik zie alleen maar voordelen aangezien die openheid Hyves relevanter gaat maken voor Hyvers doordat Hyves geintegreerd gaat worden door vele externe partijen. Indirect profiteren wij daar ook weer van doordat Hyves meer gebruikt gaat worden. Maar de komende tijd zal het leren...;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 27. [...] met wat sterkere argumenten gekomen (meer kickback?, andere voordelen?) Hyves.nl heeft blijkbaar al toegezegd, maar officiële ‘launch partners’ worden onderverdeeld in hosts en developers. Hosts zijn de [...]

  BeantwoordenVerwijderen
 28. [...] (ik inbegrepen) nu de kans krijgt om applicaties te maken met rijke sociale informatie (Hyves doet bijvoorbeeld mee) zonder tegen de sociale netwerken in te moeten [...]

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Prima ontwikkeling! Even los van innovatie; voor de communicatie van Google doet het geen goed, zo blijkt. Dat element wordt enorm onderschat, en onderbelicht.
  Voor de helderheid: communicatie en werkelijkheid kunnen mijlen uit elkaar liggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Boeiende discussie. Je merkt dat Google de schijn tegen heeft inzake privacy. Ook al krijgen ze de data niet (zoals @Yme opmerkt).

  Voor de functionaliteit is dit een enorme vooruitgang. Content all over the place. Ik ben benieuwd!

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Ik ben zeker benieuwd naar die Kwekker update! :)

  Ik heb nooit gedacht dat Google informatie zou krìjgen, maar dat door een gestandardiseerd formaat, Google (en anderen) makkelijker gegevens op kunnen vragen en zo gestructureerdere gegevens van internetters kunnen verkrijgen.

  gadgets uitwisselen tussen sites, dat boeit me niet zo. Ik wil kunnen praten en zoeken tussen verschillende profielensites! En FOAF staat minstens zo hoog op mijn verlanglijstje.

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Geweldig! Het werd een beetje absurde situatie, overal nieuwe profielen invullen, opnieuw vrienden maken etc.  Zeer benieuwd hoe dit zich gaat ontwikkelen. Bedankt voor het kijkje in de keuken van Hyves Yme!

  BeantwoordenVerwijderen
 33. [...] de volgende deelnemende partijen, “hosts” genoemd: Bebo, Engage.com, Friendster, hi5, Hyves, imeem, LinkedIn, mixi, MySpace, Ning, Oracle, orkut, Plaxo, Salesforce.com, Six Apart, Tianji, [...]

  BeantwoordenVerwijderen
 34. [...] enkele grote partijen (Friendster, LinkedIn, Ning, Oracle, Plaxo, SalesForce.com en het Nederlandse Hyves) heeft Google gewerkt aan de standaarden voor OpenSocial en de eerste implementaties ervan. Google [...]

  BeantwoordenVerwijderen
 35. [...] de huidige trend. Widgets zijn één van de vele stapjes in de - naar mijn mening positieve -ontwikkeling waardoor ontwikkelaars en gebruikers minder gebonden zijn aan technologische conventies. [...]

  BeantwoordenVerwijderen
 36. [...] blijkt ook uit een interview met Hyves mede-oprichter Yme Bosma: “Hyves verdient nu voornamelijk geld met advertenties, maar we zien veel meer mogelijkheden. We [...]

  BeantwoordenVerwijderen
 37. [...] is er alles aan gelegen om de concurrentiestrijd aan te gaan en is al bezig zich te bewapenen. Zo heeft de website zich aangesloten bij het Open Social initiatief van Google. Dit houdt in dat programmeurs, net als op Facebook, applicaties kunnen schrijven die gebruikt [...]

  BeantwoordenVerwijderen
 38. [...] de netwerksite. Hoewel er her en der al enkele prototypes opduiken en ook al bekend is dat Hyves de OpenSocial ’standaard’ van Google zal gaan gebruiken is er tot op heden nog geen echte [...]

  BeantwoordenVerwijderen
 39. [...] natuurlijk wel aan meewerken. Facebook lijkt dat begrijpelijkerwijs niet van plan, het Nederlandse Hyves dan weer wel, evenals een flink aantal andere [...]

  BeantwoordenVerwijderen
 40. hejhej mensen

  kwam ffies vertellen dat internet nu steeds leuwker word :)

  je kan nu gewo0n steeds meer met vrienden bezig zijn zonder bij ze te zijn..! :D

  google is natuurlijk ook heel handihg om alles te vinden:)

  maar wikipedia mag er natuurlijk ook best wezen:)

  groetjes Rink

  BeantwoordenVerwijderen
 41. [...] waarmee deze relaties eenvoudiger onderling uitwisselbaar zijn. in Nederland heeft Hyves al enige tijd geleden aangekondigd hier aan mee te [...]

  BeantwoordenVerwijderen
 42. Ik vind het bagger dat hyves zo open word. Ik heb het om lekker slap te ouwehoeren met vrienden zonder dat anderen kunnen meekijken in mijn prive leven. Nu het zo open is kan dat niet echt meer. Meerdere dingen kan en mag ik nu niet meer omdat ik een gesloten hyve heb (alleen zichtbaar voor vrienden)

  BeantwoordenVerwijderen
 43. [...] Ontzettend interessant om te horen waar ze allemaal mee bezig zijn, vooral de ontwikkelingen rond Open Social en het nieuws van vorige week over Hyves op TV & TV op [...]

  BeantwoordenVerwijderen
 44. Ik heb alvast twee gadgets geschreven die aan de Open Social specificaties voldoen en dus aan Hyves kunnen worden toegevoegd. De eerste toont de vrienden op een Google Map en de tweede is een chatbox waarbij de nickname gekoppeld is aan het profiel. Zie onderstaande URL:  http://gadgets.videgro.net/opensocial.php

  BeantwoordenVerwijderen
 45. [...] is er alles aan gelegen om de concurrentiestrijd aan te gaan en is al bezig zich te bewapenen. Zo heeft de website zich aangesloten bij het Open Social initiatief van Google. Dit houdt in dat programmeurs, net als op Facebook, applicaties kunnen schrijven die gebruikt [...]

  BeantwoordenVerwijderen
 46. Heey mensen,  Ik heb een site gevonden die nog meer kan als hyves. kijk maar eens op www.skwint.nl, ik denk dat dit echt de toekomst is. Je kunt hier namelijk nog beter in contact staan met je vrienden.  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 47. Het is alweer een tijd geleden, maar hoe staat het met open social?

  BeantwoordenVerwijderen
 48. [...] met wat sterkere argumenten gekomen (meer kickback?, andere voordelen?) Hyves.nl heeft blijkbaar al toegezegd, maar officiële ‘launch partners’ worden onderverdeeld in hosts en developers. [...]

  BeantwoordenVerwijderen