zondag 25 november 2007

Waarom is een vakantie boeken zo moeilijk?

Met al het enthousiasme over web 2.0 en andere mooie ontwikkelingen vraag je je af waarom  het nog zo moeilijk is om online een vakantie te boeken. Ik heb een datum dat ik weg wil, van 26-12 t/m 02-01, maar ik kan geen enkele website vinden waar ik die datum kan invullen om vervolgens een lijstje met beschikbare mogelijkheden (vluchten, pakketten en/of hotels) te krijgen, ongeacht bestemming, prijs, luchtvaartmaatschappij, pakket, aanbieder, etc. Nou weet ik dat deze vraag niet nieuw is en dat er allerlei (technische) drempels zijn die een dergelijke benadering in het verleden 'onmogelijk' maakten, maar zouden die zo langzamerhand niet eens verdwenen moeten zijn?

Ik hoop heel erg dat ik gewoon iets over het hoofd gezien heb en er al lang zo'n dienst bestaat... Wie kan het me vertellen?

45 opmerkingen:

 1. Dit is een hele actuele vraag inderdaad, veel initiatieven op dit gebied zijn gesneuveld. Het blijkt bijzonder lastig. Ik heb zelf gewerkt voor YEStravel (link), zij zijn aardig in de buurt gekomen. Met de Travel Planner kun je al je diensten uitkiezen, vervolgens komt daar een detail plan uit, en dat kun je dan aanbieden aan reisbureau's die het daadwerkelijk voor je gaan regelen. Helaas in de praktijk niet haalbaar en ook niet helemaal online. Vooralsnog zul je zelf m.b.v. specifieke sites je diensten moeten combineren tot een complete reis...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het lijkt alleen of ik op die website wel al moet weten wat ik wil toch? En ik weet alleen wanneer ik weg wil, niet waarheen of wat ik wil doen. Wil gewoon een lijstje waaruit ik iets kan kiezen met daarachter het budget. Hoe moeilijk kan dat nou zijn;-)?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik hoor af en toe wel van start-ups en initiatieven die iets dergelijks moeten mogelijk maken, maar het feit dat dit niet lukt is kennelijk genoeg bewijs voor de enorme onveranderlijkheid van de processen en structuren in de (electronische) reiswereld... Onbegrijpelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja, dat hebben we bij meer industrieen gezien;-) Maar goed, de slimme reisbureau's gaan hopelijk snel nadenken over wat hun rol in de waardeketen zou moeten zijn. Je gaat gewoon niet ontkomen aan die transparantie, dus zorg dan dat je ervan profiteert. Ik ruik kansen;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vrees dat dit er gewoon niet is. Ook in de reisbureaus zelf moeten ze eerst een bestemming invoeren, en vervolgens kijken wat er beschikbaar is. Met de hand uiteraard.  Dat kan dan wel per aanbieder, maar over alle aanbieders heen zoeken kan ook nog niet, althans dat heb ik me laten vertellen door een geïrriteerde dame uit de reisbranche.  Volgens mij is er niet eens een standaard data formaat in de reisbranche.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik kan wel een onderliggend motief verzinnen: De reiswereld heeft al flink moeten incasseren door de komst van internetboekingen. Als alles 100% ontsluitbaar is dan kunnen veel reisbureaus vermoedelijk hun deuren sluiten en houd je alleen nog maar kantoren over die met behulp van het open systeem mensen helpen met boeken, dus de komst van standaarden is niet helemaal in het belang van de branche zelf.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Probeer ilse reizen eens (en dan alleen data invullen):
  http://reizen.ilse.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @mf: zeker niet slecht! hij staat er alleen op me reisjes in florence of canada voor te schotelen ondanks dat ik key west of zuid afrika kies... bugje neem ik aan aangezien het nog in beta is. Hulde voor principe en de interface verder.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ja, volgens mij is Ilse Reizen inderdaad de eerste stap in de richting van een symantic reisweb. Maar je kunt de vraag breder trekken... waarom is er bijvoorbeeld geen dienst die mij alle beschikbare spijkerbroeken binnen mijn budget en eisenpakket voorlegt? En waarom moet ik altijd een paar uur vergelijken voordat ik mijn ideale nieuwe mobiel heb gevonden?  Lijkt me ook fijn in de winkel, als ik in het pashokje van de H&M op m'n mobiel even kan uitzoeken welk shirt bij de broek past die ik aan heb. Of, wat kochten andere klanten die ook dit shirt kochten? Of, wat kozen de mensen in mijn sociale netwerk in dit geval.  Niet alleen een vakantie boeken is moeilijk. Het zou zo fijn zijn als we op allerlei beslissingen gebruik konden maken van een grote gestandaardiseerde database ondersteund met de kennis van de massa (recommendations) en je eigen netwerk.  Ik zou willen zoeken naar een reis binnen een bepaalde periode en een budget, gesorteerd op relevantie, suggesties uit mijn netwerk en algemene score. Zou het leven zoveel makkelijker maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. De link pakt de punt aan het eind mee, vandaar geen succes. Ter verbetering:

  http://www.huggz.nl/reisadvies/search.php

  Michiel Postma

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Social Search  Ik mag het eigenlijk nog niet laten zien en het stelt ook nog weinig voor maar om het concept te presenteren: http://www.huggz.nl/reisadvies/search.php.


  Vind een plek op interesse. Toets het maar in, zin in strand? Cocktails? Vrolijke mensen? Oerwoud? Mooie vrouwen? Nu staan slechts vijf bloggers geïndexeerd, dit worden er ruim 800.000. Natuurlijk komen er nog opties bij ter afkadering, dus interesse+budget of interesse+budget+datum, etc.  Bij een aantal van 800.000 zullen resultaten worden gegroepeerd om zodoende tot de meest relevante locatie te komen. We zijn hier echt net een paar weken mee bezig. En eindelijk weer eens een echte startup zonder budget op de zolderkamer :). Op het moment bezig met het functioneel ontwerp + design.  Dus geen zorgen, nog even geduld!  Groeten,  Michiel Postma (Anygood.nl)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. @Marco

  Ilse komt wel in de buurt, maar als ik vervolgens doorklik op een reis die me interessant lijkt blijkt dat die reis vervolgens (op Arke in dit geval) toch weer niet te boeken is... Weet niet of het een bug is, maar werkt dus niet voor mij.  @Gino

  Elmar laat me niet kiezen op een vertrekdatum, alleen een periode. Als ik kies voor een vertrek tussen 26-12 en 1-1 dan krijg ik alleen maar leuke reisjes met een vertrekdatum om 1-1. En ik wil nu juist met kerst en oud&nieuw niet in Nederland zijn;-) Waarom zijn de zoekresultaten niet gesorteerd op vertrekdatum?  @Jelle

  Het uitzoeken van een mobieltje werkt wat mij betreft echt anders. Ik weet welke mobiel ik wil en zoek vervolgens uit hoe ik die het voordeligst kan krijgen. Maar helemaal met je eens dat dit proces ook veel makkelijker zou kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. @yme: dit moet inderdaad een bug zijn :-(
  als je mailt welke query/filters je hebt gebruikt, ga ik kijken wat er aan de hand is.

  ted punt den punt bieman at ilsemedia.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 14. "En ik wil nu juist met kerst en oud&nieuw niet in Nederland zijn" alleen rond die behoefte is al een mooi reis concept te bedenken gok ik... :)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik weet wel waarom dit moeilijk is, maar ik weet ook wie het op kan lossen.
  In de jaren 90 heb ik een vacaturedatabase laten ontwikklen voor een uitgever. Het werkte als volgt: je toest in "Timmerman" en vervolgens krijg je alle banen die een timmerman OOK KAN DOEN, indien er geen 100% matchende timmerbanen zijn. Dat kan alleen als je de databse eerst verrijkt. Bijvoorbeeld met opleidingseisen, vaardigheden etc.
  Zo ook met reizen. Stel je zoekt een vakantie met "stad, kerkbezoek, musea" in een bepaalde periode. Dan moet de database eeerst verrijkt worden met alternatieve kenmerken: 'musea' is niet alleen een lijst van musea die in die periode open zijn, maar ook galeries en andere aanpalende dingen. Door vervolgens een 'gewicht' toe te kennen aan al je voorkeuren (museum is belangrijker dan kerbezoek, galerie is belangrijker dan ...), kan de database een lijst met locaties/vakanties uitspugen. Kortom: dit kan alleen maar goed werken als je er in het begin veel veel handwerk in stopt (het classificeren van zoekwoorden).
  Om vervolgens de juiste match te kunnen maken heb je sofware nodig die 'om zich heen kijkt' vanuit de oorspronkeleijke set zoekwoorden. De leverancier hiervan is www. sentient.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 16. @Ted is geen 'bug', maar een verouderde XML die alweer volgeboekt is. Check maar op de Arke site zelf. Ik vindt het jammer dat Ilse zich soms te semantisch probeert voor te doen dan het in werkelijkheid is. Het is geen universele zoekmachine, aangezien het niet te doen is om alle reissites voor het complete aanbod af te scannen. Wij hebben hier honderden mutaties (real-time) per dag. Hoe ga je dit voor elkaar krijgen met een universele zoekmachine? Wat denk je van performance en structuur in je XML? We praten niet over duizenden mutaties (prijzen, beschikbaarheid etc) maar miljoenen mutaties. Waarom zou je daar uberhaupt je hoofd over breken terwijl een reismodule als van Elmar al sinds 1996 bezig is deze structuur aan te brengen in een machine? Als virtueel reisbureau alle reisbrochures van alle touroperators ontsloten in een machine? Waarom dan nog al die reissites af 'scrapen' terwijl het aanbod van al diezelfde (± 56) Touroperators afkomstig is.

  @Martin Ben heel benieuwd hoe? Ben zelf in 1995 begonnen met een vacature zoekmachine (Intermediair.nl), maar die data hoeveelheid en mutaties liggen een stuk lager en zijn niet dynamisch. Denk dat je je iets meer zal moeten verdiepen in de complexe XML structuur van de reisbranche. Ben altijd geinteresseert in dit soort projecten en sta je graag bij vanuit Elmar Online.

  @Yme Je hebt gelijk :)... Probeer www.reisvrij.nl eens? Kun je exacte datum ingeven zonder locatie en alles afzonderlijk boeken (Hotel, Vlucht, Verzekering etc)... Let niet op de interface, het gaat hierbij nog om de module. Ik ben benieuwd...

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Gino, helaas moet ik bij Reisvrij ook eerst een land invullen. Of zie ik dat verkeerd? En ik heb geen idee naar welk land ik wil;-)

  Verder met je eens dat de problemen zeer complex zijn, maar ik zie niet in waarom al die mutaties niet te managen zijn. Kan Elmar niet gewoon een non-profit database zijn/maken met daarin al die data verzameld en waar iedereen weer queries op kan uitvoeren via een webservice? Dan hoeven mutaties maar 1 keer doorgegeven te worden om voor iedereen beschikbaar te komen...

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Yme, je bent nu aan 't overdrijven. Als je nix invult, alleen "ik wil op vakantie", moet je niet gek opkijken als je honderdduizend hits krijgt. Maar je weet vast wel welke temperatuur het moet zijn, hoe lang je wilt rijzen etc. etc. Door aan locaties deze kenmerken vast te hangen (classificeren, zie boven) kan de zoeksoftware 'om zich heen kijken' (zie boven, op een neurale manier).

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Yme, Gino, hoe langer is er over nadenk: mijn conclusie is dat een zoekWOORDEN-insteek niet goed is. Kom ik nog even terug op het al genoemde Sentient. Zij maakten al eens een zoekmachine om gezichten te vinden, en een om in een berg bewegende beelden het juiste shot te vinden. bijvoorbeeld: toon mij Cruijff OP een tribune. De matchmachine scant dan heel snel honderdduizenden beelden op bepaalde kenmerken, en vind vanzelf het gezochte beeld. En als het niet bestaat, vindt-ie Cruijff VOOR een tribune: best next match. Het zoeken naar een vakantie is een emotioneel en subjectief iets. Dus een zoekWOORD als "zonnig" kan verkeerde matches opleveren, wat voor de een zonnig is , is voor de ander licht bewolkt, bij wjze van spreken. Daarom is het beter om eerst een paar worden in te geven zoals buget, reistijd etc. en om dan vervolgens series kleine PLAATJES (vakantiekiekjes) te tonen die als zoekindicator werken (more like this).

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Vervolg: het laatste plaatje werkt dan als je eind-zoekopgave. de zoekmachine ontleed het plaatje (kenmerken) en tont een lijst met locaties/vakanties.
  zit net te denken: Flickr.com kan de grootste vakantiezoekmachine ter wereld worden.
  Mag ik ff vangen?

  BeantwoordenVerwijderen
 21. @martin Wij als 'internet-nerds' weten hoe dit werkt etc. Maar de consument zoekt vaak een vorm van convenience en wordt graag geholpen met zijn zoektocht. Tijdens de EMERCE Insight Travel & Tourism afgelopen donderdag gaf ik een presentatie met mijn beeld op de toekomst van Travel 2.0. De term user generated travel heb ik daar verschillende keren laten vallen. Dit op basis van user generated content en recommendations. Tijdens LeWeb3 in Parijs zal ik in mijn presentatie een eerste demo presenteren hoe dit zou werken voor de eCommerce sector. Ik zal mijn presentatie van LeWeb3 online zetten na 12 december.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. @Gino: "Ik vindt het jammer dat Ilse zich soms te semantisch probeert voor te doen dan het in werkelijkheid is" -> Dit heeft niets elkaar te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Beste Gino, ik adviseer je contact op te nemen met Rob van der Veer van www.sentient.nl. Rob kan een 'ideale' zoekmachine oplossing voor de reismarkt zo uittekenen.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Martin, helemaal met je eens. Maar ik wordt verplicht om een land in te vullen, terwijl het enige wat echt belangrijk is voor mij vertrekdatum, reisduur en budget zijn. Honderduizend hits is verder ook prima, zolang ik maar de tools heb om makkelijk te filteren. Ilse doet dat leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. @martin: waar denk je dat hun nieuwe places functionaliteit straks voornamelijk voor gebruikt zal worden....

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Gino, ik ben erbij in Parijs, praten we er dan over verder;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 27. @Yme Lijkt me een goed plan! Wij (@w3lab, Bas van den Beld, Henk den Hooge, Yuri van Geest, @dutchcowboy) gaan de 10e al en blijven tot de 13e. Ik heb de 10e ook een reversal met de organisatie van LeWeb3.

  Ik zie je daar!!

  Groeten, Gino

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Yme,  Op de nieuwe Portaal van Wegener http://www.reisradar.nl kan op datum zoeken...Maar je hebt verder gelijk op bv. Skytours, een van de deelnemers en gebouwd door mijn zoon, kan je niet op datum zoeken..

  Bedankt voor de tip ;-))  Mvrgr

  Roy

  BeantwoordenVerwijderen
 29. @Roy Is ReisRadar een project van jouw? Mail me dan eens, heb wel wat goede tips... Kan me ook niet herinneren dat Elmar benaderd is voor de reiscontent?? Reden om eens af te spreken?

  BeantwoordenVerwijderen
 30. @Gino Nee, Skytours is een project van mijn zoon en zag daar geen zoekfunctie.Vandaar mijn reactie

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Ik gebruik Jiba. Die bieden in ieder geval een goede zoekmogelijkheid met bijv. de datum (nauwkeurig of grofweg) als startpunt.

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Wat een onzin Yme, Happybookers heeft een uitstekende boekingsmachine, en de aanbiedingen zijn ook maatwerk: http://www.happybookers.nl/


  ;-) (spreek je morgen)

  BeantwoordenVerwijderen
 33. EJ, dan hebben ze die zoek/boekingsmachine goed verstopt;-) Hoe kan ik daar inzicht krijgen in de boekbare opties voor een specifieke periode?

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Yme, helemaal met je eens ditmaal. Van de meeste websites word ik ongelukkig. Ik wil vaak precies hetzelfde als jij. Geef me de aanbiedingen van die of die datum gerangschikt op prijs. Er zitten weinig vernieuwde zaken in reissites. Reisrader moet nog groeien, want het aanbod en de verhalen (content) vond ik nog gering.

  Er is nog geen situatie dat mensen een bepaalde reiswebsite adviseren "omdat hij werkt" (zoals dat vroeger met google.com ging. "Ik ken nu een searchengine die makkelijk is...")

  Expedia - het grote oude monster - bestaat zo lang, maar ik kom er nog steeds niet. Veel te druk bezig met aanverwante zaken verkopen zoals hotels en auto's. Als ik daar behoefte aan heb, dan geef ik dat zelf wel aan.

  Verder is het ook helaas nooit duidelijk, wanneer iets echt een goede aanbieding is. Ik heb nog steeds nooit het idee, dat ik minder betaal door via internet iets te vinden of een goedkope lastminute te vinden. Ik ben wellicht pessimistisch, maar als je mij aan het boeken krijgt zijn de meeste horden al genomen. Website van Easyjet en Transavia kunnen me enigszins bekoren door hun redelijk duidelijke werking.

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Net Jiba getest en gaf wel aardig snel en makkelijk een reis licht naar wens. happybookers.nl (lastminutes link) stokte meteen met een pop-up wens om vervolgens niet meer te refreshen (firefox Mac OS X). Voor slecht funcitonerende sites blijf ik ook nog gevoelig...

  BeantwoordenVerwijderen
 36. He Yme,  Ik haak misschien een beetje laat aan in deze discussie, maar wij (je weet wel... Lost Boys ;-) hebben in 2004 het online reismerk Vaya.nl van E.R. Travel Group gelanceerd. De site heeft vanaf het begin de functionaliteit gehad om de gebruiker naar wens enkel op één variable te laten zoeken vanaf de homepage. Daar is direct een teller aan gekoppeld, zodat men weet hoeveel resultaten er met die keuze nog overblijven.

  Het is dus bijvoorbeeld mogelijk om een vertrekdatum en verblijfsduur in te vullen zonder bestemming. Je zou zelfs kunnen zoeken op wat er beschikbaar is voor 2 volwassenen en 2 kinderen, zonder datum en bestemming aan te geven. En alle resultaten worden natuurlijk getoond op basis van beschikbaarheid!  Aardig extraatje is bv. dat bij de vakantieperiode ook vakanties (kerst, voorjaar regio noord, etc.) gekozen kunnen worden. Hierdoor hoeft de bezoeker zelf niet in agenda's en schoolvakantieroosters te gaan zoeken. Dat noemen wij 'User centric design'.

  Check out: http://www.vaya.nl/vliegvakanties/


  Op dit moment zijn we de laatste hand aan het leggen aan een (om het buzzword nog maar eens te noemen) Dynamic Packaging propositie 'Vaya a la Carte'.

  Lees meer op: http://www.lostboys.nl/werk/clients/e-r-travel-gr...

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Als ik het zo eens lees, dan denk ik wat een poeha

  allemaal het is er al zolang internet bestaat.  Reis boeken doormiddel van datum dat kan al

  door 2 simpele handelingen uit te voeren;  1: Via internet namelijk; Expedia.nl kan niet

  makkelijker.  2: De reisburo huh? hoor ik menigeen denken kan

  toch niet ga toch lekker zwemmen;  Je vraagt gewoon aan die dame dat je enkel via

  een datum een leuke reis wilt vinden en tuurlijk

  krijg je direkt weerstand; Nee meneer, dat is niet

  mogelijk blah blah blah gewoon door blijven uit

  eindelijk doen ze het, je bent een klant en ja die

  levert als jij slaagt veel centjes op.  Succes , het is makkelijker dan je al die tijd voor

  mogelijk hield.

  BeantwoordenVerwijderen
 38. @JoJo

  Het reisbureau? De keren dat ik daar stond met een brandende portemonnaie konden ze me niet helpen. Reisbureau's snappen of kunnen een klant als ik niet helpen lijkt het. Ik heb een paar keer gedacht om een lastminute via een reisbureau te regelen, maar dat liep dus stuk. Of welke vliegtuigmaatschappij? De goedkoopste antwoord ik dan. Kunnen ze niet op zoeken. Ze moeten eerst wat zoeken op bestemming en dan handmatig zoeken naar selectie op prijzen. Last minutes regel ik nu meestal op schiphol bij de balie's waar ze meer weten welke vluchten er deze of volgende week vertrekken.

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Persoonlijk denk ik dat u wel degelijk iets over het hoofd ziet; namelijk menselijke eigenschappen als:  • Behoefte aan gemak

  • Behoefte aan persoonlijke contact.

  • Onzekerheid  Het maakt niet uit hoe makkelijk je bepaalde processen maakt. Hoe makkelijker de processen, hoe luier wij zullen worden. Daarnaast heerst er altijd een vorm van onzekerheid binnen ons, dat de volgende vraag opbrengt: doe ik het wel goed?!  In mijn ogen zogen deze 2 eigenschappen voor dat men uit wil besteden. Het wordt voor je geregeld en je weet dat het ‘goed’ gedaan wordt.

  Maar hoe maak je het als bedrijf voor de consument zo makkelijk en laagdrempelig mogelijk om op een persoonlijke manier uit te kunnen besteden?  Bij Talk2Client hebben wij bedacht om de Chat (software en/of dienst) als oplossing in te zetten. We vinden dat je met chat daadwerkelijk de tussenschakel erbij haalt die tot nu toe is gemist.  Ziet u het al voor u? 1 klik op de chatknop en ik kan al mijn wensen kwijt (bijv. met €1500,- 3 weken Spanje, zon, zee en strand) . Mocht het gelijk uitgezocht kunnen worden, prima; anders wordt dezelfde dag nog alles netjes op de mail gezet. Het gaat er immers om dat de bezoekers van een website op een laagdrempelige wijze hun boodschap/vraag kwijt kunnen. Kom gerust eens chatten op www.talk2client.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Via alle-vakanties.nl kan je zoeken op datum, dit al sinds de zomer van 2007. Aanbod is nu nog beperkt maar in rap tempo komen er nieuwe bedrijven bij :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 41. Al jaren natuurlijk neckerman (thomas cook), op neckerman.nl zit je rechtsstreeks in de database van neckerman te frutten, dus beschikbaarheid en aanbod is actueel. Sites als Elmar en D-reizen kopen daar ook hun reizen in en kunnen op hun eigen site niet de actuele beschikbaarheid weergeven. Dat moet weer worden opgevraagd bij Neckerman.

  BeantwoordenVerwijderen
 42. @ana  De beschikbaarheid wordt real-time gecontroleerd rechtstreeks in het systeem van een Neckerman op basis van XML. Elmar en D-Reizen kopen geen reizen in dat doen de touroperators, reisbureaus zijn de intermediairs die de reizen verkopen voor de touroperators en hebben zelf dus geen voorraad.  Met Dynamic Packaging ligt het anders aangezien er dan geen touroperator meer tussen zit. De XML is dan gekoppeld aan zogenoemde beddenbanken en toont dan alleen nog maar beschikbaarheid. Je komt daarmee dus niet meer voor verassingen te staan. Je kun er ook alles los boeken: hotel + vlucht + verzekering + autohuur + evenementen etc. Dit was al mogelijk bij bv een Expedia maar alleen nog op Steden. Nu is het inmiddels mogelijk wereldwijd zo te boeken. Er moet nog veel gebeuren aan ontwikkeling maar daar werken we dagelijks aan.  Het is natuurlijk goed om te zien dat er zo veel nieuwe initiatieven zijn de meer mogelijk maken op het gebied van voorkeuren boeken. Alleen de grote hoeveelheden aan reizen die worden aangeboden bij bv een reisvrij (+300.000 accommodaties) laten het nog niet toe om op deze manier te boeken. En met partners als Transavia, Expedia, eBookers, VliegWinkel, Marktplaats, Schiphol hebben we een redelijk zicht op hoe deze technologie zich ontwikkeld.  Wat een heel belangrijke vraag gaat zijn in de toekomst "hoe structureer je zo een groot aanbod en creëer je de optimale gebruikerervaring en snelheid". Recommedations of te wel suggesties zullen daarbij een zeer prominente rol bij gaan spelen.  @Yme Inmiddels kun je op zowel VakantieDiscounter als ElmarReizen zoeken op alleen de datum ...

  BeantwoordenVerwijderen
 43. Ik ga een reisbureau in en ik leg aan de aanwezigen Yme's vraag voor (Ik heb een datum dat ik weg wil, van 26-12 t/m 02-01). Mogelijke reacties:  1. Een hulpvaardige medewerker noemt (zo snel als hij kan) alle mogelijkheden op. Na enkele uren raakt hij zijn stem kwijt.

  2. Een minder hulpvaardige medewerker wijst op een stapel brochures van zo'n twee meter en wenst mij veel succes.

  3. Een nieuwsgierige medewerker vraagt mij wat het nut is van Yme's vraag. Gaat Yme ook een schoenenwinkel in en zegt: ik heb maat 43? Wil hij alle schoenen zien, ook die voor dames?

  BeantwoordenVerwijderen
 44. Ik moet dit artikel nog een keer lezen om alles goed te begrijpen , maar bedankt voor de info

  BeantwoordenVerwijderen