donderdag 15 november 2007

E-mail versus de rest

De vraag wat de functie van email gaat zijn in de toekomst is er eentje die mij veel bezighoudt. Overal lees je dat email dood is en vervangen wordt door andere vormen van communicatie. Dit Slate artikel ook weer. En ik kan me er veel bij voorstellen aangezien het ook gewoon niet goed functioneert. Alternatieven die gebaseerd zijn op vriendenlijsten (MSN, Hyves, Twitter, etc) hebben erg veel voordelen, ook qua spam. Wie het weet mag het zeggen...

"You could chalk up the decline of e-mail to kids following the newest tech fads. You're not cool if you're not on Facebook or MySpace, and everyone wants the latest tricked-out cell phone. I've come around to the idea, though, that all of this other stuff is catching on because e-mail isn't perfect. Instant-messaging, mobile text-messaging, blogging, micro-blogging, and social-networking profiles all help compensate for e-mail's shortcomings."

8 opmerkingen:

 1. Ik heb het idee dat de 'e-mail is dood'-theorieën vooral bedacht worden door internet-enthousiastelingen, nog steeds een minderheid. De meeste e-mailers hebben nog nooit van 'Web 2.0' gehoord en zien geen nut in sociaalnetwerksites. Waarom zouden zij daar tijd in steken, als ze ook gewoon even een voorgeïnstalleerde Outlook Express kunnen opstarten om hun bericht over te brengen?  In The NY Times stond eergisteren trouwens een artikel over Google's en Yahoo's plannen met e-mail: Inbox 2.0.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wel grappig dat juist social network alternatieven nu 'drijven' op email als belangrijk notificatie systeem en dus traffic generator (voor non-addicted users).
  Sprekende voor mijzelf - passieve social networker - is email de ENIGE reden dat ik steeds weer terugkom op social networking sites.

  Een "centrale" inbox (dedicated message application) zal toch blijven bestaan, een merge van e-mail en IM (~Gmail) lijkt mij de meest waarschijnlijk uitkomst.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Sander  Het artikel dat ik aanhaal gaat ook vooral over jongeren die gewoon niet met email opgroeien. En die weten het vooringestelde Express dus niet te vinden;-)  @Hans  Dat is inderdaad grappig ja. Bij Hyves versturen we miljoenen van dat soort mails, elke dag. Maar in toenemende mate zullen er andere, efficientere, notificatiekanalen komen, zowel op de desktop als via de mobiel. Ik vraag me af of die afhankelijkheid van email er gaat blijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Volgens mij heeft het alles te maken met het gebrek aan bevestiging. E-mail is een brief, een tekst op een muur of een poster. Het is geen bellen of IM. Cool lijkt me minder relevant, gebrek aan direct antwoord des te meer. Liever een langzame "fileshare" met messenger, dan een snelle mail. Ik weet datie aankomt en ik weet direct wat de ander ervan vindt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De discussie of e-mail dood is lijkt me onzin. De plaats waar je je e-mail inleest kan natuurlijk veranderen maar e-mail als communicatie tool zal altijd comlementair zijn aan alle andere communicatie middelen. E-mail is een a-synchrone communicatie tool die nodig is wanneer mensen offline zijn en wanneer je berichten wilt bewaren op een gestructureerde manier. De onderliggende technologie van e-mail zal vanwege de problemen met SPAM misschien veranderen maar in de toekomst zal e-mail gewoon blijven bestaan als een belangrijk communicatie middel. En die jongeren... die e-mailen er nog steeds op los. Dit hebben we recent nog door Metrixlab laten onderzoeken. En ook die jongeren gaan aan het werk en hebben daar een e-mail adres nodig waar ze van alles op ontvangen. Een social network als e-mail box of een mobiele telefoon is leuk maar dat gaat niet werken wanneer je zakelijke e-mail wilt ontvangen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Email? Voorlopig lijkt het me vooral een uitdaging om betrouwbaar te zijn/worden. Email zal steeds meer gaan rusten op dat element.
  Maar speech, (en zeker de inspanningen van Eckart Winzen) en video-irc zullen denk ik veel terrein winnen ten koste van mail.
  Mail zal in kwalitatieve perceptie toenemen, dat is ook wel weer interessant... :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. King, ik geloof zeker dat a-synchrone vormen van communicatie zullen blijven bestaan ja. En email is er een voorbeeld van. Maar dat geldt ook voor de Inbox van jouw Facebook of Hyves account. En juist die laatsten zijn ook nog eens spam-vrij. Email zoals we dat nu kennen lijkt steeds meer een notificatiemechanisme te worden voor nieuwe berichten op andere plekken...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het heerlijke aan e-mail is dat het een echte variant is op ouderwetse post. Ik stuur het op, en als de ontvanger de brievenbus openmaakt bepaalt hij zelf of hij de post leest of gesloten wegsodemietert. Ook kun je bij iemand iets annoniem droppen (falaffel en shoarma-restaurants, die negeren de NEE-NEE stikker ook massaal).
  Chat-achtige oplossingen geven direct aan of afleveren is gelukt. Ook de inbreuk van de mobiele telefoon kan erg bruut zijn. Soms wil je dat, maar meestal niet. Ik plan graag mijn eigen tijd, en bepaal graag zelf of ik nu reageer of volgende week. Ik ben meer van de mening "een twitteraar is niet goed snik", die heeft een echt communicatieprobleem. De secretaresse is in deze tijd zo gek nog niet.

  BeantwoordenVerwijderen